Skip to main content

Η μεγαλύτερη πολιτική συνάντηση για το κλίμα

Προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες ενόψει της κρίσιμης συνόδου της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.
Εκατό ηγέτες συναντώνται στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους ενόψει της κρίσιμης συνόδου της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα απαιτήσουν να καταργηθεί η αρχιτεκτονική του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της διεθνούς συμφωνίας που λήγει το 2012, και να αντικατασταθεί με νέο σύστημα αμερικανικού σχεδιασμού. Η Ε.Ε επιθυμεί αντίθετα να διατηρήσει τα συστήματα του Κιότο και έχει υποσχεθεί μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020.

Μετά τις ΗΠΑ μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στους ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας καθώς θεώρουνται από τις πλέον ρυπογόνες χώρες του πλανήτη.

Η Κίνα, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τις τελευταίες ημέρες προαναγγέλλει σημαντικές εξαγγελίες στην ομιλία του προέδρου Χου Ζιντάο. Η Ινδία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχθεί τις προτάσεις για δεσμευτικούς στόχους, αναμένεται όμως να ανακοινώσει μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα, τα δάση και τις καλλιέργειές της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται σήμερα για το 14% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, έπειτα από τις ΗΠΑ και την Κίνα με 20%. Ακολουθούν η Ρωσία και η Ινδία με 5%.