Skip to main content

Οι μουσικοί από την Ορμύλια που φτιάχνουν ένα… μελωδικό αγουρέλαιο

Τα αδέρφια Τσικούρη, επαγγελματίες μουσικοί, δημιούργησαν το 2019 το αγουρέλαιο thallon, που διαθέτει ισχυρισμό υγείας και παίζει με τις νότες της γης

Η μουσική και η ελαιοπαραγωγή είναι οι μεγάλες τους αγάπες. Στη μεν πρώτη παίζουν με τις νότες του πενταγράμμου, στη δε δεύτερη με τις αρωματικές νότες της γης, παράγοντας ένα αγουρέλαιο, υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας, το οποίο μάλιστα διαθέτει χαρακτηρισμό ισχυρισμού υγείας (Health Claim) από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Τα αδέρφια Τσικούρη από την Ορμύλια Χαλκιδικής, ο Δημήτρης και ο Ανδρέας, επαγγελματίες μουσικοί, αλλά και λάτρεις της ελιάς, αφού μεγάλωσαν μέσα στην καλλιέργειά της, βρίσκονται εδώ και ενάμιση χρόνο στην αγορά με το αγουρέλαιο thallon (βλαστάρι), που, όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι ένα προϊόν μεταξύ τροφίμου και… φαρμάκου, ένα εξαιρετικό δείγμα της διδασκαλίας της Ιατρικής Σχολής του Ιπποκράτη. Άλλωστε, το thallon, το οποίο προέρχεται από την ποικιλία Χονδρολιά Χαλκιδικής, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες -927 τον αριθμό- στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Έχει δε ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα, κάτω από 0,3, έτσι κατατάσσεται στην κατηγορία των premium έξτρα παρθένων ελαιολάδων. Για την ώρα η παραγωγή, από τις 2.000 ρίζες που διαθέτουν σε 85 στρέμματα σε Ορμύλια και Πολύγυρο, φτάνει τους 2 τόνους ετησίως, υπάρχει όμως δυναμική και για μεγαλύτερη.

Ήδη τα αδέρφια Τσικούρη έχουν τοποθετήσει το αγουρέλαιό τους στα ράφια delicatessen και καταστημάτων υγιεινών προϊόντων σε ξένες αγορές όπως αυτές της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας και της Γαλλίας, με τις εξαγωγές τους να ξεπερνούν το 50% του τζίρου τους. Έχουν δεχθεί δε μεγάλο ενδιαφέρον για το thallon από την Αυστρία και την Αγγλία, ενώ έχουν λάβει διακρίσεις γι΄αυτό εντός και εκτός συνόρων. Μάλιστα, αίσθηση κάνει και το καλαίσθητο μπουκάλι του αγουρέλαιου, που μοιάζει με αντικείμενο design.

Από αριστερά Δημήτρης και Ανδρέας Τσικούρης

 

 

 

Η παιδική επαφή με το ευλογημένο δέντρο

Με τον πατέρα τους να διαθέτει καλλιέργειες ελιάς στην Ορμύλια, μια περιοχή με ελαιοπαραγωγική παράδοση από την αρχαιότητα, ο Δημήτρης και ο Αντρέας ήρθαν από νωρίς σε επαφή με το ευλογημένο αυτό δέντρο, όπως λένε στη Voria.gr. Παιδιά ακόμα, μετά το σχολείο πήγαιναν στο χωράφι για να βοηθήσουν, μάζευαν τις ελιές και τις κοσκίνιζαν σε μεγάλα κόσκινα, που φάνταζαν εντυπωσιακά στα παιδικά τους μάτια. Μάλιστα, στις παιδικές τους μνήμες πρωταγωνιστεί ο πατέρας τους Αριστείδης να κλαδεύει τις ελιές, να καίει τα κλαδιά και μετά να ψήνουν όλοι μαζί. Ήταν άλλωστε αυτός που τους έδωσε το ερέθισμα να αγαπήσουν την ελιά και να μάθουν να την φροντίζουν. Μεγαλώνοντας όμως τα δύο αδέρφια πήραν διαφορετικό δρόμο. Έχοντας κλίση στη μουσική, έκαναν μουσικές σπουδές, ενώ το 1997 δημιούργησαν και μια μουσική σχολή στην Ορμύλια, την οποία διατήρησαν για πολλά χρόνια. Παράλληλα, έπαιζαν σε live στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι γνωστοί μέχρι και σήμερα ως οι αδερφοί Τσικούρη, μουσικοί και τραγουδιστές. Το 2006 αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά και με τον ήχο, παρακολούθησαν σεμινάρια ηχοληψίας και δημιούργησαν μια εταιρεία ηχητικών συστημάτων. Όλα αυτά τα χρόνια όμως η οικογενειακή ενασχόληση με τις ελιές δεν είχε βγει από τη ζωή τους, αν και περιοριζόταν στο να δίνουν τις ελιές τους σε εργοστάσια.

Κάποια στιγμή η αναζήτησή τους στον διατροφικό κλάδο, αλλά και η διαπίστωση πως το αγουρέλαιο είναι ένα λάδι με ευεργετικές ιδιότητες, τους έκανε να πάρουν την απόφαση να πειραματιστούν με το δικό τους προϊόν. Έτσι από το 2015 η ιδέα τους άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή και ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές με την ελαιοποίηση της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.

Η φρουτώδης γεύση και τα… όργανα

Με το thallon βγήκαν στην αγορά το 2019 με την παραγωγή του 2018 και είδαν από την πρώτη στιγμή μεγάλη ανταπόκριση. Το αγουρέλαιο τους έχει όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας «Χονδρολιά Χαλκιδικής», δηλαδή πλούσια φρουτώδη γεύση με αρωματικές νότες από γρασίδι, χόρτα, πιπέρι, ντομάτα και ισορροπημένο το πικρό με το πικάντικο.

Όπως λέει μάλιστα ο Δημήτρης Τσικούρης, είναι ένα από τα λίγα ελαιόλαδα περιορισμένης και συγκεκριμένης παραγωγής πρώιμης συγκομιδής στην αγορά με την ποικιλία Χονδρολιά Χαλκιδικής.

Η παραγωγή του thallon ξεκινάει από την καλλιέργεια των ελαιώνων των δύο αδερφών, που είναι βασισμένη σε βιολογικά πρότυπα. Η συγκομιδή ξεκινά στα μέσα Σεπτεμβρίου, τότε που οι ελιές είναι ακόμα άγουρες. Μαζεύονται με τα χέρια μέσα σε διάτρητα τελάρα και στην συνέχεια, εντός 24ώρου, μεταφέρονται για ελαιοποίηση σε οικολογικό ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσικούρη, συχνά η ελαιοποίηση γίνεται μετά… μουσικής, αφού μετά την ολοκλήρωσή της, αρχίζουν τα… όργανα.

«Όταν ακούμε πελάτες μας να λένε, δεν είναι λάδι, είναι thallon, έχουμε πετύχει αυτό που θέλαμε από την αρχή. Ένα προϊόν που συνδυάζει τη γεύση με την υγεία», λέει ο Δημήτρης Τσικούρης.