Skip to main content

Το δέος των ξένων... γιγάντων για την ελληνική ναυτιλία

Η διακίνηση οπλισμού στα Βαλκάνια, το μπλόκο των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, η παρέμβαση Ρωσίας στα τουρκικά σχέδια και η άδεια για τον IGB.

Υποβολή αιτήματος στην ΕΡΤ να αναμεταδίδει τις συνεδριάσεις από την Βουλή των Τιράνων. Δημοσίευσα εχθές τα προεόρτια, τώρα ήρθαν τα καινούργια. Πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο αλβανικό κοινοβούλιο, όταν ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Έντι Παλόκα εκτόξευσε μπογιά κατά του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη τέτοιο περιστατικό, ούτε θα είναι η τελευταία. Απλώς εχθές, άλλαξαν τα… πυρομαχικά. Μέχρι τώρα προτιμούσαν αυγά, ή αλεύρι.

Μένω στην Αλβανία, σε θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας, ενόψει  της στρατηγικής για τον έλεγχο των φορητών όπλων, ελαφρύ οπλισμού, πυρομαχικών και εκρηκτικών δείχνουν ότι η διακίνηση τους γίνεται κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων από άτομα ηλικίας 16 έως 45 ετών.

Η διακίνηση στα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, Αλβανίας-Ιταλίας, αναφέρεται σε πιστόλια και αυτόματα τα οποία έχουν κλαπεί από στρατιωτικές αποθήκες το 1997.

Κοίτα τώρα, πώς μπορεί να μπλέξουμε με την Βενεζουέλα. Η Βουλγαρία μπλόκαρε, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, μεταβιβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που έγιναν από την πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας μέσω της Βουλγαρίας κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, ανακοίνωσε η βουλγαρική εισαγγελία.

«Πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο διευθυντής της βουλγαρικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Ντίμιταρ Γκεόργκιεφ. Η Βουλγαρία, η οποία ειδοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον, «ελέγχει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημά της για να διαπιστώσει αν έγιναν δεκτές άλλες μεταβιβάσεις από τη Βενεζουέλα και αν μεταφέρθηκαν ποσά στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Έλεγχος, αν διακινήθηκαν χρήματα και από ελληνικές τράπεζες έγινε; Τι θα κάνει η κυβέρνηση σε παρόμοια περίπτωση;

Ο Δαβίδ Κίνα, ατενίζει με δέος τον Γολιάθ Ελλάδα! Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου δηλώνει: «Η ναυτιλία είναι μέσα στις φλέβες μας. Και για αυτό δεν λέει κάτι να φοβόμαστε ότι θα εξαφανιστεί. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πλοίων στον κόσμο παρ' ό,τι είναι μία πολύ μικρή χώρα.

» Σε συζητήσεις που έχω με τους Κινέζους σε πολύ υψηλό επίπεδο, μου έχουν πει: "Σκέψου να ήσασταν 100 εκατομμύρια τι θα κάνετε. Τώρα είστε μόλις 10 εκατομμύρια και μας έχετε κάνει άνω-κάτω στη ναυτιλία"».

Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στη συμμαχία που προσπαθούν να συγκροτήσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Αυτό διεμήνυσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ερντογάν στην εφημερίδα Hurriyet, εν όψει της τριμερούς συνάντησης κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

Η εκπρόσωπος όμως του ρωσικού ΥΠΕΞ, βάζει πάγο στα τουρκικά σχέδια: «Καμιά ζώνη ασφαλείας στα συροτουρκικά σύνορα, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Άσαντ».

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χορήγησε την Άδεια Εγκατάστασης Διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Έργο IGB) για την κατασκευή στην Ελληνική πλευρά του αγωγού.

Ο IGB θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να παραλάβει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, ειδικότερα δε το αέριο που παράγεται από το κοίτασμα Shah Deniz 2 του Αζερμπαϊτζάν. Ο IGB αναμένεται να συνδεθεί με τον TAP μέσω του οποίου το αέριο από το πεδίο Shah Deniz θα παραδοθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.