Skip to main content

Η PepsiCo σταμάτησε την παραγωγή προϊόντων στη Ρωσία

Εκπρόσωπος της PepsiCo ανέφερε πως τα συμπυκνώματα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των αναψυκτικών σταμάτησαν να παράγονται στη Ρωσία.

Ο αμερικανικός κολοσσός αναψυκτικών της PepsiCo έπαυσε να παράγει Pepsi Cola, 7UP και Mountain Dew στη Ρωσία σχεδόν έξι μήνες αφότου είχε δηλώσει πως θα διακόψει την παραγωγή και τις πωλήσεις στη χώρα – και αυτό θα συνέβαινε ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση περί διακοπής έγινε αφότου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επισκέφθηκε πάμπολλα σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής και γυμναστήρια στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές, όπου και εντόπισε συσκευασίες πλαστικές και μεταλλικές με αναψυκτικά της PepsiCo και ημερομηνίες Ιουλίου και Αυγούστου. Τα εν λόγω προϊόντα είχαν παραχθεί σε εργοστάσια εντός της Ρωσίας.

Σε δήλωσή του εκπρόσωπος της PepsiCo ανέφερε πως τα συμπυκνώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των αναψυκτικών Pepsi Cola, Mirinda, 7Up και Mountain Dew, σταμάτησαν να παράγονται στη Ρωσία. Προσέθεσε ακόμα ότι αυτή η απόφαση συμβαδίζει με την αρχική ανακοίνωση του ομίλου φέτος τον Μάρτιο, αν και αρνήθηκε να δώσει ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις των αγαθών του και με το εάν είχαν παύσει. Η μέχρι πρότινος συνεχιζόμενη παραγωγή, πάντως, σημαίνει ότι τα αεριούχα ποτά της PepsiCo είναι ευρέως διαθέσιμα στη Μόσχα, αλλά και στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, καθώς και στο Κρασνόγιαρσκ της Σιβηρίας – τα συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα του Reuters. Γυμναστήριο στη Μόσχα ανέφερε πως η τελευταία παραγγελία του ήταν στα μέσα Αυγούστου. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Δύση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στα τρόφιμα και τα ποτά λόγω Ουκρανίας, αλλά το ότι εξακολουθούν τα αναψυκτικά της PepsiCo να είναι διαθέσιμα δείχνει πόσο περίπλοκη είναι η απόσυρσή τους από τη ρωσική αγορά – άλλωστε αυτά αποτελούσαν ορισμένα από τα ελάχιστα δυτικά προϊόντα που ήταν προσβάσιμα και προ της διάλυσης της ΕΣΣΔ.