Skip to main content

Οι νέες τεχνολογίες θα «κόψουν» 5,1 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2020

Τα 2/3 των προβλεπομένων απωλειών αναμένεται να έχουν να κάνουν με δουλειές γραφείου και διοικητικούς τομείς, σύμφωνα με το WEF.

Την απώλεια 5,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες (ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη) σε 15 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, που αντιπροσωπεύουν το 65% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως.

Το παραπάνω προκύπτει από την ανάλυση (Future of Jobs) του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που δημοσιοποιήθηκε στο Νταβός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WEF, θα χαθούν συνολικά 7,1 εκατ. θέσεις εργασίας, που θα αντισταθμιστούν από 2 εκατ. νέες θέσεις ως το 2020.

Στην έρευνα επισημαίνονται οι προκλήσεις τις οποίες συνιστά η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην αγορά εργασίας, που συνεπάγονται αυτοματοποίηση, εξαφανίζοντας ανθρώπινες θέσεις εργασίας, από τον κατασκευαστικό τομέα μέχρι την υγεία. Σημειώνεται πως ο ILO (International Labor Organization), ήδη προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας κατά 11 εκατ. ως το 2020.

Τα 2/3 των προβλεπομένων απωλειών αναμένεται να έχουν να κάνουν με δουλειές γραφείου και διοικητικούς τομείς, καθώς «έξυπνες» συσκευές αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας.

Το WEF κάνει λόγο για μια «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», που περιλαμβάνει τη ρομποτική, τη νανοτεχνολογία, την 3D εκτύπωση και τη βιοτεχνολογία.

Εκτιμάται πως θα επηρεαστούν όλοι οι τομείς, ωστόσο κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο, με την Υγεία να πλήττεται πολύ (λόγω τηλεϊατρικής), όπως και οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.

Παράλληλα όμως, θα αυξηθεί η ζήτηση για εργαζομένους με δεξιότητες υψηλής τεχνολογίας/ κατάρτισης, περιλαμβανομένων data analysts.