Skip to main content

Οι μεγαλοεπενδυτές, το Μέγαρο Μαξίμου και τα... ενέχυρα

Πολύ ικανοποιημένο έμεινε τελικά το Μέγαρο Μαξίμου από την εδώ παρουσία των αμερικανών μεγαλοεπενδυτών, που σημάδεψαν την περασμένη εβδομάδα.

Πολύ ικανοποιημένο έμεινε τελικά το Μέγαρο Μαξίμου από την εδώ παρουσία των αμερικανών μεγαλο – επενδυτών, που ουσιαστικά σημάδεψαν την περασμένη εβδομάδα κι ενδεχομένως να σημαδέψουν και τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες τα ελληνικά επιχειρηματικά πράγματα. Αν και όπως είναι γνωστό, τελικώς δεν έμειναν στην χώρα μας ούτε 48ωρο, οι κ. Πρεμ Γουάτσα, Τζον Πόλσον και καθώς και στελέχη άλλων μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, είχαν ένα πολύ κλειστό, γεμάτο και ενδιαφέρον πρόγραμμα. Ξεκίνησε από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό κι έφτασε μέχρι τις επισκέψεις στη Τράπεζα της Ελλάδας και τις συναντήσεις με κορυφαίους τραπεζίτες και επιχειρηματίες, με τους οποίους έχουν μετοχική συνεργασία.

Η ατζέντα των θεμάτων τους, ήταν βεβαίως το πιο ενδιαφέρον σημείο της ολιγόωρης παρουσίας τους στην Αθήνα. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πληροφορούμαστε, είχαν ζητήσει, από πριν, να μάθουν ποια ακριβώς θα είναι, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων για αμφότερες τις πλευρές. Για παράδειγμα, η υπόθεση των αλλαγών στις τραπεζικές διοικήσεις, δεν θα ήταν επιθυμητή, εξαρχής.

Το συμπέρασμα από την εδώ παρουσία τους; Οι ξένοι ήρθαν βασικά για να «διαφημίσουν» την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Το γεγονός ότι χάνουν πολλά λεφτά εδώ και θέλουν να «ισοφαρίσουν» αποδείχθηκε ότι ήταν το βασικό και εύλογο μέλημα τους.

Και η αλήθεια είναι ότι χάνουν πολλά λεφτά γενικότερα, τελευταία. Για τον Πόλσον, λέγεται ότι βάζει ενέχυρο προσωπική του περιουσία, για να καλύψει μέρος των μεγάλων ζημιών στα χαρτοφυλάκια του. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όλοι φυλλοροούν, από πλευράς μεγάλων πελατών. Βλέπετε, η κρίση είναι παγκόσμια και όχι απλά ελληνική...