Skip to main content

Μινέρβα: Από ένα μικρό ξενοδοχείο, κυρίαρχος στην αγορά εσωρούχων

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες στον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας, η Minerva διατήρησε σημαντικά μερίδια αγοράς στις κατηγορίες εσωρούχων που δραστηριοποιείται

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε παλαιότερη διαφήμισή της, η εταιρεία ανέφερε με νόημα, ότι «επειδή όλα είναι πιθανά, φοράτε πάντα Minerva», επιθυμώντας να προβάλλει την προσεγμένη γραμμή και την ποιότητα των προϊόντων της. Πρόκειται για μία επιχειρηματική οντότητα, η οποια διανύει αισίως το 76o έτος ζωής της. Και εάν κάποιος προέβαλε το σημαντικότερο στοιχείο της επιχειρηματικής της εξέλιξης, θα στεκόταν στο γεγονός ότι κατάφερε να κρατηθεί σθεναρά στην επιφάνεια του χειμαζόμενου κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Όλα ξεκίνησαν από το ξενοδοχείο Minerva το 1942

Η Minerva – ΑΦΟΙ Λαδένη, ιδρύθηκε το 1942 από τον Ιωάννη Λαδένη στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα βήματα έγιναν με την ίδρυση μιας βιοτεχνίας, η οποία διέθετε ελάχιστα τεχνολογικά μέσα για να μπορέσει να εξελιχθεί, ιδίως εν μέσω πολεμικής περιόδου. Η αρχή έγινε από το ξενοδοχείο Μινέρβα της Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου ο Ιωάννης Λαδένης δημιούργησε την πρώτη μικρή βιοτεχνία, η οποία παρήγαγε τα προϊόντα της.

 




Η μεταφορά στις εγκαταστάσεις του Ωραιοκάστρου

Βασισμένη στην επιμονή και τη διορατικότητα του ιδρυτή της, Ιωάννη Λαδένη και του αδελφού του Βασίλη, η Minerva αναπτύσσεται σταδιακά μέσα στο χρόνο. Η πρώτη μικρή βιοτεχνία, εξελίσσεται το 1965 σε ομόρρυθμη. Το 1974 λαμβάνεται η απόφαση για τη μετεγκατάστασή της σε αρτιότερες ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις, με στόχο την ταυτόχρονη αύξηση στην παραγωγή της. Η μεταφορά γίνεται στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, σε κτήριο συνολικής επιφάνειας 17.500 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, ενώ στεγάζει και τις διοικητικές υπηρεσίες.

Η ανάπτυξή της επιβάλλει κατά την ίδια περίοδο, τη μετατροπή της εταιρικής της μορφής σε Ανώνυμη Εταιρεία, με την ονομασία Αφοί Ι.& Β. Λαδένης Α.Ε. Minerva. Ταυτόχρονα, αυξάνει την παραγωγή της και κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας που ακολουθεί μεταξύ 1975 και 1995 προχωράει σε νέες επενδύσεις στο μηχανολογικό εξοπλισμό, και εναρμονίζεται με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, ενισχύοντας την παραγωγική της δυναμική. Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερα γνωστή στον ελλαδικό χώρο, κυρίως για την παραγωγή εσωρούχων και πυζαμών.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, και συγκεκριμένα το 1995, η εταιρεία, εισάγει τις μετοχές της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο μέσω δημόσιας εγγραφής και ιδιωτικής τοποθέτησης κεφαλαίων.

Ίδρυση θυγατρικής στη Ρουμανία το 2001

Ένα χρόνο μετά την είσοδο της νέας χιλιετηρίδας ιδρύει θυγατρική στη Ρουμανία, γνωστή ως Minco Romania, με στόχο την επέκτασή της στις βαλκανικές χώρες, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Σήμερα διαθέτει συνολικά τρεις θυγατρικές, εκ των οποίων ακόμα μία βρίσκεται στην Κύπρο με την ονομασία J&B Ladenis Bros Minerva Cyprus, καθώς και την EΛΕΤΕΝ Α.Ε, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία βρεφικών ρούχων και εσωρούχων από το 1990.

29 καταστήματα λιανικής σε Ελλάδα και Κύπρο

Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση από τη Μακεδονία, εξάγει σε χώρες όπως οι: Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ρωσία, Καναδά και Κύπρο.

Ταυτόχρονα εκτός από τον τομέα της χονδρικής, στον οποίο δραστηριοποιείται, τροφοδοτεί με τα προϊόντα της και τα καταστήματα λιανικής. Η εταιρεία αναπτύσσει δίκτυο δικών της καταστημάτων, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 27 πανελλαδικά και 2 στην Κύπρο. Σημεία Minerva υπάρχουν και με τη μορφή shop in shop σε πολλά μεγάλα πολυκαταστήματα της Ελλάδας.

Αυτή τη στιγμή η Minerva κατέχει κυρίαρχη θέση στον τομέα των εσωρούχων, με σημαντικά μερίδια αγοράς στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται.



Σταθερότητα στις πωλήσεις

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πορεία της εταιρείας, εμφανίζει σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, χωρίς αποκλίσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των δύο προηγούμενων οικονομικών χρήσεων 2016 και 2017. Συγκεκριμένα, το 2017, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Minerva (μαζί με τις 3 θυγατρικές της, σε Κύπρο, Ρουμανία και την ΕΛΕΤΕΝ) έφτασε στα 14,46 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 14,25 εκατομμύρια ευρώ το 2016, με ποσοστιαία μεταβολή 1,4%. Αντίστοιχα, τα καθαρά αποτελέσματα για τον όμιλο Minerva, ανήλθαν σε ζημίες ύψους 333 χιλ. ευρώ, έναντι 590 χιλ. ευρώ το 2016.

Αναδιάρθρωση του δανεισμού και ενίσχυση της ρευστότητας

Σημειώνεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με τις τράπεζες Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων, οι οποίες στο τέλος του 2017 ανέρχονταν σε 15,6 εκατομμύρια ευρώ. Η διάρκεια του δανείου είναι έως και τα τέλη Ιουνίου του 2023. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αποκατάσταση της ρευστότητας της εταιρείας, η οποία σε πείσμα όλων των δυσκολιών συνεχίζει τη διαδρομή της στο χρόνο.