Skip to main content

Η Νοτοπούλου για τον βανδαλισμό της αναθηματικής πλάκας

Η Κατερίνα Νοτοπούλου κάνει λόγο για περί ακέραιας ευθύνης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ενώπιον της ιστορικής δικαίωσης των αγώνων του λαού

Να καταδικάσουν άμεσα τον βανδαλισμό της αναθηματικής πλάκας μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα καλεί τον δήμαρχο, τον πρόεδρο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σε ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνει την άποψή της «περί ακέραιας ευθύνης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ενώπιον της αλήθειας και της ιστορικής δικαίωσης των αγώνων του λαού μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κατερίνας Νοτοπούλου:

«Και ενώ στην πόλη εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι προέβαιναν πριν λίγες μέρες σε διχαστικές δηλώσεις κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ακροδεξιές ομάδες χθες– παίρνοντας τη σκυτάλη-επέδειξαν μανία κατά πλακών και επιγραφών, αποδεικνύοντας πόση σχέση έχουν με την ιστορία και την δημοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αναθηματική πλάκα του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχει στηθεί μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, με στόχο να θυμίζει στις επερχόμενες γενιές την απελευθέρωση της πόλης από τους ΝΑΖΙ, βανδαλίστηκε για ακόμη μία φορά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ακροδεξιών ομάδων.

Να θυμίσω ότι στην ομιλία μου εκείνο το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο επεσήμανα πως είναι αδιανόητο να ακούγονται αυτές οι ιστορικές ανακρίβειες και ζήτησα από την Οργανωτική Επιτροπή διοργάνωσης των εκδηλώσεων, της οποίας είμαι μέλος, να τοποθετηθεί επί της σκοταδιστικής προσέγγισης του θέματος.

Επαναλαμβάνω την άποψή μου περί ακέραιας ευθύνης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ενώπιον της αλήθειας και της ιστορικής δικαίωσης των αγώνων του λαού μας.

Ζητώ από το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να καταδικάσουν άμεσα το βανδαλισμό.

Δεν μπορώ, τέλος, να μην σχολιάσω πως πριν τρία χρόνια, ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δέχτηκε επίθεση, μερικά μέτρα πιο πέρα από την αναθηματική πλάκα, από ακροδεξιά στοιχεία που επίσης "περιφρουρούσαν" τα "εθνικά δίκαια" και μία «ιστορία» κομμένη και ραμμένη στα όρια της μισαλλοδοξίας και της βίας.

Ας ξαναδιαβάσουμε το Brecht λοιπόν.
Ας αφυπνίσουμε τη συνείδηση των πολιτών και ας πάρουμε θέση «λόγω και έργω», ώστε να μην μείνουμε ολομόναχοι με το τέρας ,όταν θα είναι πια πολύ αργά».