Skip to main content

Η Ουγγαρία η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα λάβει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να τεστάρει την πρώτη παρτίδα του εμβολίου τόσο εργαστηριακά όσο και σε εθελοντές

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβει μία παρτίδα από το Sputnik V το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Με την κίνηση αυτή η Ουγγαρία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα προχωρήσει στην χορήγηση και τον έλεγχο του ρωσικού εμβολίου.

Την συγκεκριμένη ανακοίνωση έκανε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ουγγρικού υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός εμπορίου της χώρας Πέτερ Σιτζάρτο ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της χώρας «βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις υγειονομικές αρχές της Ρωσίας για το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο, μία σημαντική είδηση για την χώρα».

Η συγκεκριμένη κίνηση χωρίς αμφιβολία αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη της Ρωσίας σε ευρωπαϊκά εδάφη για ένα εμβόλιο το οποίο η επιστημονική κοινότητα έχει επικρίνει κυρίως για την ταχύτητα με την οποία έχει αναπτυχθεί και έχει εγείρει σημαντικά ερωτηματικά για την έλλειψη αναφορών για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχεδιάζει να τεστάρει την πρώτη παρτίδα του εμβολίου τόσο εργαστηριακά όσο και σε εθελοντές ενώ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Βουδαπέστη εάν όλα πάνα καλά το εμβόλιο θα διατεθεί στην αγορά στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Όρμπαν φαίνεται να έχει συνάψει ήδη εμπορική συμφωνία με την Μόσχα για εκατομμύρια ετοιμοπαράδοτες παρτίδες του Sputnik V ενώ υπάρχει στα «σκαριά» και συνεργασία με φαρμακοβιομηχανία της Ουγγαρίας για την παρασκευή του εμβολίου και σε ευρωπαϊκό έδαφος.