Skip to main content

Η Ουάσινγκτον στέλνει επιπλέον πεζοναύτες στη Βαγδάτη

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι.

Η Ουάσινγκτον θα στείλει επιπλέον πεζοναύτες στη Βαγδάτη, μετά τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι. Διαδηλωτές, πυρπόλησαν φυλάκιο έξω από την αμερικανική πρεσβεία και ακολούθησε πετροπόλεμος, ενώ οι φρουροί της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής και ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ. Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατηγόρησαν το Ιράν για τα επεισόδια. Παράλληλα ο Πομπέο, σε επικοινωνία που είχε με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Ιράκ, Αντελ Αμπντελ Μάχντι και τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ, τους προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «θα προστατεύσουν και θα υπερασπιστούν τους πολίτες τους, που βρίσκονται εκεί για να στηρίξουν το κυρίαρχο και ανεξάρτητο Ιράκ».

Εκτός πρεσβείας ο Αμερικανός πρεσβευτής
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ, Μάθιου Τέλερ, απουσιάζει σε διακοπές εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η πρεσβεία έχει κλείσει. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. Πάντως, η Washington Post αναφέρει- σύμφωνα με το ΑΠΕ- ότι διπλωμάτες και άλλα μέλη του προσωπικού κατέφυγαν σε οχυρωμένο, ασφαλές δωμάτιο. Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, με προσωπικό σχεδόν 16.000 άτομα. Το συγκρότημα είναι σχεδόν του μεγέθους της πόλης του Βατικανού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν θα εκκενωθεί η πρεσβεία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να εκκενώσει την πρεσβεία.

«Το αμερικανικό προσωπικό είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν παραβιάσεις στις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο για εκκένωση της πρεσβείας στη Βαγδάτη», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εσπερ: Πήραμε μέτρα για την ασφάλεια της πρεσβείας
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Ουάσινγκτον στέλνει επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας, για τη στήριξη του προσωπικού στην πρεσβεία.

«Εχουμε πάρει τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών, του στρατιωτικού προσωπικού και των διπλωματών και για να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», έγραψε ο Εσπερ και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Αμυνας συνεργάζεται στενά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ασφάλεια της πρεσβείας και του προσωπικού μας στη Βαγδάτη». Παράλληλα, ο Εσπερ κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράκ να εκπληρώσει την ευθύνη που έχει για την προστασία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη χώρα.