Skip to main content

Η Nouvelle Vague αναβιώνει στην Αθήνα

Στις 11 μέρες του Πανοράματος θα προβληθούν έργα γνωστών εκπροσώπων του «Νέου Κύματος» και για πρώτη φορά 14 ταινίες μικρού μήκους.
Από 2 2 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Αθήνα και στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009. Με περισσότερες από 100 ταινίες στις βαλίτσες του, ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος έρχεται στην Ελλάδα για να γιορτάσει παρέα με όλους τους σινεφίλ της χώρας.

Στις 11 μέρες της διάρκειας του Πανοράματος, θα προβληθούν πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές που θα διαγωνιστούν και φέτος για τα βραβεία της διοργάνωσης αλλά και θα πραγματοποιηθούν παράλληλα αφιερώματα, με εκείνο για τα 50 Χρόνια της Nouvelle Vague να έχει κλέψει ήδη την παράσταση.

Σήμερα, καθώς ολοκληρώνονται 50 χρόνια από το ξεκίνημα της Nouvelle Vague (με την ταινία «Τα 400 χτυπήματα» του Τρυφώ), αρκετές από τις συνιστώσες της εξακολουθούν να φαντάζουν πρωτοποριακές, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για μετέπειτα καταξιωμένους κινηματογραφιστές, όπως ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Γέρζι Σκολιμόφσκι, ο Τζιμ Τζάρμους, ο Γουόνγκ Καρ-Βάι, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και, φυσικά, ο Κουέντιν Ταραντίνο.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες των επικεφαλής του «Νέου Κύματος» Φρανσουά Τρυφώ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ζακ Ριβέτ και Αλέν Ρενέ. Μεταξύ των προβολών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα παρουσιαστούν και δύο ταινίες, που δεν είχαν μέχρι σήμερα προβληθεί εμπορικά σε ελληνική κινηματογραφική αίθουσα: Η Κλεό από τις 5 έως τις 7 (Cléo de 5 à 7, 1962) της Ανιές Βαρντά, με τους Κοτίν Μαρσάν, Αντουάν Μπουρσεγιέ, Ντομινίκ Νταβρέι και Μπομπ, ο Χαρτοπαίκτης (Bob le Flambeur, 1956) του Ζαν-Πιερ Μελβίλ, με τους Ροζέ Ντισέν, Ιζαμπέλ Κορέ και Γκι Ντεκόμπλ.»

Τέλος, το φετινό Πανόραμα έχει εξασφαλίσει την προβολή 14 ταινιών μικρού μήκους, "υποψήφιες «φιναλίστ» του 2008 για το βραβείο UIP της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου".

Δημήτρης Τσάκωνας