Skip to main content

Η ώρα της κάλπης για τους Γάλλους: Η ανησυχία της Ευρώπης σπρώχνει τη νίκη Μακρόν

Η τελευταία εβδομαδιαία έρευνα της BVA δίνει στον Εμανουέλ Μακρόν μια υπεροχή 11 μονάδων, με ποσοστό 55,5% έναντι 44,5% της Μαρίν Λεπέν.

Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και το ερώτημα που πλανάται είναι αν θα επαναλάβει ο Εμανουέλ Μακρόν τον άθλο του Ζακ Σιράκ να εκλεγεί για δεύτερη συνεχόμενη θητεία ή η Μαρίν Λεπέν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι της.

Στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) που θα κλείσει και η τελευταία κάλπη θα δοθούν στη δημοσιότητα τα exit poll και η γαλλική τηλεόραση αναμένεται να ανακοινώσει τον προβλεπόμενο νικητή. Είναι πιθανόν να χρειαστεί ακόμα μια ώρα προκείμενου η εικόνα να ξεκαθαρίσει απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά μεταξύ των δυο θα κρίνει τον απαιτούμενο χρόνο για ένα ασφαλές αποτέλεσμα. Όλα τα προγνωστικά εξακολουθούν να είναι υπέρ του απερχόμενου προέδρου. Στο στρατηγείο του, που έχει στηθεί στον πύργο του Άιφελ στη "Champ de Mars", είναι όλα έτοιμα.

Επειδή οι Γάλλοι παραδοσιακά δεν προσέρχονται στις κάλπες τις πρωινές ώρες, οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή θα είναι ασφαλείς προς το απόγευμα. Το στοίχημα των αναποφάσιστων θέλει να κερδίσει ο 45χρονος επικεφαλής του "En Marche!" χωρίς αυτό να είναι μια εύκολη υπόθεση. Έχει μια πενταετία πίσω του, από την οποία η μικρομεσαία τάξη έχει πολλά παράπονα. Ο Μακρόν κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι στον δεύτερο γύρο, καθώς ασχολήθηκε περισσότερο με την καθημερινότητα των πολιτών. Η αγοραστική δύναμη των Γάλλων έχει υποχωρήσει πολύ και αυτό έχει προκαλέσει θυμό στην κοινωνία. Για αυτό άλλωστε κανείς στο Παρίσι δεν συζητά για επανάληψη του «εκλογικού περιπάτου» που είχε κάνει στον δεύτερο γύρο το 2017 με το 66,1%.

Η μεγάλη υποστήριξη που είχε τις τελευταίες ημέρες ο Μακρόν από κορυφαίους ηγέτες έδειξε πως η Ευρώπη ανησυχεί για την περίπτωση ενός «ατυχήματος». Μόνο συνηθισμένη δεν ήταν σε μια εθνική προεδρική εκλογή η από κοινού παρέμβαση μέσω δημοσιεύματος στη Le Monde τριών σοσιαλιστών Ευρωπαίων ηγετών: του Γερμανού Όλαφ Σολτς, του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ και του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. είναι ένα «χαστούκι» από τη Γαλλία που θα προκαλούσε πολλές αναταράξεις. Είναι σίγουρο πως η ερμηνεία μιας πιθανής επικράτησης της ακροδεξιάς υποψηφίου θα δινόταν στη βάση της συσσωρευμένης δυσφορίας που υπάρχει από πολλά θέματα που χειρίστηκαν οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και αν το Ταμείο Ανάκαμψης ή το Ουκρανικό έδειξαν πως τα αντανακλαστικά της Κομισιόν βελτιώνονται συνεχώς.

Η τελευταία εβδομαδιαία έρευνα της BVA δίνει στον Εμανουέλ Μακρόν μια υπεροχή 11 μονάδων. Καταγράφει ποσοστό 55,5% έναντι 44,5% της Μαρίν Λεπέν. Οι ψηφοφόροι της «Ανυπόταχτης Γαλλίας», του Ζαν Λικ Μελανσόν, φαίνεται πως περίπου κατά 35%-40% θα προσέλθουν στις κάλπες για να στηρίξουν τον Μακρόν. Περισσότερο απο το 40% θα προτιμησουν την αποχή, ενώ η Λεπέν θεωρείται πως θα κινηθεί στη ζώνη του 15% όσον αφορά τους ψηφοφόρους του τρίτου του πρώτου γύρου. Αυτή η γέφυρα ανάμεσα στην αριστερά και στην άκρα δεξιά μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλιτρόπως. Προκείται για μια αντισυστημική ψήφο που είχε βρει καταφύγιο στον Μελανσόν και δεν είναι τόσο εύκολο να αποκρυπτογραφηθούν τα χαρακτηριστικά της. Από τα «Κίτρινα Γιλέκα» έως κάποιους αντιεμβολιαστές ή ακόμα και φιλορώσους που δεν έχουν βρει τη δική τους πολιτική στέγη.

Από τη στιγμή που θα υπάρξει αποτέλεσμα το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας έχει έως 10 ημέρες για να ανακοινώσει την επίσημη τελική ετυμηγορία της κάλπης. Δεν αναμένεται να εξαντληθεί όλο αυτό το χρονικό περιθώριο.

Πηγή: skai.gr