Skip to main content

Μεταμορφώνονται η οδός Κάστρων και η πλατεία Φαναριωτών μέσω Νιάρχου

Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν 2 σημαντικές παρεμβάσεις, η ανάπλαση της Πλ. Φαναριωτών και του τουριστικού περιπάτου από την οδό Κάστρων-Ροτόντα.

Νέα όψη απέκτησαν πολλές περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, μέσα από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους συνολικά 10 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί ένας σημαντικός αριθμός έργων, όπως η Βασ. Ηρακλείου, η Αγ. Μηνά, ο περιβάλλον χώρος του Γενί Τζαμί επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου και του χώρου της Ιεράς Συναγωγής Μοναστηριωτών επί της οδού Συγγρού.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν και δύο σημαντικές παρεμβάσεις ανάπλασης της Πλατείας Φαναριωτών (άξονας Αγίου Δημητρίου από Π. Μελά έως Λεωφ. Νίκης) και του τουριστικού περιπάτου από την Οδό Κάστρων-Άνω Πόλη-Απ. Παύλου-Ροτόντα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε πέντε έργα από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΚΕΠΑ, φορέα υλοποίησης των έργων και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης. Στην ξενάγηση ήταν παρών, μετά από πρόσκληση του δημάρχου, ο Αμερικανός πρόξενος Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Για σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που μπορούν να αναδειχθούν οι ομορφιές τους, έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Ουσιαστικά τα έργα αυτά εξυπηρετούν δύο καταστάσεις, από τη μια συμβάλλουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής των κατοίκων, καθώς δημιουργούνται χώροι πιο ήσυχοι και από την άλλη βοηθούν συνολικότερα την ανάδειξη των τοποσήμων της πόλης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι μέσω των παρεμβάσεων ελευθερώθηκαν αρκετοί χώροι από τα αυτοκίνητα και έγιναν είτε πεζόδρομοι είτε δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.

Η δημιουργία Τουριστικού Περιπάτου (Διαδρομή Ροτόντα – Απ. Παύλου – Οδός Κάστρων – Άνω Πόλη)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία μιας τουριστικής διαδρομής, που θα ξεκινά από τη Ροτόντα και, διά μέσου της Αποστόλου Παύλου και της οδού Κάστρων θα καταλήγει στην Άνω Πόλη.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον εργολάβο του έργου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν και παράλληλη αποκατάσταση, όσο το δυνατόν περισσότερο, της φυσικής συνέχειας διαφόρων αρχαιολογικών χώρων, όπως το ανατολικό τείχος, τα κοιμητήρια των διαμαρτυρομένων και της αρμενικής κοινότητας, καθώς και το διατηρητέο μηχανουργείο Αξυλιθιώτη.

Αυτή την περίοδο γίνονται οι εργασίες ανάπλασης περιοχής έκτασης 6 στρεμμάτων από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και την επονομαζόμενη οδό Κάστρων κατά μήκος των τειχών, μεταξύ του ανατολικού ρωμαϊκού – βυζαντινού τείχους και του προτειχίσματος, μέχρι το ύψος της οδού Ολυμπιάδος.

Για ένα σημαντικό και δύσκολο έργο μίλησε ο κ. Μπουτάρης, καθώς η περιοχή ήταν εγκαταλελειμμένη. «Αυτό ειδικά το έργο είναι σημαντικό καθώς αναδεικνύονται το ανατολικό τείχος, το αρμένικο νεκροταφείο, οι Κήποι του Πασά. Δημιουργείται ένας χώρος περιπάτου, ανάπαυσης και περισυλλογής», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, «η διαμόρφωση στην περιοχή, από το τούρκικο προξενείο και ανηφορίζοντας βλέπουμε τον Πύργο του Τριγωνίου, από τα σημαντικότερα σημεία. Αντιλαμβάνεστε την ωφελιμότητα των αρχαιολογικών περιπάτων».

Μέσω του συγκεκριμένου έργου μετατράπηκε η οδού Αποστόλου Παύλου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας στο τμήμα από Αγίου Δημητρίου ως Μελενίκου και σε πεζόδρομο στο τμήμα από Μελενίκου ως Κ. Μανωλάκη.

Έως τον Οκτώβριο η ανάδειξη του άξονα Δημ. Γούναρη – ανάπλαση πλατείας Φανατιωτών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στην πλατεία Φαναριωτών και στη Δημ. Γούναρη, όπου η οδός μετατρέπεται σε ήπιας κυκλοφορίας, με πλακόστρωτο, διπλασιασμό του πρασίνου, παγκάκια καθώς και ένα συντριβάνι. Ανάλογη παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί και στην οδό Στρατηγού Καλλάρη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν στην πλατεία Φαναρωτιών αρχαία ευρήματα διαφόρων εποχών, κυρίως σκελετοί και αγγεία, δίπλα από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εργολάβο τα αρχαία εντοπίστηκαν στο τμήμα του αρχαίου ιπποδρόμου.



Κατά τη διάρκεια της περιοδείας το κλιμάκιο του δήμου επισκέφθηκε και την ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρου στο Γενί Τζαμί επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου και του χώρου Ιεράς Συναγωγής Μοναστηριωτών επί της οδού Συγγρού.


Μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου υλοποιήθηκε επίσης η ανάπλαση τριών παιδικών χαρών (Πλατεία Μακεδονομάχων, Ν. Ελβετίας, Θερμοπυλών – Νάστου), ώστε να πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές πιστοποίησης και την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πιστοποίησή.