Skip to main content

Η μεγάλη ανάγκη για «φρέσκο χαρτί και χρήμα» στην αγορά

Η διαπίστωση ανήκει σε κορυφαίο στέλεχος μεγάλης ξένης τράπεζας που παρακολουθεί τις εξελίξεις (και) στην Ελλάδα και έχει άποψη

Για να ξεκινήσει μια πραγματική κούρσα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλά και για να μπει φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό στη χώρα μας, που είναι το βασικό ζητούμενο, μια είναι η λύση: Να διατεθούν μετοχές μεγάλων ομίλων στην αγορά. Δηλαδή, κατά το κοινώς λεγόμενο «να πέσει χαρτί». Αλλιώς όλα θα είναι ρηχά κι ευάλωτα στην πρώτη κρίση. Η διαπίστωση ανήκει σε κορυφαίο στέλεχος μεγάλης ξένης τράπεζας που παρακολουθεί (και) την Ελλάδα κι έχει άποψη. Όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά «όλα τα υπόλοιπα είναι απλά διαχείριση». Δηλαδή προσωρινή λύση.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφοριες, όλα τα παραπάνω τα είπε και στον Έλληνα πρωθυπουργό σε πρόσφατη συνάντηση τους στο Μαξίμου. Η απάντηση που πήρε; «Έχει τη διάθεση να κάνει πράγματα, αλλά...».

Ευκαιρίες παντως για να γίνουν τέτοιου είδους κινησεις υπάρχουν. Για παράδειγμα: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των Ελληνικών Πετρελαίων; Μπορεί τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στο project του Ελληνικού, όμως στον όμιλο Λάτση, το έχουν (και αυτό) πάντα στα υπόψη τους. Ωστόσο, τα ΕΛΠΕ πολύ δύσκολα θα πουληθούν μέσω του χρηματιστηρίου για έναν βασικό λόγο: Από τον φόβο της αντιπολίτευσης.

Αν η τιμή διάθεσης δεν είναι η «σωστή», τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν για απιστία. Όποτε, άγνωστο το μέλλον. Αυτό το πωλητήριο πιθανότατα θα πάει για τέλη της Άνοιξης και με βάση πάντα την πορεία του Γενικού Δείκτη