Skip to main content

Η νέα αγορά Μοδιάνο, η λάμψη του κέντρου της Θεσσαλονίκης και ένας προβληματισμός

Ένα φθαρμένο τοπόσημο αποκτά ξανά τη χαμένη του αίγλη και μεγάλη αξία, ανανεώνοντας το κέντρο της πόλης. Οι αναγκαίες υποδομές υποστήριξης επαρκούν;

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν κούρασε ποτέ. Αντιθέτως δεν έπαψε να διατηρεί την αίγλη του και κυρίως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να κατορθώνει να αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο έλξης της πόλης. Η εικόνα αυτή μάλιστα αναμένεται να αλλάξει από φέτος, όπως και τα επόμενα χρόνια προς το καλύτερο.

Παρά τα μείζονα προβλήματα προσβασιμότητας και κινητικότητας, το κέντρο δεν παύει να είναι ο αγαπημένος τόπος συνεύρεσης και δεδομένου ότι δεν έχει χάσει διαχρονικά τη μεικτή χρήση του, αποτελεί κυριολεκτικά την "καρδιά" της Θεσσαλονίκης.

Τα προβλήματα περισσεύουν, όπως και η γκρίνια, όμως δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει το προνομιούχο του χώρου, που αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο διαρκώς ανανεώνεται και διατηρεί τη λάμψη του, προσελκύοντας οικονομική δραστηριότητα και επενδύσεις ακόμη και σε εποχές κρίσης (συγκριτικά με τις άλλες περιοχές).

Τη λάμψη αυτή έρχεται να ενισχύσει η ανανεωμένη αγορά Μοδιάνο, ένα πρότζεκτ που θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στο Καπάνι, το τοπόσημο ξεσκονίζεται, φοράει τα καλά του και αναμένεται να αποτελέσει το νέο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αγοραστικού και όχι μόνο.

Δέκα εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στην ανακαίνιση της αγοράς Μοδιάνο. Το αποτέλεσμα στην ολότητά του θα το δούμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η φιλοσοφία του πρότζεκτ είναι καινοφανής για τη Θεσσαλονίκη, τόσο ως προς τον χαρακτήρα όσο και ως προς το μέγεθος.

Η επιχειρηματική κοινότητα έχει υποδεχτεί τον σχεδιασμό και την προοπτική με ενθουσιασμό. Και σε εποχές, που τα χρήματα δεν περισσεύουν και μια ενδεχόμενη νέα οικονομική κρίση μπορεί να ενσκήψει για πολλούς λόγους, να υπάρχουν 350 υποψήφιοι επενδυτές για 75 καταστήματα, δεν το λες και λεπτομέρεια...

Οι άνθρωποι της αγοράς κάτι παραπάνω γνωρίζουν. Η νέα αγορά Μοδιάνο πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης όλων και κυρίως της ίδιας της αγοράς. Κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, ειδικά για ένα νέο ξεκίνημα.

Το πρότζεκτ, που εστιάζει στο τρόφιμο, φιλοδοξεί να ενισχύσει την παραδοσιακή χρήση της αγοράς Μοδιάνο, μετατρέποντάς τη σε γαστρονομικό προορισμό. Επιμένω πως σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών στο Καπάνι θα δημιουργηθεί ένα σύνολο που έλειπε από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε έναν χώρο κατ' εξοχήν εμβληματικό, αρχιτεκτονικά, ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά. Ένα σύνολο, που ανάλογά του σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις αποτελούν κομβικά σημεία αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες.

Από την επίσημη ενημέρωση και έρευνα που έχει γίνει προκύπτει ότι μόνο στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η νέα αγορά Μοδιάνο θα προσελκύσει επισκεψιμότητα τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών – καταναλωτών, ενώ σε βάθος τριετίας ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να ανέλθει στα επτά εκατομμύρια.

Μακάρι να ξεπεράσουν τα νούμερα τις προσδοκίες κι ας μην υποστηρίζονται από τις οικονομικές προοπτικές των νοικοκυριών στη σημερινή συγκυρία. Η κρίση ακρίβειας είναι εδώ και πιστεύω ότι θα παίξει τον ρόλο της. Πόσο σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις στους υπολογισμούς των αρμοδίων δεν μπορώ να το γνωρίζω, είναι όμως μια παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, όπως και οι επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού. Φαντάζομαι ότι οι αρμόδιοι θα έχουν συνυπολογίσει αυτούς τους κινδύνους και όλες τις παραμέτρους που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Γνωρίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα αποκτήσουν έναν χώρο άσκησης της δραστηριότητάς τους είναι σχεδόν πενταπλάσιοι από τους διαθέσιμους χώρους, σκέφτομαι ότι κάτι θα ξέρουν παραπάνω από μένα και πως το ρίσκο που αναλαμβάνουν δεν είναι τόσο μεγάλο όσο εγώ το σκέφτομαι.

Ακόμη ένας παράγοντας που θα πρέπει πολύ σοβαρά υπόψη είναι η εξυπηρέτηση όλων των αναμενόμενων επισκεπτών του Μοδιάνο από τον Σεπτέμβριο. Οι υποδομές πάνω στις οποίες θα "πατήσει" το εγχείρημα είναι γνωστές και ανεπαρκείς για να εξυπηρετήσουν σήμερα τη γύρω περιοχή. Αναρωτιέμαι εάν με τις ίδιες υποδομές θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν επαρκώς πολλαπλάσιοι επισκέπτες στο ίδιο σημείο, στην ίδια περιοχή του κέντρου της πόλης.

Είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους όχι μόνο της επένδυσης, αλλά και του δήμου και των υπολοίπων εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Εξάλλου, στην ευρύτερη περιοχή και πάντα εντός των ορίων της πυρίκαυστης ζώνης του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, λειτουργούν ήδη μεγάλα εμπορικά κέντρα, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό καταναλωτών.

Οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της νέας αγοράς Μοδιάνο στη συνολική λειτουργία του κέντρου, ελπίζω να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη, διότι πέρα από την ενδεχόμενη περαιτέρω επιβάρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος (και όχι μόνο), επιπτώσεις μπορεί να έχει και το ίδιο το εγχείρημα. Δηλαδή, λόγω ελλιπών υποδομών να απαξιωθεί σύντομα και οι σημερινές προσδοκίες ή οι θετικοί οιωνοί να καταρρεύσουν στο μέλλον.

Απλώς θέτω αυτά τα ζητήματα προς προβληματισμό, διότι σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να θεωρηθεί ότι διαφημίζω το νέο πρότζεκτ, ούτε όμως ότι το αντιμετωπίζω με μιζέρια και ψάχνω να βρω ντε και καλά προβλήματα.

Τον Ιούνιο εξάλλου, πάντα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ολοκληρώνονται οι εργασίες στα κελύφη των καταστημάτων και αρχίζουν τις εσωτερικές εργασίες οι επιχειρηματίες που τα νοικιάζουν, ώστε τον Σεπτέμβριο να ανοίξει τις πύλες του για τους πολίτες η ανακαινισμένη αγορά.

Συνεπώς... Κυριακή κοντή γιορτή.