Skip to main content

Νέα έμμεση επένδυση από τη Pfizer στη Θεσσαλονίκη - 100 πρόσθετες θέσεις εργασίας

Τι είναι το «MediterMed-OH-Cranean One-Health Operational Centre», θα στεγαστεί στην ανατολική Θεσσαλονίκη, και με ποια θέματα θα ασχοληθεί

Καλημέρα σας!

Το επόμενο επενδυτικό της βήμα στην Ελλάδα –και πάλι στη Θεσσαλονίκη- είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει η Pfizer, αυτή τη φορά με έμμεσο τρόπο, υπό την έννοια ότι μπορεί να μην εμφανίζεται οικονομικά και οργανωτικά, αλλά σίγουρα η κουλτούρα της είναι παρούσα, μέσω των ανθρώπων που εμπλέκονται.

 Πρόκειται για τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου και κέντρου καινοτομίας για την προάσπιση της Ενιαίας Υγείας στη Μεσόγειο, του Med-OH-C όπως θα ονομάζεται, από τον αγγλικό χαρακτηρισμό «Mediterranean One-Health Operational Centre», το οποίο θα λειτουργεί με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. To Med-OH-C αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οργανισμού που υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ασκληπιός», την οποία έχουν συστήσει Έλληνες που εργάζονται στην ZOETIS, τον κτηνιατρικό βραχίονα της Pfizer, που πριν από εννέα χρόνια αποσπάστηκε με τη μέθοδο spin off και έκτοτε ακολουθεί αυτόνομη πορεία, διατηρώντας όμως μετοχικούς και δεσμούς κουλτούρας με τη Pfizer.

Η δημιουργία του θα συμβάλλει αφενός στην ενδυνάμωση της Θεσσαλονίκης ως επιστημονικού και ερευνητικού πόλου και αφετέρου στην προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια της κρίσης αναζήτησαν επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό, στερώντας τη χώρα και την ελληνική κοινωνία από τις υπηρεσίες τους.

Ήδη οι υπεύθυνοι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της Ασκληπιός βρίσκονται στην αναζήτηση χώρου για τη στέγαση του Med-OH-C στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Θέρμης. Στην συγκεκριμένη περιοχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι οργανισμοί που εποπτεύει έχουν πολλά αναξιοποίητα ακίνητα και το υπουργείο συμφώνησε να βρεθούν και να παραχωρηθούν τα απαραίτητα 1000 τετρ. μέτρα, όπου εκτιμάται ότι θα στεγαστούν επαγγελματικά περί τους 100 επιστήμονες. Ανάμεσα στα υπόψιν ήταν και ακίνητα που βρίσκονται μέσα στον θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, αλλά αυτό το σενάριο έχει αποσυρθεί, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διαθέσιμες εγκαταστάσεις, που κρίνονται καταλληλότερες. Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο κ. Θ. Κανέλλος, διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εμπορικών Συμμαχιών της ZOETIS, με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Πρόκειται για επιστήμονα, που –όπως και ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά- είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη. Από την αρχή είναι ξεκαθαρισμένο ότι το εγχείρημα θα στηρίξει ποικιλοτρόπως η ZOETIS, καθώς το αντικείμενο του Κέντρου κινείται απολύτως εντός των ενδιαφερόντων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών πέριξ των 7,7 δισ. δολ., που απασχολεί σε όλον τον κόσμο 10.600 εργαζόμενους.

Τι είναι το Med-OH-C

Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Med-OH-C, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του 2022, κωδικοποιούνται ως ακολούθως: Διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων. Επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας. Παραγωγή ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων. Παραγωγή με ορθές πρακτικές εκτροφής ζώων και με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Προστασία του περιβάλλοντος. Κλιματική αλλαγή στη λεκάνη της Μεσογείου.

Βασικός στόχος του Κέντρου είναι η έγκαιρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κινδύνων (βιοτικών και αντιβιοτικών) που απειλούν την υγεία των ζώων και του ανθρώπου. Ειδικότερα οι δράσεις του έχουν του ακόλουθους στόχους:

- Δημιουργία ενός Monitoring & Early-warning disease prevention centre που να καλύπτει όλη την περιοχή της Μεσογείου.
- Στήριξη αειφόρων συστημάτων κτηνοτροφίας με προστιθέμενη αξία (σύμφωνα με τους στόχους της green-deal).
- Ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών άμεσα εμπορεύσιμων.
- Παροχή γνώσης υψηλού επιπέδου και αναβάθμιση και εξειδίκευση των επιστημόνων της περιοχής, δημιουργία θέσεων εργασίας.

One Health

Η έννοια της Ενιαίας Υγείας είναι γνωστή διεθνώς ως One Health και μπορεί να ερμηνευθεί ως ολιστική προσέγγιση στα θέματα της υγείας. Στην πράξη σημαίνει ότι η υγεία του ανθρώπου είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων και το περιβάλλον που ζούμε. Ήρθε στην επιφάνεια μετά την κρίση του κορωνοϊού και της πανδημίας covid-19, που ενδεχομένως ξεκίνησε από την αγορά άγριων ζώων της κινέζικης πόλης Γιουχάν. Σημειώστε τα οκτώ δεδομένα, τα οποία λαμβάνουν υπόψιν τους όσοι ασχολούνται με την Ενιαία Υγεία:

Πρώτον, οι ασθένειες των ζώων αποτελούν άμεση απειλή για το εισόδημα των αγροτικών κοινοτήτων, που εξαρτώνται από τη ζωική παραγωγή.
Δεύτερον, η επιβίωση σε ποσοστό 75% και άνω του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει με ημερήσιο εισόδημα λιγότερο των 2 δολαρίων –περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι- βασίζεται σε επιδοτούμενα συστήματα κτηνοτροφίας.

Τρίτον, για να εξασφαλίσουμε τροφή για τον παγκόσμιο πληθυσμό το 2050 χρειαζόμαστε 70% περισσότερη ζωική πρωτεΐνη.

Τέταρτον, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων και των μολυσματικών ασθενειών.

Πέμπτον, το 60% των παθογόνων που προσβάλλουν τον άνθρωπο προέρχονται από τα κατοικίδια, τα αγροτικά και τα άγρια ζώα.

Έκτον, το 75% των αναδυόμενων νοσημάτων του ανθρώπου προέρχονται από τα ζώα.

Έβδομον, το 80% των παθογόνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία βιο-τρομοκρατίας προέρχονται από τα ζώα.

Όγδοον, το 20% των απωλειών στη ζωική παραγωγή οφείλεται στα νοσήματα των ζώων.

Το μυστικό

Μία βασική παράμετρος της δραστηριότητας του Med-OH-C θα είναι η έρευνα γύρω από ασθένειες ζώων, που έχουν πολλές αναλογίες με παθήσεις του ανθρώπου, όπως –για παράδειγμα- ορισμένοι τύποι καρκίνων. Με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι καρκίνοι ζώων και ανθρώπων ταυτίζονται κατά 85% - 90%, στόχος είναι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από έρευνες για καρκίνο σε ζώα να «μεταφερθούν» στις έρευνες για τον καρκίνο των ανθρώπων, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Άλλωστε ο ίδιος ο Άλμπερτ Μπουρλά έχει διακηρύξει ότι ανάμεσα στους στόχους της Pfizer είναι η δημιουργία εμβολίων, που θα προστατεύουν τους ανθρώπους από τον καρκίνο.