Skip to main content

Όλα τα έργα στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Τι υλοποιείται για την οδική ασφάλεια - Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια προγραμματίζονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τρεις σημαντικούς διαγωνισμούς οδικών έργων έχει σε εξέλιξη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ενώ μια σειρά από ανάλογα έργα είναι σε εξέλιξη.

Όπως τόνισε στον απολογισμό των πεπραγμένων του 2020, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, «με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που είναι σε εξέλιξη θα βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Για τη διαρκή βελτίωση της οδικής ασφάλειας απαιτείται αδιάκοπη χρηματοδότηση έργων συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου, αλλά και η στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών».

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης άλλωστε, ειδικά στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι τεράστιο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίλλιας, «η μείωση του προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες είναι δραματική. Αρκεί να αναφέρω ότι στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 65 υπάλληλοι, όταν πριν από δέκα χρόνια υπηρετούσαν πάνω από 300».

Τρεις διαγωνισμοί

Οι τρεις σημαντικοί διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό άνω των 25 εκ. ευρώ, είναι οι εξής:

1.Βελτίωση, αναβάθμιση, επισκευή της εθνικής οδού 16 Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, στο τμήμα από όρια Θεσσαλονίκης μέχρι Αρναία, προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.

2.Συντήρηση πρασίνου – κοπή και απομάκρυνση κάθε είδους βλάστησης για τις ανάγκες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας του εθνικού οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ.

3.Αναβάθμιση οδοφωτισμού όλης της Περιφέρειας με ΣΔΙΤ, ενδεικτικού προϋπολογισμού 18.414.000 ευρώ.

Έργα σε εξέλιξη

Επίσης, σε εξέλιξη είναι έξι σημαντικά έργα συντήρησης, που καλύπτουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους των εθνικών και επαρχιακών οδών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανέφερε ο κ. Μπίλλιας.

Τα έργα αυτά είναι προϋπολογισμού σχεδόν 61 εκατομμυρίων ευρώ:

-Έργα βελτίωσης - επισκευής υφισταμένων οδοστρωμάτων εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 37.900.000 ευρώ.

-Βελτίωση, αναβάθμιση, επισκευή της παράπλευρης οδού της Περιφερειακής, στην περιοχή του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

-Συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα έτη 2018 - 2022 συνολικού προϋπολογισμού 3.900.000 ευρώ.

-Στοιχειώδης συντήρηση του παράπλευρου οδικού δικτύου του ΠΑΘΕ εντός των ορίων της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.

-Συντήρηση εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης, ηηλεκτροφωτισμού οδού, και εγκαταστάσεων διαχείρισης κυκλοφορίας, συνολικού προϋπολογισμού 14.100.000 ευρώ.

-Ευφυές σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας - ενοποίηση κέντρου ελέγχου κυκλοφορίας, προϋπολογισμού 2.308.708 ευρώ.

Τρία συγχρηματοδοτούμενα

Επίσης εκτελούνται ήδη τρία σημαντικά και υψηλού προϋπολογισμού συγχρηματοδοτούμενα έργα, με το σύνολο των κονδυλίων που διατίθενται να ανέρχεται σε 79,5 εκ. ευρώ:

1.Υπολειπόμενες εργασίες Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, με προϋπολογισμό 15.400.000 ευρώ.

2.Υπολειπόμενες εργασίες Κ16 (κόμβος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης) στη συμβολή ΠΑΘΕ και εσωτερικής περιφερειακής οδού, με προϋπολογισμό 38.200.000 ευρώ.

-Οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη τμήμα από κόμβο Ασσήρου έως Ν. Σάντα με προϋπολογισμό 25.900.000 ευρώ.

Νέα έργα

Παράλληλα οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ωριμάσει μια σειρά από έργα και βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησής τους, προκειμένου να γίνουν οι διαγωνισμοί και να αρχίσει η υλοποίησή τους. Τα πιο βασικά είναι δύο, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ.

1.Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη - Έδεσσα και συγκεκριμένα παράκαμψη των Γιαννιτσών και παράκαμψη Χαλκηδόνας προϋπολογισμού 220.000.000 ευρώ. Το έργο προτάθηκε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

2.Κατασκευή οδικού άξονα Εγνατία Οδός – Βέροια –Νάουσα-Σκύδρα -Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, τμήμα Νάουσα-Σκύδρα -Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Έδεσσας προϋπολογισμού 90.000.000 ευρώ.

Επίσης εκπονούνται και επιβλέπονται οι εξής μελέτες οδικών έργων:

-Εγνατία Οδός – Βέροια –Νάουσα-Σκύδρα -Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, τμήμα Εγνατία Οδός- Πατρίδα.

-Ολοκλήρωση μελέτης οδικού άξονα Ν. Μουδανιά – Σιθωνία.

Επίσης διαγωνισμοί γίνονται για τις εξής μελέτες:

-Ολοκλήρωση – επικαιροποίηση υφιστάμενης μελέτης (οδική ασφάλεια σήμανση, απαλλοτριώσεις) τμήμα Σταυροχώρι - Δοξάτο (προϋπολογισμός 200.000 ευρώ).

-Μελέτη κατασκευής Νέας Γέφυρας ποταμού Λουδία (προϋπολογισμός 600.000 ευρώ).

-Μελέτες αναβάθμισης και βελτίωσης οδικής ασφάλειας, ασφάλιση οδικών έργων, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση εθνικού οδικού δικτύου Κεντρικής Μακεδονάις (1.900.000 ευρώ).

-Μελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της ΕΠΟ Θεσσαλονίκης - Ν. Μηχανιώνας (500.000 ευρώ).

-Επικαιροποίηση μελέτης βελτίωσης της Εθνικής Οδού 86 τμήμα Έδεσσα-Άγρας (600.000 ευρώ).

Ενώ συντάσσονται οι φάκελοι των τεχνικών δεδομένων για την επικαιροποίηση της μελέτης του οδικού άξονα Σερρών - Δράμας τμήμα Λευκοθέα- Αλιστράτη – όρια Ν. Δράμας, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.