Skip to main content

Πώς από μία 9χρονη πρωταθλήτρια γεννήθηκαν τα ζυμαρικά Euzoia

Η Ζωή Μπέγου προσπαθώντας να εξασφαλίσει θρεπτικά γεύματα για την 9χρονη κόρη της είχε την ιδέα για την παραγωγή ζυμαρικών από λιναρόσπορο

Η προσπάθειά της να εξασφαλίσει στην 9χρονη κόρη της γεύματα με τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών κατέληξε στο να δημιουργήσει καινοτόμα ζυμαρικά και να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση. Ο λόγος για τη Ζωή Μπέγου, η οποία έφτιαξε τα παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά με λιναρόσπορο «Euzoia», τα οποία παράγει σε καθετοποιημένη μονάδα στο βιομηχανικό πάρκο Θέρμης.

Η κόρη της, Μιχαέλα είναι πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής σε πανελλαδικό επίπεδο, και ως εκ τούτου η διατροφή της είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και περιλαμβάνει τα ζυμαρικά 3-4 φορές την εβδομάδα. «Τα τελευταία χρόνια έχω βάλει τα super foods στη διατροφή μου και ο λιναρόσπορος είναι ένα από αυτά. Αφού διαπίστωσα τη θρεπτική του αξία (σσ: αποτελεί την πλουσιότερη φυσική πηγή σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ω-6 λιπαρά οξέα αντιοξειδωτικές ουσίες) προσπάθησα να το εντάξω στη διατροφή της κόρης μου. Το 2016 μου ήρθε η ιδέα για τα ζυμαρικά με αλεύρι από λιναρόσπορο, η οποία χρηματοδοτήθηκε ως καινοτομία από ΠΕΠ μεταποίησης», εξηγεί η κ. Μπέγου.

Με την κοινοτική στήριξη, ίδρυσε την εταιρεία Euzoia και από το φθινόπωρο του 2018 έβγαλε δυναμικά στην αγορά τρεις κατηγορίες ζυμαρικών (πέννες, ταλιατέλες, ριγκατόνε, στριφτά, στριφτάρια) υψηλής διατροφικής αξίας, με κατσικίσιο και βουβαλίσιο γάλα, με super foods όπως λιναρόσπορο και κουρκουμά, καθώς και πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις όπως μανιτάρι πορτσίνι και μελάνι σουπιάς. Παράλληλα, κυκλοφόρησε παιδική σειρά ζυμαρικών «Μαγικά Καπέλα» με σιμιγδάλι, ντομάτα, καρότο και σπανάκι, όλα με πρώτη ύλη από τη Βόρεια Ελλάδα.



Εκτός από την προσεγμένη πρώτη ύλη και την παραδοσιακή, χειροποίητη κατασκευή, η κ. Μπέγου δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην συσκευασία των προϊόντων της Euzoia, η οποία πήρε το πρώτο βραβείο Συσκευασίας και Εμφάνισης Προϊόντος στην πρόσφατη έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ.

Τα ζυμαρικά της κ. Μπέγου έχουν ήδη αποσπάσει θετικές κριτικές από σεφ και το δίκτυο πωλήσεών τους επεκτείνεται συνεχώς. Διατίθενται κατά κύριο λόγο σε καταστήματα ντελικατέσεν σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και στην Αθήνα, ενώ το καλοκαίρι θα τοποθετηθούν σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής. Παράλληλα, τα προϊόντα της βρίσκονται σε παντοπωλείο στη Βουλγαρία, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από εμπόρους στη Γερμανία, τη Σουηδία και την Φινλανδία.