Skip to main content

Η νέα ατζέντα Νοτοπούλου για τη Θεσσαλονίκη - Τρεις προτεραιότητες

Ποια είναι τα τρία θέματα πρώτης προτεραιότητας του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αυτή την περίοδο. Οι τελευταίες πληροφορίες

Το τρίπτυχο κοινωνικά θέματα – ΕΥΑΘ – ελεύθεροι χώροι αποτελούν τη νέα ατζέντα του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για το τρέχον διάστημα. Η προϊσταμένη του Γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου, έχει θέσει (προφανώς σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας για θέματα συντονισμού της κυβέρνησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη) αυτά τα τρία ζητήματα ως προτεραιότητα, μετά και την τελευταία συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα.

Προφανώς και το Γραφείο Πρωθυπουργού ασχολείται και με τα τρέχοντα ζητήματα, αλλά και με τοπικά (όχι μόνο της Θεσσαλονίκης μάλιστα) θέματα, που για πολλά χρόνια μένουν άλυτα, όμως γίνεται και μια ιεράρχηση.

Στη νέα ατζέντα Νοτοπούλου αυτή η ιεράρχηση έχει τις προαναφερθείσες τρεις προτεραιότητες. Οι τρεις αυτοί τομείς πολιτικής συζητήθηκαν στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό πριν από μια εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η κ. Νοτοπούλου ήδη είχε συναντήσεις και στην Αθήνα στο διάστημα που μεσολάβησε.

Η κοινωνική πολιτική είναι ένα διαρκές κεφάλαιο, μια διαρκής προτεραιότητα για το Γραφείο Πρωθυπουργού, και κάθε ζήτημα του συγκεκριμένου τομέα που ανακύπτει στην περιοχή, είτε έχει να κάνει με τοπικές ανάγκες, είτε με εφαρμογή κεντρικών πολιτικών μπαίνει άμεσα στο μικροσκόπιο της κ. Νοτοπούλου.

Υψηλή προτεραιότητα αυτό το διάστημα, μετά και όσα συνέβησαν με το νερό, απέκτησε το θέμα της ΕΥΑΘ. Η πολυήμερη διακοπή νερού, εν μέσω περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου, δεν ήταν μπόρα και πέρασε... Στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση υπήρξε έντονη ενόχληση, η οποία έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να ζητηθούν άμεσα παρεμβάσεις.

Είναι προφανές ότι το δύσκολο έργο ανατέθηκε στην κ. Νοτοπούλου, καθώς υπόλογη αυτή τη φορά βρέθηκε η διοίκηση της ΕΥΑΘ, παρά το γεγονός ότι ορίστηκε από αυτή την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αναζητείται από την κυβέρνηση η ευθύνη για το «φιάσκο» με το νερό, αλλά πρωτίστως η λύση, ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο πρόβλημα. Και μαζί με αυτή αναζητούνται απαντήσεις και σε μια σειρά από ζητήματα της ΕΥΑΘ, που είναι πολλά.

Όλα αυτά τα θέματα εξετάζει το Γραφείο Πρωθυπουργού, σε συνεννόηση όχι μόνο με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ και τους τοπικούς φορείς, αλλά και με τα συναρμόδια υπουργεία, γι' αυτό και η επίσκεψη της κ. Νοτοπούλου στις αρχές της εβδομάδας στην πρωτεύουσα. Ποιο είναι το ζητούμενο αναφορικά με τα θέματα της εταιρίας; Καλά πληροφορημένες πηγές απάντησαν στη Voria.gr ότι είναι «δραστικές παρεμβάσεις, θεσμικές και διοικητικές αλλαγές, επίσπευση των έργων συντήρησης». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα ΕΥΑΘ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν και αποφάσεις...

Ο τρίτος πυλώνας στην τρέχουσα ατζέντα της κ. Νοτοπούλου είναι οι ελεύθεροι χώροι. Προφανώς, προτεραιότητα είναι τα στρατόπεδα.

Η Voria.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συναντήσεις στο Μαξίμου, παρουσία της κ. Νοτοπούλου, όπου εξετάστηκαν τα ζητήματα τεσσάρων στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης: Παύλου Μελά, Κόδρα, Καρατάσιου και Ζιάκα.

Σε ό,τι αφορά στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και στο στρατόπεδο Κόδρα, που ήδη έχουν αποδοθεί από την κυβέρνηση, το Γραφείο Πρωθυπουργού συζητά με τους δήμους (Παύλου Μελά και Καλαμαριάς) για το σχέδιο αξιοποίησης. Ένα σχέδιο, που είναι μεν ευθύνης των δήμων πια, αλλά η συνεργασία με την κ. Νοτοπούλου είναι επιθυμητή από τους δυο δήμους, που θέλουν να έχουν έναν άνθρωπο με πρόσβαση στην κυβέρνηση (πόσω μάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου), για την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων που ανακύπτουν στην πορεία. Οι δήμοι άλλωστε θεωρούν συμπαραστάτη την κ. Νοτοπούλου, καθώς η λειτουργία του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι ορόσημο ειδικά για το επί δεκαετίες μετέωρο αίτημά τους για απόδοση των ανενεργών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες.

Τι συνεισφέρει σε αυτά τα δυο στρατόπεδα η κ. Νοτοπούλου; Επισπεύδει τις διαδικασίες. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο στρατόπεδο Κόδρα. Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη εκ νέου κοινή σύσκεψη με την αρχαιολογική υπηρεσία και το δήμο Καλαμαριάς...

Αναφορικά με το Καρατάσιου, του οποίου το φάκελο άνοιξε προσφάτως η κυβέρνηση, μπορεί να υπάρχει –αποδεδειγμένα πια- η πολιτική βούληση για να λυθούν τα σοβαρά ζητήματα και να αποδοθεί κι αυτό στην κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης, όμως υπάρχει και το «αγκάθι» που λέγεται ΤΕΘΑ. Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ σκληρές και τη λύση έχει αναλάβει το Γραφείο Πρωθυπουργού, με την ενεργό υποστήριξη μάλιστα του κ. Βερναρδάκη. Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός και η κ. Νοτοπούλου επισκέφτηκαν μαζί προσφάτως το στρατόπεδο Καρατάσιου, ενώ έγινε και μια ευρεία σύσκεψη (διαπραγματευτικού χαρακτήρα) με το ΤΕΘΑ.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για το στρατόπεδο Ζιάκα. Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι συζητήθηκε ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου (με τη συμμετοχή της κ. Νοτοπούλου) το σχέδιο αξιοποίησής του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον απομακρύνεται η λογική δημιουργίας Agrologistics center. Αυτό θα ενταχθεί στον ενιαίο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα εμπορευματικά κέντρα στην Θεσσαλονίκη. Είναι ένα θέμα που είχε ξεσηκώσει διαμαρτυρίες και πλέον παύει να υφίσταται, έπειτα από τις συνεννοήσεις που έγιναν στη συζήτηση του Μαξίμου.