Skip to main content

Οι νέοι 15 έως 30 ετών στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής

Επιστολή του υφυπουργού για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Α. Σκέρτσου, στους υπουργούς για τις πολιτικές για τους νέους.

Σχέδιο για τη νεολαία ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Την οργάνωση του σχεδίου ανέλαβε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος με επιστολή του σε όλους τους υπουργούς τους ζητά να καταγράψουν ό,τι έχουν κάνει κι ό,τι σχεδιάζουν να κάνουν για τις ηλικίες 15-30.

Μπορεί η συγκεκριμένη επιστολή να έχει «εκλογική μυρωδιά», όμως στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι είναι σύνηθες, για τον κυβερνητικό σχεδιασμό και απολογισμό του έργου που γίνεται, η στόχευση σε διάφορες πληθυσμιακές «ομάδες ενδιαφέροντος», προκειμένου να βελτιώνεται η απόδοση της κυβέρνησης, να γίνεται διαρκής αξιολόγηση και να υπάρχει ισορροπία στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Πάντως, δύσκολα μπορεί κάποιος να αποκόψει την επιστολή από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και ειδικά τις δημοσκοπήσεις, όπου φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν τα πηγαίνει τόσο καλά όσο τα πηγαίνει στις άλλες ηλικίες, με τους νέους κάτω των 30 ετών. Οπότε η στροφή του ενδιαφέροντος προς αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι αυτονόητη...

Στην επιστολή του ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι η επιστολή αποστέλλεται «στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης της νεολαίας».

«Η Προεδρία της Κυβέρνησης επιθυμεί αρχικώς να χαρτογραφήσει τις σχετικές πολιτικές», τονίζει και ζητεί ενημέρωση από τα υπουργεία για τις πολιτικές που ήδη πραγματοποιούν σήμερα, είτε διαχρονικά συνεχιζόμενες, είτε ως νέες.

Πέρα όμως από τις τρέχουσες πολιτικές οι υπουργοί καλούνται να αναφέρουν και όσες πολιτικές δεν έχουν αρχίσει, αλλά σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στο επόμενο διάστημα ή είναι σε ώριμο στάδιο διαμόρφωσης.

Μάλιστα, επισυνάπτεται και σχετικός πίνακας για την οργάνωση και αξιοποίηση της πληροφορίας.

«Γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των υπουργείων για τον ηλικιακό προσδιορισμό της ομάδας, διευκρινίζω ότι σε αυτό το στάδιο, μας ενδιαφέρει ό,τι αφορά στις ηλικίες μεταξύ 15 και 30 ετών», επισημαίνει ο υφυπουργός στην επιστολή του.

Η επιστολή στάθληκε τις προηγούμενες εβδομάδες και η καταληκτική ημερομηνία απάντησης ήταν την προηγούμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα υπουργεία έχουν τηρήσει την καταληκτική ημερομηνία, ενώ άλλα συγκεντρώνουν ακόμη τα στοιχεία από εποπτευόμενους οργανισμούς.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα, αφού γίνει η επεξεργασία των στοιχείων, γίνεται εμφανές ότι θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τους νέους, που αποτελούν άλλωστε και πληθυσμιακή ομάδα – στόχο (προτεραιότητας), όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει.

Είναι επίσης δεδομένο ότι η προσέγγιση των νέων αποτελεί αγκάθι για όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και για τα κόμματα και η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην πολιτική και τη νεολαία αποτελεί μείζον πολιτικό στοίχημα, με δεδομένες και τις ηλικίες που έχουν δικαίωμα ψήφου.