Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020
x

ΠΑΙΑΤ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ

Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε τον κρίσιμο ρόλο της Βορείου Ελλάδος στα Βαλκάνια, κατά την παρουσίαση της συμμετοχής των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ τονίζει και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα εν συνόλω ως διεθνή πύλη προς τα Βαλκάνια και μια ευρύτερη αγορά 30 εκατ. ατόμων, επισήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Είναι στρατηγική σημασίας η Θεσσαλονίκη. Στρατηγικός είναι και ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Εστιάζοντας στη φετινή συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η χώρα του επιστρέφει στην 84η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία. «Η νέα μας παρουσία στη ΔΕΘ του 2019 θα εστιάσει στο να μοιραστεί τις αμερικανικές εμπειρίες τεχνογνωσίας στις εμπορικές σχέσεις, στην καινοτομία και στην τεχνολογία μέσω μιας σειράς γεγονότων, κρατώντας ζωντανή την αγορά ιδεών η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίας μας ως τιμώμενης χώρας πέρυσι» ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Επί τη βάσει των πολλών συζητήσεων που είχαμε με τη νέα κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και το υπουργικό του συμβούλιο, εστιάζουμε επιπροσθέτως στην περικοπή της γραφειοκρατίας και στην προώθηση φιλικών προς τις επενδύσεις μεταρρυθμίσεων».

Στην κατεύθυνση αυτή, ειδική μνεία έκανε στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις υποδομές και τις μεταφορών, αλλά και στους τομείς της υγείας και του τουρισμού, καθώς και στους αναδυόμενους τομείς που στηρίζονται στην καινοτομία και τη γνώση. Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Πάιτ τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναδυθεί σαν μείζων ενεργειακός κόμβος και η Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα. Ήδη υπάρχει πολύ ισχυρή συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών, συμπλήρωσε.

«Η ΔΕΘ 2018 μάς βοήθησε να θέσουμε ένα νέο ρυθμό για τις διμερείς μας σχέσεις, ενδυναμώνοντας τη διμερή συνεργασία μας» επισήμανε.

Ειδικότερα, σημείωσε πως η πρόοδος που έχει συντελεστεί από την περσινή ΔΕΘ και η τεράστια επιτύχια της «μας ενέπνευσε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην εταιρική αυτή σχέση, να δομήσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο επιτυχίας την ελληνοαμερικανική συνεργασία και να αναβαθμίσουμε τις διμερείς σχέσεις σε νέο επίπεδο επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τους δεσμούς μας».

Υπό αυτό το πρίσμα, ειδική αναφορά έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στη νέα επίσκεψη στη χώρα μας του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Δίνοντας μια πρόγευση, ο κ. Πάιατ είπε πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ θα μιλήσει για ευκαιρίες σε αυτή την ψηφιακή εποχή, «της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ και έχει τόσα να προσφέρει η Ελλάδα».

Επιπλέον, διατύπωσε τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να δομήσει «πάνω στη θετική ροπή που υπάρχει από τη ΔΕΘ σε όλα τα επίπεδα των διμερών σχέσεων, από την ενέργεια, στο εμπόριο, την ασφάλεια, την άμυνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό», για τον επόμενο στρατηγικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Για παράδειγμα, ανέφερε πως στην ενέργεια οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να γίνει περιφερειακός κόμβος για την ενεργειακή ασφάλεια της περιφέρειας και συμπλήρωσε πως προσβλέπει να συμμετάσχει την Παρασκευή στο επόμενο φόρουμ ενέργειας που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κάνει ό,τι είναι δυνατό να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως είναι περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους Αμερικάνους επενδυτές και για τις εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα καθώς προοδεύει. Υπογράμμισε μάλιστα πως «από κυβερνητικής πλευράς τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά το υποστηρικτικό μήνυμα που θα περάσουμε».

Από το ίδιο σημείο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα παρατήρησε «βλέπετε στις αγορές τη θετική υποδοχή που είχε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του» και υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ συμμερίζονται τον στόχο του πρωθυπουργού να προχωρήσουμε όχι μόνο σε επενδυτές αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά να έχουμε πραγματική επιχειρηματική κίνηση. Σίγουρα δεν υπήρχε ποτέ καλύτερες ευκαιρίες απ΄ ό,τι σήμερα».

Τέλος, για το πρότζεκτ του Ελληνικού, εξέφρασε τη χαρά του που συμμετέχουν στον διαγωνισμό δύο πολύ ισχυρές αμερικανικές εταιρείες.

Για να δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην 84η ΔΕΘ πατήστε εδώ: https://www.amcham.gr/wp-content/uploads/2019/09/USATIF-2019-TALKS-EVENTS-PROGRAM.pdf
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ