Skip to main content

Η παραλλαγή Όμικρον φέρνει νέες διαδηλώσεις

Στο νέο κύμα διαμαρτυριών κατά των αυστηρών μέτρων για την πανδημία αναφέρεται ο Τύπος - Σχόλια για την εκλογή Μερτς στην ηγεσία του CDU

 

Νέες διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία - που συνεχίζονται εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον - αναμένονται το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία,με τη μεγαλύτερη στο Αμβούργο. Όπως αναφέρει η Welt, «εδώ και καιρό αντιεμβολιαστές και άνθρωποι που βλέπουν με σκεπτικισμό την πανδημία βγαίνουν στους δρόμους του Αμβούργου (…) Αυτή τη φορά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με την αστυνομία θα βρίσκονται σε επιφυλακή αυξημένες δυνάμεις ασφαλείας για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο».

Ενδιαφέρον έχουν τα συνθήματα στις διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις στο Αμβούργο. Όπως παρατηρεί η Welt: «Οι διοργανωτές της αντιεμβολιαστικής καμπάνιας με μότο ‘Το ποτήρι ξεχείλισε - Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας’ αναμένουν τη συμμετοχή 8.000 διαδηλωτών (…) Σύμφωνα με την αστυνομία, αναμένονται και τρεις αντιδιαδηλώσεις από το μέτωπο της Αριστεράς με περίπου 1.000 διαδηλωτές και σύνθημα ‘Tαξική πάλη αντί Querdenker (σσ: κατά κυριολεξία σημαίνει ‘αυτοί που σκέπτονται κόντρα στο ρεύμα΄αλλά ο όρος χρησιμοποιείται και για τους αρνητές του κορωνοϊού)». Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες διαδηλώσεις μικρότερης εμβέλειας στο Μπίλεφελντ της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας σημειώθηκαν συγκρούσεις αντιεμβολιαστών με την αστυνομία και συλλήψεις. Διαδήλωση κατά των μέτρων, που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, ακυρώθηκε από τις τοπικές αρχές μετά από έντονες διαβουλεύσεις.

Αντίο στον «μερκελισμό χωρίς Μέρκελ»

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Μετά τη δεινή ήττα των ομοσπονδιακών εκλογών, υπάρχει μέσα στο κόμμα ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για επιστροφή στις συντηρητικές αξίες και τα ξεκάθαρα λόγια. Η Άγκελα Μέρκελ οδήγησε το κόμμα τόσο πολύ στο κέντρο, που πολλοί ψηφοφόροι γκρίνιαζαν για τη σοσιαλδημοκρατική στροφή. Όσοι σκέπτονταν συντηρητικά δεν είχαν βέβαια άλλη επιλογή από τη Χριστιανική Ένωση, η οποία έγινε πιο ελκυστική στις γυναίκες, τους νέους και τους κατοίκους των αστικών κέντρων. Το ΑfD δεν βγήκε τελικά κερδισμένο και η αποτυχία του Λάσετ, ‘λάιτ’ εκδοχής της Μέρκελ, απέδειξε ότι ο μερκελισμός δεν θα έχει μέλλον χωρίς τη Μέρκελ (…) Ίσως τώρα είναι η ώρα των συντηρητικών (…) Τι σημαίνει όμως σύγχρονος, δημοκρατικός συντηρητισμός; Επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, την υποχρεωτική στράτευση, την παλιά εικόνα της οικογένειας; Υπό τον Μερτς, το CDU θα ξεκινήσει μια συζήτηση για την αναζήτηση της δικής του ταυτότητας.»

Γενέθλια Πάπα με πρόσφυγες από την Κύπρο

Ήσυχα και χωρίς τυμπανοκρουσίες γιόρτασε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος τα 85α γενέθλιά του. Σε αφιέρωμά της η ιστοσελίδα tagesschau.de της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης αναφέρει: «Ο Πάπας Φραγκίσκος γιορτάζει τα γενέθλιά του πάντα σαν μια κανονική, εργάσιμη ημέρα. Τα τελευταία χρόνια βέβαια γίνεται μια μικρή γιορτή για φτωχούς και αστέγους. Πριν από πέντε χρόνια, στα 80ά του γενέθλια, επέτρεψε στον εαυτό του μια αναφορά στο γήρας, μέσα από τα λόγια του Γερμανού ποιητή Χέντερλιν στα γερμανικά: ‘Είναι ήρεμα τα γηρατειά και έντιμα’ (Es ist ruhig, das Alter, und fromm).»

Έχουν ακουστεί πολλά τους τελευταίους μήνες για την κατάσταση της υγείας του, ο ίδιος δεν φαίνεται όμως να πτοείται. «Ο Φραγκίσκος καμιά φορά λαχανιάζει γιατί έχει μόνον ένα πνεύμονα και χρειάζεται βοήθεια για να ανέβει τις σκάλες εξαιτίας προβλήματος στο ισχίο. Ωστόσο οι δημοσιογράφοι που τον ακολούθησαν στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα και την Κύπρο εντυπωσιάστηκαν από την καλή σωματική του κατάσταση και την πνευματική δύναμη, με την οποία εμφανιζόταν σε όλα τα ραντεβού του».

Όσο για το πώς γιόρτασε τη χθεσινή μέρα, το ραδιόφωνο της καθολικής εκκλησίας domradio.de από την Κολωνία αναφέρει ότι επέλεξε να επισκεφθεί τους 12 πρόσφυγες που έφτασαν ήδη στην Ιταλία από την Κύπρο, όπως είχε άλλωστε ο ίδιος υποσχεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. «Τους δώδεκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι δύο φοιτητές από το Καμερούν, οι οποίοι σύμφωνα με ΜΜΕ, έμεναν εγκλωβισμένοι επί μήνες στην ουδέτερη ζώνη της διχοτομημένης Κύπρου, υποδέχθηκε η καθολική ενορία του Σαντ Ετζίντιο στη Ρώμη το βράδυ της Πέμπτης» αναφέρει το καθολικό ραδιόφωνο. «Το Βατικανό θέλει να μεταφέρει, ανά μικρές ομάδες, συνολικά 50 ανθρώπους από προσφυγικούς καταυλισμούς της Κύπρου. Η μεταφορά και υποδοχή γίνεται με συμφωνία της Γενικής Γραμματείας του Κράτους του Βατικανού, των ιταλικών και κυπριακών αρχών. Συμμετέχει επίσης το Τμήμα Μεταναστών και Προσφύγων της Αγίας Έδρας και η ενορία Σαντ Ετζίντιο.»