Skip to main content

Η νανοτεχνολογία στη φροντίδα των pets από εταιρεία της Θεσσαλονίκης

Η Plin Nanotechnology παράγει τα Nanosanitas, παραφαρμακευτικά είδη περιποίησης και καλλυντικά κατοικίδιων ζώων με νανοσωματίδια αργύρου και χρυσού.

Έθεσαν τη νανοτεχνολογία στην υπηρεσία των κατοικίδιων ζώων με έναν τρόπο που φέρνει το μέλλον πιο κοντά. Μια ομάδα μηχανολόγων μηχανικών με ερευνητική δράση από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε την Plin Nanotechnology, η οποία ξεκίνησε ως spin off του ΑΠΘ, και παράγει υπό το brand «Nanosanitas» παραφαρμακευτικά είδη περιποίησης για pets με βάση τα νανοσωματίδια αργύρου, αλλά και καλλυντικά είδη με νανοσωματίδια χρυσού.

Τα προϊόντα της με νανοσωματίδια αργύρου ρυθμίζουν το βακτηριδιακό φορτίο του ζώου, αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, άρα και τις οσμές που το συνοδεύουν, αντιμετωπίζουν μικροτραυματισμούς, πληγές και ερεθισμούς, ενώ έχουν και επιλεκτική αντιπαρασιτική δράση απέναντι σε τσιμπούρια, σκνίπες και ψύλλους. Μάλιστα, αυτή την τρίτη ιδιότητα η εταιρεία την εξελίσσει περαιτέρω αυτόν τον καιρό σε συνεργασία με το ΑΠΘ στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Nanovet.



Η Plin Nanotechnology όμως δεν σταματά εκεί. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Βιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης «τρέχει» αυτή την περίοδο μια anti Covid μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Καρακασιλιώτη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός υψηλής υγιεινής προϊόντος καθαρισμού επιφανειών, που θα αξιοποιεί την αντιική δράση των νανοσωματιδίων αργύρου και θα πετυχαίνει ασφάλεια για μεγαλύτερο διάστημα, κρατώντας μακριά τον κορωνοϊό. Το καθαριστικό αυτό, που στόχος είναι να βγει στην αγορά εντός της χρονιάς, θα εστιάσει σε μέρη με μεγάλο συνωστισμό και ευάλωτες ομάδες, όπως τα αεροδρόμια, τα γηροκομεία και τα σχολεία.

Ανάμεσα στα πρότζεκτ που τρέχει επίσης η Plin Nanotechnology είναι και αυτό ενός φυτοφαρμάκου νανοχαλκού, που αναπτύσσει με την Κ&Ν Ευθυμιάδη, για μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.



Η εταιρεία είναι έντονα εξωστρεφής και το 2020 κατάφερε να ανοίξει δέκα νέες αγορές, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Ελβετία, Αγγλία και Βαλκάνια, που ήρθαν να προστεθούν στη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ολλανδία, όπου είχε ήδη παρουσία.     
 
Εντός του έτους θα βγάλει στην αγορά δύο νέα προϊόντα, σαμπουάν, στη σειρά των καλλωπιστικών ειδών με τα νανοσωματίδια χρυσού, ενώ τα επόμενα χρόνια θα δώσει περαιτέρω έμφαση σε προϊόντα για γάτες και για άλογα.



Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην εταιρεία –κυρίως χημικών και χημικών μηχανικών- είναι κάτω των 30 ετών, όπως λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ένα από τα ιδρυτικά της μέλη, ο Αλέξανδρος Τσουκνίδας. Ενδεικτικό είναι πως η υπεύθυνη παραγωγής είναι μόλις 26 χρονών.

A.Tsouknidas



Από τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία στα branded προϊόντα

N. Michailidis



Η ομάδα της Plin Nanotechnology ξεκίνησε με τους ερευνητές Αλέξανδρο Τσουκνίδα και Δημήτρη Παπαδόπουλο και τους καθηγητές Νίκο Μιχαηλίδη και Δημήτρη Τσιπά. Οι τέσσερις αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το ερευνητικό έργο από το Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας του ΑΠΘ γύρω από τα νανοσωματίδια και το 2015 δημιούργησαν την spin off η οποία παρήγαγε μεταλλικά νανοσωματίδια ως πρώτες ύλες για βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και χημικών δομικών υλικών. Σταδιακά όμως άρχισαν να διαπιστώνουν πως η νανοτεχνολογία δεν ήταν γνωστή στον κόσμο και το επιχειρείν ήταν γενικά επιφυλακτικό και πολλές φορές δεν ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει τα νανοσωματίδια. Έτσι το 2017 αποφάσισαν να αλλάξουν τη στόχευσή τους και να μπουν στην παραγωγή δικών τους branded προϊόντων. Μετά από μια έρευνα αγοράς κατέληξαν πως τα κατοικίδια ήταν ένας τομέας με μεγάλη προοπτική. Σταθμός στην προσπάθειά τους αυτή ήταν η γνωριμία με το venture capital Unifund, που πίστεψε στην εταιρεία και τη χρηματοδότησε για να αναπτύξει τα σχέδιά της. Έτσι βγήκαν στην αγορά οι σειρές των παραφαρμακευτικών ειδών με νανοσωματίδια αργύρου και των καλλωπιστικών προϊόντων με νανοσωματίδια χρυσού. Τα νανοσωματίδια χρυσού έχουν την ιδιότητα να γίνονται φορείς άλλων δραστικών ουσιών με πρωτεΐνες, για παράδειγμα μεταξιού, που ανανεώνουν το τρίχωμα του ζώου και του χαρίζουν στιλπνότητα. Το 2019 ήρθε και η δεύτερη χρηματοδότηση του Unifund, η οποία επέτρεψε στην Plin Nanotechnology να ενισχύσει την εξωστρέφειά της, προσθέτοντας στο εξαγωγικό της χαρτοφυλάκιο δέκα νέες αγορές.

D. Papadopoulos



«Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει ετησίως σε κτηνιάτρους 600 με 700 δολάρια. Με τα προϊόντα μας θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον τα μισά» λέει στη Voria.gr ο Αλέξανδρος Τσουκνίδας, ο οποίος είναι και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοϋλικών και Υπολογιστικής Μηχανικής, που στηρίζει επίσης την Plin Nanotechnology.

Τα προϊόντα της εταιρείας μπορεί κανείς να τα βρει σε φαρμακεία και pet shops.