Skip to main content

Οι μικρασιατικές λιχουδιές που νοστιμεύουν τη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη έχει πλείστους λόγους να παινεύεται και ένας από αυτούς είναι η γαστρονομία - Πάρτε μία... γεύση από τα αντιπροσωπευτικά της εδέσματα.

Πέρα από τη ρομαντική ομορφιά της, που συνδυάζεται με μαγευτικά και ειδυλλιακά τοπία, αλλά και πλούσια ιστορία, καθηλώνοντας τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη, η Θεσσαλονίκη έχει πλείστους λόγους να παινεύεται για τα κάλλη της και τους τομείς στους οποίους πρωταγωνιστεί.

Από τη λίστα της πρωτοπόρας Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η γαστρονομία. Η πόλη που έχει συνδυάσει το όνομά της με τη μπουγάτσα, που έχει κάνει brand το σουσαμένιο κουλούρι, που έχει καθιερώσει τα τρίγωνα πανοράματος μεταξύ των δώρων που παίρνουν οι τουρίστες, που δελεάζει τους περαστικούς με τις μυρωδιές από το μπουγιουρντί και γλυκαίνει τον ουρανίσκο με την καμμένη κρέμα του καζάν ντιπί, δεν θα μπορούσε να αρκεστεί μόνο σε αυτά. Αντιθέτως, έχει ακόμη πολλά αντιπροσωπευτικά εδέσματα να προσθέσει στη μακρά της λίστα, μερικά από αυτά άγνωστα στο ευρύ κοινό, που αντανακλούν στο know how της πόλης σε γαστρονομικό επίπεδο αλλά και στη μικρασιατική της επιρροή. Μερικά από αυτά είναι:

Λουκουμάδες με μέλι και κανέλα

Τσουρέκι Θεσσαλονίκης: Η Θεσσαλονίκη είναι αναμφισβήτητα η «Βασίλισσα του τσουρεκιού». Ο «Τερκενλής», στην οδό Τσιμισκή με Αριστοτέλους, από το 1948 και ο «Πασχάλης» στη Δημητρίου Γούναρη (Καμάρα), από το 1967, είναι σημεία αναφοράς του γλυκού αυτού πειρασμού και οι δημιουργοί τους είναι οι άνθρωποι που έχουν γράψει την ιστορία του τσουρεκιού.

Πατσάς με σκορδοστούμπι και μπούκοβο (σπιτικός): Η ιστορία του πατσά στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει πριν από 60 χρόνια. Η προετοιμασία του πατσά είναι πραγματική ιεροτελεστία και μας δίνει ένα πιάτο δυναμωτικό, τονωτικό, χορταστικό και εύγευστο. Παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν πολλά πατσατσίδικα, ενώ σήμερα έχουν μείνει ελάχιστα με πιο γνωστό το πατσατσίδικο του Τσαρουχά.

Περέκ: Έδεσμα που ανεβαίνει στις προτιμήσεις με πιο γνωστά τα φύλλα του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου.

Στις ξεχωριστές γεύσεις μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το Ισλί, παραδοσιακό Μικρασιάτικο γλυκό με καρύδια και μυρωδικά και τα νέα παγωτατζίδικα που έχουν τη γεύση της «Ωραίας». Το παγωτατζίδικο «Ωραία» βρισκόταν για δεκαετίες στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης και μεγάλωσε γενιές μικρών και μεγάλων, καθώς αποτελούσε ένα από τα πιο γνωστό στέκια της Θεσσαλονίκης, στην οδό Κούσκουρα. «Πρωταγωνιστής» των προϊόντων ήταν ο περίφημος ντοντουρμάς.

Η ανθρώπινη όσφρηση λένε οι επιστήμονες συνδέεται άμεσα με τη μνήμη μας. Οι παλιές μνήμες της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Εγνατίας έχουν έντονη στη βάση τους τη μυρωδιά του πατσά. Στις σημερινές μυρωδιές της πόλης κυριαρχεί το τσουρέκι και το τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Στο κέντρο: Η χαρακτηριστική μυρωδιά από το μαχλέπι με το οποίο φτιάχνονται τα τσουρέκια ακολουθεί τον ταξιδιώτη στην περιήγηση του στην πόλη.

Στην αγορά και στην Άνω Πόλη: Μυρωδιές από ψάρια και θαλασσινά που μαγειρεύονται στα παραδοσιακά ουζερί.

Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού και της γλυκιάς μπουγάτσας από τους πολλούς φούρνους της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, το 2019 στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας του National Geographic Traveller, όπου παρουσίασε το masterclass «Η Θεσσαλονίκη των Γεύσεων», ενώ φέτος το περιοδικό ανήγαγε τη Θεσσαλονίκη ως την πρωτεύουσα της ελληνικής γαστρονομίας. Παράλληλα, ο ΟΤΘ παρουσίασε τα τουριστικά πλεονεκτήματα της πόλης στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Πηγή εικόνας: Foodaholics/YouTube