Skip to main content

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται από το 2011

Τι αναφέρει η εξαμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται από το 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ που εδόθησαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τη δυνατότητα όμως αυτή ο ΟΟΣΑ τη συνδέει με δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον ότι «η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού» και δεύτερον ότι η διεθνής συγκυρία με την ανάπτυξη που ξεκίνησε ήδη από τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στην Ασία, θα βοηθήσει ώστε να συμπαρασυρθεί και η Ελλάδα.

Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι η οικονομική κρίση έφθασε στην Ελλάδα πιο αργά και σε μικρότερη ένταση από τον μέσον όρο απ’ ό,τι στις άλλες χώρες -μέλη του οργανισμού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις: Το 2009 θα κλείσει με ένα δημόσιο χρέος που θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και με ένα έλλειμμα του Δημοσίου που θα φθάσει το 12,75 % του ΑΕΠ, ενώ οι αρχικές προβλέψεις το τοποθετούσαν στο 3,75 % του ΑΕΠ.

Στην εντυπωσιακή κατολίσθηση συνέβαλε, μεταξύ άλλων, και η ένταξη των χρεών του Δημόσιου, σε προμηθευτές, επιχειρήσεις και νοσοκομεία. Το έλλειμμα αυτό θα μειωθεί στο 9,75% το 2010, χάρη στα προσωρινά έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν το 2009, με τη λήξη τους, όμως, το έλλειμμα θα ανέβει στο 10% του ΑΕΠ το 2011.

Τα στοιχεία αυτά «επιβεβαιώνουν τον επείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για μία μακρόχρονη εξυγίανση των οικονομικών», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα πρέπει να αποβλέπουν «στην εξάλειψη των διαρθρωτικών ελλειμμάτων, στην υιοθέτηση πιο περιοριστικών δημοσιονομικών κανόνων και στην αυστηροποίηση της επιτήρησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από ανεξάρτητο οργανισμό».

Σε ο,τι αφορά στην οικονομική δραστηριότητα, η έκθεση προβλέπει «καθίζηση για το τέλος του 2009 και τις αρχές του 2010». Η παραγωγική δραστηριότητα έχει μειωθεί εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η μείωση των εισπράξεων από τον τουρισμό και τις θαλάσσιες μεταφορές θα έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές.

Οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον οικοδομικό τομέα, είχαν σαφή πτώση λόγω του περιορισμού των δανειοδοτήσεων και της έλλειψης εμπιστοσύνης. Η κατανάλωση των νοικοκυριών υποφέρει από τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας αλλά και του δανειοπιστωτικού συστήματος. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανεργία θα εγκατασταθεί στο 10,5% το 2010 και δεν θα αρχίσει να μειώνεται παρά στο τέλος του 2011. Παράλληλα το έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να παραμείνει υψηλά, στο 10% του ΑΕΠ.

Στα μέσα του 2009 ο πληθωρισμός έφθασε στην Ελλάδα στο «ιστορικά χαμηλότερο σημείο», για να επανορθωθεί τον Οκτώβριο του 2009. «Η συνεχής μείωση της ανταγωνιστικότητας» λέει ο ΟΟΣΑ «λόγω των πληθωριστικών διαφορών με τις χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύει επίσης να δυσκολέψει την ανάκαμψη». Μία άλλη δυσκολία για την Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τους εμπορικούς της εταίρους στην Νότιο -ανατολική Ευρώπη και τους ρυθμούς ανάπτυξης που οι χώρες αυτές θα επιτύχουν ή όχι.

Για να αντιμετωπισθούν οι δύσκολοι καιροί, ο ΟΟΣΑ προτείνει :

- Να δράσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα, στο σύστημα υγείας και τις συντάξεις, για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού.

- Να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο μεγαλύτερη ευκινησία (flexibility) και στη μεταρρύθμιση της αγοράς των προϊόντων.

- Να μειώσει αυστηρά τις δαπάνες και να πετύχει την πάταξη της γενικευμένης φοροδιαφυγής.

Στόχος, λέει ο ΟΟΣΑ, είναι να αποκατασταθεί βραχυπρόθεσμα η εμπιστοσύνη και να μπουν τα θεμέλια για μια πιο δυναμική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.