Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
x

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ


Ο Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρωθυπουργό και τους καθ΄ ύλην αρμόδιους υπουργούς, κάνει αγώνα για τη διάσωση του συνταξιοδοτικού.

Η εικόνα του περίπου ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών την περασμένη Πέμπτη, με τα συνδικάτα να ξανακερδίζουν τη χαμένη τους δύναμη, υποχρέωσε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να επιταχύνει τις κινήσεις του για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.  Έτσι δήλωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα παρουσιάσει λεπτομερώς την «αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης», αντιδρώντας στις κατηγορίες ότι χρονοτριβεί και διατηρεί εσκεμμένα κλίμα αοριστίας σε σχέση με το περιεχόμενό του.

Εβδομάδα ρίσκου

Η ανακοίνωση θα γίνει ενώπιον του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου ( CESE). Με σημερινή συνέντευξή του στην Εφημερίδα της Κυριακής (JDD)  ο Εντουάρ Φιλίπ πάντως ξεκαθάρισε, ότι είναι «αποφασισμένος να οδηγήσει τη μεταρρύθμιση ως το τέλος», γιατί πιστεύει ότι διαφορετικά «εκτίθεται η Γαλλία σε μια μελλοντικά πιο βάναυση μεταρρύθμιση». Η ερχόμενη εβδομάδα επομένως θα είναι η εβδομάδα των μεγάλων αποφάσεων αλλά και ρίσκου λόγω της συνεχιζόμενης ταλαιπωρίας των πολιτών, με κλειστά πολλά σχολεία, χωρίς τρένα, μετρό και λεωφορεία και μεγάλη πορεία που οργανώνουν εκ νέου τα συνδικάτα για την Τρίτη.

Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη, σύσσωμη η εκτελεστική εξουσία συσκέπτεται από σήμερα Κυριακή, για την εξεύρεση διεξόδου. Στις 17. 00 τοπική ώρα, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συγκεντρώσει γύρω του τα 4 βασικά στελέχη του επιτελείου για τις συντάξεις, τον Ύπατο Αρμοστή για τις συντάξεις Ζαν-Πολ Ντελεβουά, τον υπουργό Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, τον υπουργό Προϋπολογισμού Ζεράρ Νταρμανέν και την υπουργό Υγείας και Αλληλεγγύης Ανίες Μπιζέν.

Κρίνεται το μέλλον του Εντουάρ Φιλίπ

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μια «συνάντηση εργασίας» με τον πρόεδρο Μακρόν στις 19.30, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ. Αύριο Δευτέρα, ο Ύπατος Αρμοστής για τις συντάξεις Ντελεβουά παρουσία της υπουργού Αλληλεγγύης Μπιζέν, θα παρουσιάσει στους κοινωνικούς εταίρους τα συμπεράσματα της πολύμηνης διαβούλευσής του. Είναι αμφίβολο, αν θα μπορέσει να πείσει τα συνδικάτα να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Εάν ούτε ο Εντουάρ Φιλίπ κατορθώσει να πείσει την Τετάρτη, πιστεύεται ότι θα κριθεί το μέλλον του στην πρωθυπουργία, εάν δηλαδή θα παραμείνει σε αυτό το αξίωμα, ή εάν θα επιστρέψει στη Χάβρη, όπου υπήρξε δήμαρχος, για να δώσει τη μάχη των δημοτικών τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ