Skip to main content

Η Ολυμπιακή Φλόγα πέταξε για Τόκιο - Άδειο το Καλλιμάρμαρο στην τελετή

Οι «χρυσοί» Ολυμπιονίκες Κ. Στεφανίδη και Λ. Πετρούνιας ήταν οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι σε μία εκδήλωση που δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλαιότερες

Κεκλεισμένων των θυρών και με άδειες τις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020».

Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Κατερίνα Στεφανίδη και Λευτέρης Πετρούνιας ήταν οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι σε μία εκδήλωση που δεν θύμιζε σε τίποτα τις αντίστοιχες του παρελθόντος.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας μπήκε με την Δάδα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και παρέδωσε το Ολύμπιο Φως στην Κατερίνα Στεφανίδη. Η «βασίλισσα των αιθέρων» άναψε τον βωμό με τους ελάχιστους προσκεκλημένους να χειροκροτούν.

Την Ολυμπιακή Φλόγα παρέδωσε ο Σπύρος Καπράλος στη Ναόκο Ιμότο, παλαιά αθλήτρια της κολύμβησης με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996), και υπεύθυνη εκπαίδευσης της UNICEF στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε και το μήνυμα που έστειλε, μέσω video, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» Γιοσίρο Μόρι. Ο Ιάπωνας αξιωματούχος ενδέχεται να έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό διότι συμμετείχε σε συνεδρίαση με νοσούντα.

Η Ολυμπιακή φλόγα θα φτάσει στο ιαπωνικό έδαφος αύριο στο αεροδρόμιο Ματουσίμα, και θα υπάρξει μία τελετή υποδοχής με ελάχιστους θεατές.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Καπράλος τόνισε: «Η Ελλάδα παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ιαπωνία με βαθιά αισθήματα εκτίμησης και αλληλεγγύης. Άλλωστε, τις δύο χώρες ενώνει μια παραδοσιακή φιλία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σήμερα, το Φως του Ολυμπισμού είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τους δεσμούς που μας ενώνουν. Είμαι σίγουρος ότι θα την υποδεχθείτε και θα την τιμήσετε με τα ανάλογα συναισθήματα και τον προσήκοντα σεβασμό, καθώς αποτελεί για μας, ένα κομμάτι της Ελλάδας και του πολιτισμού της.

Παράλληλα, εύχομαι ότι το ταξίδι της Φλόγας στη χώρα σας, θα προσφέρει χαρά και κυρίως ελπίδα σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη που δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα. Ας ευχηθούμε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο της ειρήνης και της αλληλεγγύης, θα σβήσει τον ιό αυτό και θα τον νικήσει!

Και μετά, το Ολυμπιακό κίνημα, ενωμένο και απαλλαγμένο από τον ύπουλο αυτό εχθρό, θα συγκεντρωθεί στο Τόκυο για να γιορτάσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που ενώνει ολόκληρη την ανθρωπότητα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες».