Skip to main content

Η Νοτοπούλου, ο Βούγιας και οι λοιποί για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στις 18/12, πρόκειται να γίνει η δεύτερη συνάντηση των δημοτικών παρατάξεων και των κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στις 18 Δεκεμβρίου, πρόκειται να γίνει η δεύτερη συνάντηση των δημοτικών παρατάξεων και των κομμάτων της κεντροαριστεράς στην οποία θα φανεί εάν υπάρχουν περιθώρια για κοινή κάθοδο στις εκλογές στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ενδιαμέσως θα συνεδριάσει η επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλες τις πλευρές (πλην του ΚΙΝ.ΑΛ. το οποίο θα συμμετάσχει μόνον ως παρατηρητής).

Όμως, έως τότε, πολλά ενδέχεται να συμβούν τα οποία ίσως ακυρώσουν εν τοις πράγμασι το εγχείρημα, ακόμη και πριν από τη συνάντηση της 18ης του μηνός. Άλλωστε, ήδη, από την πρώτη συνάντηση η οποία έγινε την περασμένη Πέμπτη, φάνηκε ότι οι πιθανότητες σύγκλισης όλων των συμμετεχόντων είναι μάλλον απίθανη. Έτσι, το πιθανότερο είναι ο καθένας να τραβήξει το δρόμο του και το πολύ πολύ να γίνουν κάποιες επιμέρους συνεργασίες μεταξύ δύο, τριών παρατάξεων και Κινήσεων.

Η υποψηφιότητα της Κ. Νοτοπούλου

Το πρώτο σοβαρό εμπόδιο στη σύγκλιση όλων όσοι συμμετείχαν είναι η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου. Καθότι κυβερνητικό στέλεχος, δεν μπορεί να απεκδυθεί το χαρακτηρισμό της στενά κομματικής υποψηφιότητας, όσο και εάν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την παρουσιάσει ως μια πρόταση ευρύτερης αποδοχής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του την Παρασκευή στο Παλέ ντε Σπορ, να ανακοινώσει ο ίδιος την υποψηφιότητα της υφυπουργού και ίσως την ανεβάσει και στο βήμα.

Εφόσον έτσι κυλήσουν τα πράγματα το πιθανότερο είναι η κα Νοτοπούλου να είναι επικεφαλής της ήδη υπάρχουσας παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, της Ανοιχτής Πόλης, στην οποία ενδέχεται να προσχωρήσουν και μερικά από τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» του Γιάννη Μπουτάρη και κάποιοι εκ των Οικολόγων οι οποίοι συμπορεύονται με το κυβερνών κόμμα.

Ο Σπ. Βούγιας

Επίσης, απίθανο θεωρείται να αποσυρθεί από το παιχνίδι η «Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη» των Σπύρου Βούγια και Νίκου Νυφούδη οι οποίοι το προσεχές Σάββατο θα ανακοινώσουν σε εκδήλωση στον «Αλέξανδρο» το όνομα και το λογότυπο του συνδυασμού, καθώς και τον επικεφαλής που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο κ. Βούγιας. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι οποίες έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Βούγιας φέρεται να συγκέντρωσε ικανοποιητικά ποσοστά, τέτοια που του δίνουν το δικαίωμα να διεκδικήσει έναν ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο που θα διαμορφωθεί εξ αιτίας της απλής αναλογικής.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται να πάρει και την υποστήριξη του Κινήματος Αλλαγής αλλά και του Ποταμιού καθώς σήμερα το μεσημέρι υπάρχει συνάντηση των κ. Βούγια και Νυφούδη με τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη.

Η «Κίνηση των 5»

Η «Κίνηση των 5» δημοτικών συμβούλων είναι σε δυσχερή θέση καθώς δεν διαθέτει συνοχή, ούτε και προφανή πρόταση υποψηφίου. Η μόνη περίπτωση να κατέλθει αυτόνομη στις εκλογές είναι να πάρει τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. με υποψήφιο τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχει δύο επιλογές: είτε να συνεργαστεί με την παράταξη του κ. Βούγια είτε ο καθένας από τους πέντε να τραβήξει το δρόμο του, άλλος προς την κ. Νοτοπούλου, άλλος προς τον κ. Βούγια και κάποιοι προς το σπίτι τους.

Η «Πρωτοβουλία»

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται και η παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη. Στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας την Παρασκευή αποφασίστηκε να στηθούν κάλπες στις 20 Δεκεμβρίου προκειμένου να επιλέξει και η «Πρωτοβουλία» πρόσωπο υποψηφίου το οποίο θα καταθέσει στο διάλογο με τους υπόλοιπους. Όποιο κι αν είναι όμως, αυτό το πρόσωπο (ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι Καλυψώ Γούλα, Σπύρος Πέγκας και Έλλη Χρυσίδου), θεωρείται πολύ δύσκολο να συσπειρώσει την παράταξη. Όπως είχε τονίσει στέλεχος της «Πρωτοβουλίας» σε προηγούμενη συνεδρίαση, «εδώ μέσα βλέπω πολλούς στρατιώτες αλλά κανέναν στρατηγό». Η πιθανότητα αυτόνομης καθόδου της «Πρωτοβουλίας» στις εκλογές, με δικό της υποψήφιο, φαντάζει μάλλον αδύνατη. Συνεπώς, κάποιοι θα επιλέξουν να μπουν στο ψηφοδέλτιο της κ. Νοτοπούλου, κάποιοι άλλοι σε αυτό του κ. Βούγια και οι περισσότεροι ίσως πάνε στο σπίτι τους.

Ο Μιχ. Τρεμόπουλος και η «Υψίπολης»

Υποψήφιος σε κάθε περίπτωση δηλώνει πως θα είναι ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εκ μέρους της «Οικολογίας Αλληλεγγύης». Παρά τις όποιες διαφωνίες, ο κ. Τρεμόπουλος φέρεται να έχει την αποδοχή του μεγαλύτερου τμήματος των Οικολόγων, πλην όσων έχουν στενή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα στην προσεχή εβδομάδα η Κίνηση «Υψίπολης» θα ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητα του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη. Πάντως, δεν αποκλείεται οι δύο αυτοί συνδυασμοί στο τέλος να συνεργαστούν.

Τα κόμματα

Όσον αφορά τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την επιλογή του στο πρόσωπο της κ. Νοτοπούλου, σε αντίθεση με το ΚΙΝ.ΑΛ. και το Ποτάμι για τα οποία η Θεσσαλονίκη παραμένει σε εκκρεμότητα. Το ΚΙΝ.ΑΛ., όπως έγραψε χθες η Voria.gr έχει τις εξής επιλογές: είτε να πάει σε μια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα (Εύα Καϊλή, αν και φαίνεται να απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο ή Παναγιώτη Αβραμόπουλο, λύση την οποία προωθεί ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Χρήστος Πολυζωγόπουλος) είτε να στηρίξει τον κ. Βούγια.

Το Ποτάμι ίσως ανακοινώσει ακόμη και σήμερα τις αποφάσεις του, μετά τη συνάντηση του κ. Θεοδωράκη με τους κ. Βούγια και Νυφούδη.