Skip to main content

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και το... χάσμα των γενεών

Τα φυλλάδια για την «αυτονομία της Μακεδονίας», η αντιπολιτευτική γραμμή της Αλβανίας, η «Γαλάζια Πατρίδα» και η αριθμολαγνεία της Τουρκίας.

Άγνωστοι κύκλοι στη Βόρεια Ελλάδα, μοίρασαν φυλλάδια που μιλούν για αυτονομία της Μακεδονίας, λέει η είδηση. Αυτοί οι "άγνωστοι", δεν είναι καθόλου "άγνωστοι". Και δεν είναι οι Σλάβοι των Σκοπίων. Αυτοί αποτελούν απλώς το εργαλείο. 

Για την ιστορία, οι προκηρύξεις έγραφαν ανορθόγραφα "Αυτονομία τις Μακεδονίας" και απευθύνονταν στα "αδέλφια Μακεδόνες" / "μπράκα Μακεντόνσκι". Πάντως εγώ, αδελφό Σλάβο δεν έχω. Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν;

Ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Jens Plötner, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν είναι θέμα τετραετίας αλλά θέμα γενεών, θα χρειαστούν 10–15 χρόνια για την υλοποίησή τους, γι' αυτό και χρειάζεται πολιτική θέληση και επένδυση σε βάθος χρόνου, είπε.

Αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται. Κάποιες προτάσεις να λύσουμε το πρόβλημα στο "άρπα κόλλα" υπάρχουν; Εμείς, οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρουμε είναι πώς να βολεύουμε τους δικούς μας, παχυλά αμειβόμενους και αργόσχολους.

Ένα ακόμη σκάνδαλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας στη συνάντηση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μπάσα κατέθεσε στους ευρωβουλευτές ένα από τα επιχειρήματα εναντίον του Έντι Ράμα: «Έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και εκκλησίες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».

Η δήλωση συγκλόνισε την ομάδα των ευρωβουλευτών και ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μπας Μπέλντερ ζήτησε διευκρινίσεις στη συνάντηση με τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Την δήλωση του Μπάσα, ας την κρατήσει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας, για να του την υπενθυμίσει όταν γίνει πρωθυπουργός και την ξεχάσει. Τα ίδια έκανε και ο Μπερίσα. Άλλα ως αντιπολίτευση, άλλα ως κυβέρνηση.

Η κατά τις εξαγγελίες της Τουρκίας γιγάντια διακλαδική άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα", μέχρι στιγμής κινείται σε ρυθμούς προηγούμενων συνηθισμένων ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα πλοία που μέχρι στιγμής έχουν βγει από τους ναυστάθμους δεν ξεπερνούν τα 20-30, τη στιγμή που οι εξαγγελίες και τα δημοσιεύματα του Τύπου της γειτονικής χώρας έκαναν λόγο για πάνω από 100 μονάδες του στρατού συνολικά.

Σας το λέμε τακτικά στην voria.gr. Μη δίνετε σημασία στην αριθμολαγνεία των Τούρκων. Μια ζωή, ζουν πάνω στο ψέμα. Να δούμε πότε θα το καταλάβουν οι δήθεν ημέτεροι αρμόδιοι.

Νέτα-σκέτα και χωρίς περιστροφές ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τη γειτονική χώρα "Μακεδονία". Έπαψε από καιρό να με εκπλήσσει ό,τι λέει και πράττει ο κ. Ν. Κοτζιάς. Ξεκίνησε με θόρυβο και δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει με ψίθυρο.

Περίπου το 95% των κατασκευαστικών έργων για τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής από το Μοναστήρι των Σκοπίων προς την Κρεμενίτσα στα σκοπιανο-ελληνικά σύνορα έχουν ολοκληρωθεί. Το έργο ύψους 17,2 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτήθηκε με επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (6 εκατ. ευρώ) και πόρους του κρατικού προϋπολογισμού (11 εκατ. ευρώ).

Η σιδηροδρομική σύνδεση θα συνδέσει το Μοναστήρι με τη Φλώρινα, δίνοντας διέξοδο στην περιοχή της Πελαγονίας προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.