Skip to main content

Η μελέτη ανάπτυξης για τις λίμνες Κορώνειας – Βόλβης

Ιππασία, ποδηλασία και ναυταθλητισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η μελέτη τουριστικής ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών που παρουσιάστηκε σήμερα.

Ιππασία, ποδηλασία και ναυταθλητισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η μελέτη τουριστικής ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών που παρουσιάστηκε σήμερα.

Στην μελέτη αναφέρονται και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Μάριο Αστερίου, η επιλογή για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Εθνικού Πάρκου περιλαμβάνει δημόσιου χαρακτήρα επεμβάσεις και υποδομές για την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων αλλά και ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων (κατεξοχήν τουριστικών) σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης. Προβλέπει επίσης δράσεις αγροτουρισμού και ήπιας άθλησης που θα συνδέονται με τα πολιτιστικά μνημεία και την τοπική παράδοση.

Το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών βρίσκεται στην υδρολογική λεκάνη απορροής της Μυγδονίας, σε έκταση 2.120 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή η οποία, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα συνέργειας αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών πολιτικών, ισόρροπης ανάπτυξης, συνετής χρήσης των φυσικών πόρων, διατήρησης και αξιοποίησης φυσικής κληρονομιάς, με ταυτόχρονη επίτευξη των σκοπών προστασίας.

Τα παραπάνω υπογράμμισε στην ημερίδα η πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη και πρόσθεσε πως στο σχέδιο διαχείρισης του τόπου περιλαμβάνονται δράσεις διαχείρισης οικοτόπων, ειδών, δασών, βόσκησης, γεωργικών εκτάσεων και γεωργικής δραστηριότητας, υδατικών πόρων και εδαφικών πόρων αλλά και ενέργειες φύλαξης, επικοινωνίας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης κοινού, διαχείρισης επισκεπτών και ανάπτυξης οικοτουρισμού, διαμόρφωσης προγραμμάτων κατάρτισης και, βέβαια, αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίνεται στη μείωση των πιέσεων που δέχεται το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν 748 πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, 90 βιομηχανικές εγκαταστάσεις με υγρά απόβλητα και αποχετευτικά δίκτυα. Ανάμεσα, τέλος, στα έργα που προγραμματίζονται ή προκηρύσσονται βρίσκονται παρεμβάσεις για την διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων, τη μελέτη της βοσκοϊκανότητας, την διαχείριση των εδαφοϋδατικών πόρων στην υπολεκάνη της Κορώνειας, τη σήμανση του εθνικού πάρκου κ.α.