Skip to main content

Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, εκτιμά η Eurobank

Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει με ισχυρούς ρυθμούς καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank.
 Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει με ισχυρούς ρυθμούς καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, τόσο οι πρόδρομοι δείκτες όσο και ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ (σε τριμηνιαία βάση) αναμένεται να κορυφωθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 και να σταθεροποιηθούν κατά το υπόλοιπο τους έτους, καθώς η επίδραση από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας εξανεμίζεται σταδιακά, εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες βελτιώνονται, εκτιμάται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προβούν σε σταδιακό περιορισμό της νομισματικής πολιτικής το 2010 και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank.

Η διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης αναμένεται να είναι πιο εύκολη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η αύξηση του ενεργητικού της οφείλεται κυρίως στην παροχή ρευστότητας, την οποία έχει ήδη αρχίσει να αποσύρει σταδιακά από το τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα, η αύξηση του ενεργητικού της Fed αντανακλά κυρίως την αγορά προβληματικών αξιογράφων, τα οποία και παραμένουν στον ισολογισμό της, αυξάνοντας κατακόρυφα τη διαθέσιμη ρευστότητα. Κατά συνέπεια, η έξοδος από την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης απαιτεί από τη Fed λεπτούς χειρισμούς, ώστε να αποτραπούν απότομες μεταβολές των επιτοκίων, οι οποίες θα υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη, και να αποφευχθεί πιθανή αναστάτωση των χρηματοπιστωτικών αγορών, αναφέρεται στην μελέτη.

Αναφορικά με τα χρηματιστήρια εκτιμάται ότι υστερα από ένα ράλι που ξεκίνησε από το Μάρτιο του 2009, τα χρηματιστήρια έχουν εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αποσύρουν σταδιακά ρευστότητα. Ωστόσο, η αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη που στηρίζεται όλο και λιγότερο στην έκτακτη κρατική βοήθεια. Αυτό θα επηρεάσει θετικά την αποτίμηση των μετοχών, καθώς η κερδοφορία των εταιριών θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών.