Skip to main content

Οι μισοί Παριζιάνοι θεωρούν το Παρίσι βρόμικο

Ο πρώην υπ. Πολιτισμού Ζακ Λαγκ επαναφέρει ωστόσο το πρόβλημα της καθαριότητας που ταλαιπωρεί τη γαλλική πρωτεύουσα στην επικαιρότητα

Τη μέρα που ο Ζαν Λαγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν, επέστρεφε από ένα πρόσφατο ταξίδι του στο Τόκιο συνέστησε στην δήμαρχο Παρισιού Αν Ινταλγκό να επισκεφθεί την ιαπωνική πρωτεύουσα για να δει πόσο υποδειγματικά καθαρή είναι. «Το Παρίσι θα έπρεπε να παραδειγματιστεί από το Τόκιο», σημειώνονταν στο μήνυμα, με αποδέκτη την αμφιλεγόμενη δήμαρχο της πόλης του φωτός.

Το πρόβλημα της καθαριότητας στο Παρίσι προκαλεί εδώ και καιρό δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στη Γαλλία. Ενδεικτικό είναι  παλαιότερο άρθρο της εφημερίδας Le Monde με τίτλο «Παρίσι, μια χωματερή;». Αφορμή τα σκουπίδια, οι αρουραίοι και τα βουνά από σβησμένα τσιγάρα που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Παρά το γεγονός ότι το Παρίσι δαπανά πάνω μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο για την καθαριότητα ο αγαπημένος προορισμός εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο έχει τη φήμη, μιας όχι και τόσο καθαρής πόλης. Με αφορμή τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Πολιτισμού ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημόσια συζήτηση μεταξύ χιλιάδων ανθρώπων. Ούτε η σοσιαλίστρια δήμαρχος Παρισιού, ούτε ο δήμος της πρωτεύουσας απάντησαν απευθείας σε όσα είπε ο 78χρονος Ζαν Λανγκ.

Μόνο το 49% των δημοτών ικανοποιημένοι με την καθαριότητα

Το κλίμα στο Παρίσι είναι τεταμένο. Την μεθεπόμενη χρονιά διεξάγονται δημοτικές εκλογές και η Αν Ινταλγκό, η οποία όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Η πολιτική της κατά της κυκλοφορίας οχημάτων και ιδίως των ΙΧ στο ιστορικό κέντρο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Όποιος όμως νομίζει ότι επισκεπτόμενος το Παρίσι θα δει βουνά από σκουπίδια και ανοιχτούς κάδους γεμάτους απορρίμματα κάνει λάθος. Αν εξαιρέσουμε την δύσκολη κατάσταση σε αρκετούς σταθμούς του μετρό, τόσο κοντά στον πύργο του Άιφελ και στην περιοχή γύρω από το Λούβρο όσο και στα μεγάλα πάρκα της πόλης τα σκουπίδια που συναντά κανείς πεταμένα τριγύρω είναι λίγα.

Οι πολίτες που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού θεωρούν πάντως κατά 51% ότι η πόλη του δεν είναι καθαρή. Σύμφωνα με την Eurostat μόνο το 49% των δημοτών δηλώνουν ικανοποιημένοι με την καθαριότητα της πρωτεύουσας. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Βερολίνο είναι 45%, στην Αθήνα 41%, ενώ στη Ρώμη μόλις 9%.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle