Κυριακή 22 Μαΐου 2022
x

Η ΜΟΣΧΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΗΡΕΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΥΛ

«Με ανησυχία παρακολουθούμε την αυξανόμενη ένταση στις τατζικο-αφγανικές σχέσεις υπό το φως των αιχμηρών δηλώσεων των ηγετών», είπε ο Ζάιτσεφ.

Η Ρωσία δήλωσε ότι είναι ενήμερη για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν στέλνουν στρατεύματα στα κοινά τους σύνορα και προέτρεψε τους ηγέτες τους να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με ανησυχία παρακολουθούμε την αυξανόμενη ένταση στις τατζικο-αφγανικές σχέσεις υπό το φως των αιχμηρών δηλώσεων των ηγετών των δύο χωρών. Εμφανίσθηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι και οι δυο πλευρές συγκεντρώνουν στα κοινά τους σύνορα στρατεύματα. Καλούμε την Ντουσαμπέ και την Καμπούλ να αναζητήσουν αμοιβαία αποδεκτούς τρόπους για την διευθέτηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης ενημέρωσης και τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Ταλιμπάν μόνο στην παραμεθόριο αφγανική επαρχία Ταχάρ έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες μαχητές των ειδικών δυνάμεων» δήλωσε ο Ζάιτσεφ.

Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τους Αφγανούς πιλότους που έχουν εκπαιδευθεί στις ΗΠΑ καθώς και για άλλα μέλη του προσωπικού που παραμένουν στο Τατζικιστάν, όπου και κατέφυγαν τον περασμένο μήνα, αφού πέρασαν τα σύνορα του Αφγανιστάν όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.

Στις τελευταίες στιγμές του πολέμου, μέλη του προσωπικού της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, κατέφυγαν με δεκάδες στρατιωτικά αεροσκάφη στο Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν αφού πέρασαν τα σύνορα και παρέμειναν εκεί.

Η Ρωσία έχει στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ