Skip to main content

Η μάσκα διχάζει τη Γερμανία

Ο γερμανικός Τύπος για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό και τη δημόσια αντιπαράθεση στη Γερμανία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό: «Η τραγωδία της Τρίτης στο Λίβανο μοιάζει με καταδικαστική απόφαση σε βάρος όσων κρατούν στα χέρια τους τα ηνία της χώρας. Αποκαλύπτει επίσης την αποτυχία του παλαιού συστήματος διαίρεσης της χώρας σε θρησκεύματα. Ελάχιστες οικογένειες, συνήθως πολιτικές δυναστείες, λεηλάτησαν τη χώρα αφού πρώτα διασφάλισαν μερίδιο του πλούτου τους στην πελατεία τους, δηλαδή τους υποστηρικτές και ψηφοφόρους τους. Ακόμα κι αν πρόκειται για δυστύχημα. Η έκρηξη είναι χαρακτηριστική για την αστάθεια στον αραβικό κόσμο. Σε ελάχιστες χώρες υπάρχουν ηγέτες με αίσθημα ευθύνης. Συνήθως το ζητούμενο είναι η διασφάλιση προνομίων και o πλουτισμός. Εννέα χρόνια μετά την αποκαλούμενη αραβική άνοιξη ελάχιστα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο στην περιοχή. Η οργή των πληθυσμών είναι απολύτως δικαιολογημένη».

Επεισόδια υπέρμαχων και αντιπάλων της μάσκας

Στο ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, η οποία μοιάζει να διχάζει ολοένα και περισσότερο τη γερμανική κοινωνία αναφέρεται η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο: «Η μάσκα σύμβολο αντιπαράθεσης».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η μάσκα κινδυνεύει να μετατραπεί σε σύμβολο της πολιτικής αντιπαράθεσης για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας. Πολλοί διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις στο Βερολίνο κατά των περιοριστικών μέτρων το περασμένο Σαββατοκύριακο επέλεξαν συνειδητά να μην φορέσουν προστατευτική μάσκα. Και επειδή στα μέσα συγκοινωνίας η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν γίνεται πάντα σεβαστή, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Κάτω Σαξωνία επιβάλλεται πλέον πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν τη φορούν. Σε σουπερμάρκετ και εστιατόρια ξέσπασαν ακόμα και βίαια επεισόδια μεταξύ των πελατών.

Στη Γερμανία όμως απέχουμε από μια αντιπαράθεση αμερικανικού τύπου. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσει στους πολίτες πόσο απαραίτητη είναι η μάσκα για την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Διαφορετικά η ιστορία θα επαναληφθεί. Κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης το 1919 η μάσκα θεωρήθηκε στις ΗΠΑ ως σύμβολο υπερβολικής κρατικής παρέμβασης στα ατομικά δικαιώματα. Όπως και σήμερα υπήρξαν και τότε κινητοποιήσεις. Πολλοί αρνούνταν να φορέσουν μάσκα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Από την ισπανική γρίπη υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους μέχρι και 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Έχασαν δηλαδή περισσότεροι τη ζωή τους από ότι στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσκεψη Λάσετ: «Με καλές προθέσεις»

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο η Süddeutsche Zeitung σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Με καλές προθέσεις»: «Στη διεκδίκηση της προεδρίας των Χριστιανοδημοκρατών οι εικόνες από στρατόπεδα προσφύγων δεν βοηθούν. Οι πιθανότητες ενός υποψηφίου είναι, πιθανώς, περισσότερες αν σε κομματικά συνέδρια ταχθεί υπέρ του περιορισμού του αριθμού των προσφύγων στη χώρα, παρά με περιγραφές για τη κατάσταση των ανθρώπων στη Λέσβο. Ο Άρμιν Λάσετ προτίμησε, παρόλα αυτά, να πάει στην Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί. Παρά την αναγκαστική διακοπή της επίσκεψης στη Μόρια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ριψοκινδύνευσε και αυτό δεν το συναντούμε πια συχνά στα πολιτικά πράγματα. Ο τοπικός πρωθυπουργός το έπραξε κι ας είναι γνωστό ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν. Η επίσκεψη στη Μόρια δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι ο Άρμιν Λάσετ έχει θάρρος. Μόνο το θάρρος ωστόσο δεν αρκεί».

Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle