Skip to main content

Η πανδημία και η οικονομική κρίση έπληξαν σοβαρά τη στοματική υγεία των Ελλήνων

Ο πρόεδρος του τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραμέληση της στοματικής υγείας των Ελλήνων.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την παραμέληση της στοματικής υγείας των Ελλήνων κρούει ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Περιοδοντολογίας Φοίβος Μαδιανός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου και έχει ως μήνυμα: «Νιώσε περήφανος για το Στόμα σου! Οφείλουμε όλοι να εκτιμούμε και να φροντίζουμε το στόμα μας!»

Όπως σημειώνει ο κ. Μαδιανός,«η πανδημία, όπως και η προηγούμενη οικονομική κρίση, έπληξαν σοβαρά τη στοματική υγεία των Ελλήνων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμέλησε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ωστόσο, εμείς στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι οφείλουν να φροντίζουν το στόμα τους, καθώς η διατήρηση της υγείας του στόματος συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της γενικής υγείας, αλλά και στην ποιότητα ζωής».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Στοματολογίας Νικόλαος Νικητάκης, τονίζει ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας και πολλές συστηματικές ασθένειες προκαλούν βλάβες στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν τις πρώτες εκδηλώσεις ενός μέχρι τότε άγνωστου προβλήματος υγείας. Επίσης, μία πληθώρα τοπικών νοσημάτων που κυμαίνονται από τις άφθες και τον επιχείλιο έρπητα μέχρι τον καρκίνο του στόματος προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα και συχνά παραμένουν αδιάγνωστα και αθεράπευτα, ορισμένες φορές απειλώντας ακόμη και τη ζωή των ασθενών. Ο οδοντίατρος, όμως, κατά τον τακτικό έλεγχο μπορεί να διακρίνει τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα μιας νόσου και να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση».

Οι οδοντίατροι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην καλή στοματική υγιεινή, υπογραμμίζοντας ότι η πλημμελής φροντίδα του στόματος είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. «Η κακή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με διάφορα γενικά νοσήματα μπορεί να είναι καταστροφική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαδιανός και προσθέτει ότι «η συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με ποικίλα συστηματικά νοσήματα, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι αμφίδρομη. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωσή τους, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στη γενική υγεία των ασθενών. Για το λόγο αυτό, η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου και η πρόληψη και αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου βοηθάει ουσιαστικά στον περιορισμό της εξέλιξης διαφόρων γενικών νοσημάτων». Αντίστοιχα, ο κ. Νικητάκης τονίζει ότι «η πρόληψη πολυάριθμων στοματολογικών νοσημάτων, ακόμη και αυτών με σοβαρή πρόγνωση, π.χ. καρκίνος του στόματος, είναι εφικτή μέσω υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών και αποφυγής έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών».

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της στοματικής υγείας και την αναγκαιότητα ενημέρωσης τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινού, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα (webinar) την Τετάρτη 6 Απριλίου, με θέμα «Στοματική και Γενική Υγεία: Μία αμφίδρομη σχέση - Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας».

Επίσης, με αφορμή την 20η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, ο Πρύτανης ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ κ. Μαδιανός και ο Πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Δεβλιώτης έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, εκθέτοντας τις απόψεις τους και παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την προαγωγή της στοματικής υγείας, σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ