Skip to main content

Η «Νεολαία σε κίνηση» στην πλατεία Αριστοτέλους

Η εκπαίδευση και η απασχόληση είναι τα κύρια θέματα που θα αναπτυχθούν στην ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Νεολαία σε Κίνηση» από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η εκπαίδευση και η απασχόληση είναι τα κύρια θέματα που θα αναπτυχθούν στην ενημερωτική εκδήλωση  με τίτλο «Νεολαία σε Κίνηση» από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00, στην Πλατεία Αριστοτέλους, θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι από τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της νέας επικοινωνιακής πρωτοβουλίας «Ευρώπη 2020» και υποστηρίζεται από τη γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την αντιδημαρχία Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Κύριο μέλημα όλων των φορέων είναι να ενημερώσουν τους νέους για τις πρωτοβουλίες, τις προτάσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τους νευραλγικούς τομείς της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους  όπου θα φιλοξενηθούν περίπτερα με ενημερωτικό υλικό και εκθέματα με στόχο την προώθηση αντίστοιχων δράσεων.

Στο χώρο της πλατείας θα υπάρχει ειδικό stand της αντιδημαρχίας Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών για την προώθηση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για το θεσμό της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014».

Στο χώρο της πλατείας Αριστοτέλους, όπου θα λειτουργούν δέκα θεματικά περίπτερα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο απόκτησης των κατάλληλων γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειρίας, ώστε να εξασφαλίσουν την πρώτη τους εργασία και να εκμεταλλευθούν τις νέες υποτροφίες της ΕΕ για σπουδές ή κατάρτιση σε άλλη χώρα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, δραστηριότητες ψυχαγωγικού χαρακτήρα θα πραγματοποιούνται στο εξωτερικό της τέντας. Συγκεκριμένα, στον ειδικό τοίχο έκφρασης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζωγραφίσει, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Ευσταθίου, αναγνωρισμένου καλλιτέχνη graffiti στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, χορευτές μοντέρνου χορού, χιπ χοπ και break dance θα ψυχαγωγούν τους επισκέπτες.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει ο «Τροχός Σταδιοδρομίας». Πρόκειται για δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), με αντικείμενο τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Τα εργαστήρια αυτά διάρκειας 45 λεπτών έκαστο, θα πραγματοποιηθούν σε εδικά διαμορφωμένο χώρο από εξειδικευμένους Σύμβουλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011, 11:00-14:15 (για τα πρωινά σχολεία) και 15:00-19:45 (για τα εσπερινά σχολεία).

Σε επτά θεματικά Περίπτερα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων και φορέων που υλοποιούν πολιτικές και προγράμματα σχετικά με την εκπαίδευση και την απασχόληση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις αρμόδιες για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, υπηρεσίες το υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και του Υπουργείου Εργασίας, το Ινστιτούτο Νεολαίας και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τον ΟΑΕΔ–Eures, το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ) και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ). Οι επισκέπτες των εν λόγω περιπτέρων θα μπορούν να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τους τομείς που προαναφέρθηκαν.

Σε επίπεδο τοπικό φορέων, στις εκδηλώσεις εκτός από τον δήμο Θεσσαλονίκης  με την υποψηφιότητα της πόλης για Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 θα εκπροσωπηθεί και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης (Europe Direct) Θεσσαλονίκης. 

Στο κοινό  περίπτερο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, όπου θα φιλοξενείται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), θα διατίθεται προς το κοινό ενημερωτικό υλικό με σκοπό την καλύτερη και πληρέστερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρικό άξονα τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ (1981-2011).

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία «Νεολαία σε κίνηση» μπορείτε να αναζητήσετε από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://ec.europa.eu/youthonthemove/