Skip to main content

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα στο City Session της Θεσσαλονίκης

Προτάσεις για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Θεσσαλονίκης και ευκαιρίες εν μέσω της πανδημίας στο πλαίσιο του Startup Greece Week

Με επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή 8 Μαΐου από τις 18:00 έως τις 20:00 το City Session της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Startup Greece Week που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από τον οργανισμό Youth Entrepreneurship Club.

Στόχοι της ενότητας της Θεσσαλονίκης ήταν να εμπνεύσει τους νέους να ασχοληθούν με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, να ακουστούν προτάσεις για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της συμπρωτεύουσας αλλά και να αναδείξει τις ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν ακόμα και στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας.

Συνδιοργανωτές του City Session της Θεσσαλονίκης ήταν η Κατερίνα Μητσοπούλου, co-organiser του παραρτήματος του Youth Entrepreneurship Club στη Θεσσαλονίκη και οι εθελοντές Χαρά Μητσίδου ως FR manager, Ηλίας Τσακαγιάννης ως Media manager, Ιωάννα Μαμάκη και Χάρης Πετρακόγιαννης στο πόστο της προώθηση στα Social Media, Μαρία Χριστοδούλου ως Content manager και Γιώργος Πέτσας υπεύθυνος για τα προγράμματα Erasmus και τους εθελοντές του Συλλόγου.

Πριν την έναρξη της συζήτησης, ο Στυλιανός Κατρανίδης, πρύτανης του ΠΑΜΑΚ χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή τoυ YEC και συνεχάρη τους διοργανωτές για την ταχεία προσαρμογή στις νέες ιδιόμορφες συνθήκες που δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του συνεδρίου δια ζώσης όπως ήταν προγραμματισμένο.

Εισηγητές του πάνελ ήταν οι Αθανάσιος Κόλλιας, CEO της KINVENT, Κωνσταντίνος Φούσκας, Καθηγητής επιχειρηματικότητας και Μέντορας του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Βαρβαδούκας, Chief Omnichannel Officer της Cosmos Sport, Κωνσταντίνος Γκοβεδάρος, Associate PM Orfium, Γιάννης Βιδάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της VGL ESPORTS. Συντονιστής του session ήταν ο δημοσιογράφος Σταύρος Σαμουηλίδης.

Αφού καλησπέρισε τους καλεσμένους ο κύριος Σαμουηλίδης παρακάλεσε τον καθένα ξεχωριστά να συστηθεί στο κοινό αναφέροντας την πορεία του στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια απηύθυνε ερωτήσεις σχετικές με τα θετικά και τα αρνητικά της start-up κοινότητας που εντοπίζονται στην Ελλάδα, πυροδοτώντας έτσι τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών. Ο κύριος Φούσκας τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο εργατικό δυναμικό όσον αφορά τον τομέα της πληροφορικής, το οποίο μπορεί να στελεχώσει startups ικανές να αναδειχθούν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα.

Σε επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου ως προς το τι θα πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, ο κύριος Φούσκας σημείωσε «Πιο έξυπνος τρόπος σκέψης, καλύτερη γνώση της αγοράς, δεν χρειάζεται το αντικείμενο σου να είναι μοναδικό αλλά ο τρόπος που το κάνεις». Ενώ στην ίδια ερώτηση ο κύριος Βαρβαδούκας υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ανθρώπους να βοηθούν τις μικρές ομάδες. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο βασικός στόχος των ομάδων είναι η χρηματοδότηση αντί να εστιάζουν στον πελάτη.

Όταν στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της επιρροής που άσκησε η κρίση του Covid-19 στις επιχειρήσεις, ο κύριος Κόλλιας ανέφερε ότι η εταιρία του οδηγήθηκε σε επαναπροσδιορισμό ολόκληρης της διαδικασίας πωλήσεων, μπορεί ο τζίρος να υπέστη σοβαρό πλήγμα, αλλά βοήθησε την εταιρία να καταλάβει καλύτερα τις ανάγκες των πελατών της. Από την άλλη πλευρά, η VGL ESPORTS μάλλον ευνοήθηκε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, καθώς οι άνθρωποι παρέμειναν στο σπίτι και οι παροχές της εταιρίας που βασίζονται στο virtual gaming αυξήθηκαν σε ζήτηση, όπως ανέφερε ο κύριος Βιδάλης.

Τέλος, μετά από παρότρυνση του κοινού οι εισηγητές κλήθηκαν να τοποθετηθούν αναφορικά με τις διαφορές του οικοσυστήματος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. ο κύριος Γκοβεδάρος, ο οποίος έχει διατελέσει Community manager στο ok!Thess, τη μοναδική θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι η συμπρωτεύουσα τυγχάνει ενός πλεονεκτήματος που δεν έχει εκμεταλλευτεί αρκούντως, την γεωγραφική εγγύτητα με βαλκανικές πρωτεύουσες πολλά υποσχόμενες στον χώρο του επιχειρείν, όπως είναι τα Σκόπια και η Σόφια. Σε συνέχεια της ίδιας συζήτησης, παίρνοντας τον λόγο ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ κύριος Φούσκας, έδωσε έμφαση στο συσπειρωμένο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης σε σύγκριση με αυτό των Αθηνών, ενώ παράλληλα τόνισε τη σύνδεση του επιχειρηματικού κόσμου με την πανεπιστημιακή κοινότητα της πόλης.    

Κλείνοντας, ο κύριος Σαμουηλίδης ευχαρίστησε θερμά όλους τους καλεσμένους, καθώς και το κοινό που παρακολούθησε την ενότητα της Θεσσαλονίκης, δίνοντας τον λόγο στην Κατερίνα Μητσοπούλου, η οποία με τη σειρά της απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ενότητα της Θεσσαλονίκης μπείτε στο κανάλι του οργανισμού στο YouTube εδώ.