Skip to main content

Η Μόσχα καλεί τον πρέσβη της ΕΕ για εξηγήσεις σχετικά με το Καλίνινγκραντ

Εηγήσεις σχετικά με την απαγόρευση εκ μέρους της Λιθουανίας της διαμετακόμισης εμπορευμάτων υπό τις κυρώσεις της ΕΕ ζητεί το ρωσικό ΥΠΕΞ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να καλέσει τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα, Μάρκους Έντερερ, κατά τη διάρκεια της Τρίτης για εξηγήσεις σχετικά με την απαγόρευση εκ μέρους της Λιθουανίας της διαμετακόμισης εμπορευμάτων υπό τις κυρώσεις της ΕΕ μέσω του ρωσικού θυλάκου του Καλίνινγκραντ.

Το Βίλνιους απαγόρευσε τη μεταφορά εμπορευμάτων υπό τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του λιθουανικού εδάφους προς και από τον ρωσικό θύλακο που βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας,προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Ο Άντον Αλιχάνοφ, κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση: «Αυτή είναι, φυσικά, μια κατάσταση που μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα. Από όσο γνωρίζω, ο Μάρκους Έντερερ, ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών… και θα ενημερωθεί για τις συνθήκες που υφίστανται εδώ».

Η Ρωσία έχει ήδη απειλήσει τη Λιθουανία με αντίποινα για την απόφασή της.

Πηγή: The Guardian, μετάφραση Καθημερινή