Skip to main content

Η οικονομική κρίση οδηγεί σε αυτοκτονίες

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδεικνύει ότι μετά την εμφάνιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλο τον κόσμο.
Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του London School of Hygiene and Tropical Medicine, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στους «Financial Times».

Στην έρευνα εξετάστηκαν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους αριθμούς της θνησιμότητας σε 26 χώρες της Ευρώπης από το 1970 έως και το 2007. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι μία αύξηση της ανεργίας της τάξης του 3% μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο 4% των αυτοκτονιών και 6% των δολοφονιών, ενώ ο αλκοολισμός δύναται να αυξηθεί κατά 28%. Οι επιπτώσεις αυτές,  μπορούν να μειωθούν αν η κρατική μηχανή στηρίξει τους ανέργους, υποστηρίζουν οι ερευνητές, ενώ προσθέτουν ότι εάν οι κοινωνικές δαπάνες στον ενεργό προς εργασία πληθυσμό αυξηθούν κατά 135 ευρώ (190 δολάρια) ανά άτομο σε ετήσια βάση, τότε ο αριθμός των αυτοκτονιών δεν θα ανέβει, ακόμα και αν αυξηθεί η ανεργία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιρλανδία και τη Γαλλία, με τους κατοίκους της Μεσογείου (Έλληνες, Ιταλούς, Ισπανούς) να αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση πιο ψύχραιμα.

Σε γενικότερες γραμμές, οι πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουκρανία) εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών, ενώ υψηλά είναι ακόμη τα νούμερα σε Ουγγαρία, Αυστρία, Γαλλία, Ν. Κορέα και Ιαπωνία. Κοντά στο μέσο όρο κινούνται Δανία, Γερμανία, Κίνα, Σουηδία, Αυστραλία, Καναδάς, Ινδία, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη. Πολύ χαμηλά ποσοστά εμφανίζουν μεταξύ άλλων η Ισπανία, η Ιταλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Ισραήλ, η Ταιλάνδη και οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στη Γαλλία, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν καταγραφεί σε μία μόνο εταιρία, τη France Telecom, 23 αυτοκτονίες υπαλλήλων ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Γαλλία εμφάνιζε το 2008 ένα δείκτη αυτοκτονιών της τάξεως του 26,4 ανά 100.000 στους άνδρες και 9,2 στις γυναίκες.

Στις Η.Π.Α., σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αυτοκτονίες σε χώρο εργασίας το 2008 αυξήθηκαν από 196, που ήταν το 2007, σε 251, καταγράφοντας το υψηλότερο νούμερο  μέχρι σήμερα.

Η Εθνική Γραμμή Πρόληψης των Αυτοκτονιών δέχθηκε 545.000 κλήσεις το 2008, οι οποίες ήταν αυξημένες σε ποσοστό 36% από το 2007. Η αυτοκτονία θεωρείται αυτή τη στιγμή ως η 11η αιτία θανάτου στις Η.Π.Α., καθώς κάθε 17 λεπτά αυτοκτονεί και ένας άνθρωπος για διάφορες αιτίες.

Στην Ιρλανδία το ποσοστό έφθασε τον Ιούλιο στο 12,5% ενώ τα στατιστικά δείχνουν ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 15,5% μέχρι το τέλος του 2010. Στην Ιαπωνία, οι αυτοκτονίες ξεπερνούν πλέον τις 100 σε μηνιαία βάση, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, του Ιουλίου, οι αυτοκτονίες εμφανίζουν αύξηση σε ποσοστό 6% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 50%.

Χριστίνα Καραμανίδου