Skip to main content

Η Περιφέρεια Τυουμέν γνωστή ως το ενεργειακό κέντρο της Ρωσίας

Η Περιφέρεια , σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ της Ελλάδας στη Μόσχα, είναι πρώτη σε βιομηχανική παραγωγή στη Ρωσία.
Γνωστή ως το ενεργειακό κέντρο της Ρωσίας λόγω των πλούσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, η Περιφέρεια Τυουμέν  παράγει  το 66% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της χώρας και το 91% του φυσικού αερίου.

Η Περιφέρεια , σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ  της Ελλάδας στη Μόσχα, είναι πρώτη σε βιομηχανική παραγωγή στη Ρωσία, με ιδιαίτερα σημαντική τη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας καθώς στην Περιφέρεια βρίσκονται μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης. Ανεπτυγμένη είναι και η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού και κυρίως μηχανημάτων εξόρυξης, διύλισης, επεξεργασίας ξυλείας, ρυμουλκών, επεξεργασίας τσιμέντου κλπ.

Το Τυουμέν έχει έντονη εξωτερική εμπορική δραστηριότητα. Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της περιοχής είναι η Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβακία και Παρθένοι Νήσοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό του εξωτερικού εμπορίου πραγματοποιείται με τις Ουκρανία, Γερμανία και Ουγγαρία.  Το συντριπτικό ποσοστό των εξαγωγών της Περιφέρειας αποτελείται από προϊόντα ενέργειας (άνω του 90%) και των εισαγωγών από μηχανολογικό εξοπλισμό. 

Σημαντικές είναι οι ξένες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον περιοχή καθώς και σχέδια που έχουν ανακοινωθεί. Η Διοίκηση της Περιφέρειας καταβάλει προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων προσφέροντας επενδυτικά κίνητρα και υιοθετώντας στρατηγικές ανάπτυξης διαφόρων τομέων της οικονομίας.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ,   η οποία πραγματοποιεί σχέδιο κατασκευής εργοστασίου επίπλων,  η ΤΝΚ-ΒΡ, η γερμανική KNAUF, με εργοστάσιο παραγωγής μονωτικών υλικών, η τουρκική Mesa Imalat η οποία κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής δομικών, η Schlumberger διαθέτει παραγωγικές μονάδες στην περιοχή, η γερμανική Ε.ΟΝ που ίδρυσε κοινή εταιρεία με τη ρωσική STS στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κ.α..
      

Μεταφορές-Τεχνολογία
      
Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ανεπτυγμένο και ο Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος συνδέει το Τυουμέν με άλλά περιφερειακά κέντρα της χώρας. Η πόλη Τυουμέν διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο (Roshchino). Η ποτάμια ναυσιπλοϊα έχει επίσης αναπτυχθεί και τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα διαθέτουν λιμάνια . Ανεπτυγμένο είναι και το δίκτυο μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τέσσερις εθνικοί αυτοκινητόδρομοι διέρχονται  από την Περιφέρεια με βασικότερους τον άξονα Μόσχας-Βλαδιβοστόκ και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το νότιο τμήμα της Περιφέρειας Τυουμέν με τις περιοχές Khanty-Mansiisk  και Υamal-Nenets.

Το Τυουμέν είναι σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής και διαθέτει πανεπιστήμια και επιστημονικά-ερευνητικά κέντρα. Στην περιοχή, επίσης, ιδρύθηκαν και τεχνολογικά πάρκα με στόχο την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας και της έρευνας. Σημαντικό τμήμα της ερευνητικής και επιστημονικής δραστηριότητας σχετίζεται με τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. 


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
http://admtyumen.ru/ogv_ru/index.htm - Διοίκηση Περιφέρειας
http://www.tyumen-region.ru/- Υπηρεσία Επενδύσεων