Skip to main content

Η Ουάσινγκτον έγινε η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ -Αντιδράσεις Ρεπουμπλικανών

Πριν τη σχετική ψηφοφορία Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έλεγαν ότι η μετατροπή της περιφέρειας σε Πολιτεία είναι ένα πολιτικό τέχνασμα των Δημοκρατικών.

Τέσσερις δεκαετίες μετά την έναρξη της προσπάθειάς της να λάβει πολιτειακή υπόσταση η Ουάσινγκτον Π.Κ. (Περιφέρεια της Κολούμπια) έκανε ένα βήμα προς το να γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα την αποδοχή της.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε την ενέργεια αυτή με ψήφους 232 υπέρ έναντι 180 κατά, με κανέναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή να μην ψηφίζει υπέρ.

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, δεν αναμένεται να εξετάσει τη νομοθεσία και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αντιταχθεί δημοσίως στην κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι η πολιτειακή υπόσταση θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή περισσότερων Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Πράγματι, οι ψηφοφόροι στην πόλη της Ουάσινγκτον εκλέγουν μόνο Δημοκρατικούς δήμαρχους. Η δημιουργία μιας Πολιτείας Ουάσινγκτον πιθανότατα θα δυσκόλευε τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίζουν πλειοψηφίες στη Γερουσία.

«Τέχνασμα των Δημοκρατικών»

Στην αίθουσα της Βουλής, πριν από την ψηφοφορία, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι το να μετατραπεί η περιφέρεια σε Πολιτεία είναι ένα πολιτικό τέχνασμα των Δημοκρατικών και θα απαιτούσε τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Οι υποστηρικτές λένε ότι οι 700.000 κάτοικοι της Ουάσιγκτον Π.Κ - περισσότεροι από το Βερμόντ και το Ουαϊόμινγκ - δεν έχουν καμία φωνή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παρά την καταβολή ομοσπονδιακών φόρων.

Αυτή η κατάσταση διατυπώνεται με ένα σύνθημα διαμαρτυρίας στις πινακίδες αυτοκινήτων της Ουάσινγκτον που αναγράφει: «Φορολόγηση χωρίς εκπροσώπηση».

Επί του παρόντος, η νομοθεσία που εγκρίθηκε από την τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας υπόκειται σε εξέταση από το Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΜΠΕ