Skip to main content

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναβαθμίζει ενεργειακά 30 κτήρια

Πρόκειται για δημοτικά και δημόσια κτήρια, που θα γίνουν λιγότερο ενεργοβόρα σε πρώτη φάση με την εγκατάσταση πρωτοπόρου συστήματος.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετατρέπει σε λιγότερο ενεργοβόρα 30 κτήρια, δημόσια ή δημοτικά. Ανάμεσά τους το ΑΤΕΙ στη Σίνδο, αλλά και το Γ' Σώμα Στρατού.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την κλιματική αλλαγή, μείωσης των ρύπων και περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία.

Στα 30 κτήρια θα εγκατασταθεί σύστημα καταγραφής της κατανάλωσης ενέργειας και με βάση τους υπολογισμούς του θα γίνονται παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού του ενεργειακού κόστους των κτηρίων.

Οι παρεμβάσεις μάλιστα έχουν προσδιοριστεί και περιλαμβάνουν από αλλαγές κουφωμάτων, μονώσεις, εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις οροφές των κτηρίων, αντικατάσταση καυσίμου θέρμανσης, πράσινα δώματα κτλ.

Οι φορείς καλούνται πλέον να υποβάλουν μελέτες αναβάθμισης των κτηρίων, ώστε να χρηματοδοτηθούν και να ενταχθούν στα σχετικά προγράμματα, που έχουν προκηρυχθεί τόσο από την περιφέρεια, όσο και από το αρμόδιο υπουργείο.

Στη σημερινή ημερίδα της «Ανατολικής ΑΕ», με θέμα τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υποδομών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο σύμβουλος προγραμμάτων συνεργασίας και ανάπτυξης, Νίκος Κουτσομάρκος, επισήμανε ότι «καθώς θα ολοκληρώνονται οι κατασκευαστικές και οι εργασίες αναβάθμισης σε ένα κτήριο, θα εγκαθίσταται και το σύστημα καταγραφής της κατανάλωσης ενέργειας. Έτσι θα γίνεται μέτρηση του ποσοστού εξοικονόμησης της ενέργειας, που επιτεύχθηκε από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Στα 30 κτήρια θα τοποθετηθεί πιλοτικά το σύστημα. Ανάμεσά τους είναι σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες, αλλά και το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το Γ' Σώμα Στρατού».

Εφόσον αποδειχθεί (μέσα στην επόμενη διετία) ότι το σύστημα αποδίδει τα οφέλη που προοιωνίζεται, θα επεκταθεί και σε περισσότερα κτήρια.

Ήδη στη σημερινή ημερίδα παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα ανάλογων παρεμβάσεων, όπως είναι το δημαρχείο της Έδεσσας. Η εξοικονόμηση ενέργειας στο διώροφο κτήριο του δημαρχείου είναι αξιοσημείωτη.

Πριν από ένα χρόνο το κτήριο απέκτησε «πράσινη» στέγη, καθώς μονώθηκε και φυτεύτηκε. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί αισθητά η κατανάλωση ενέργειας, σε βαθμό μάλιστα που το καλοκαίρι δεν χρειάζονται κλιματιστικά και το χειμώνα περιορίστηκε σημαντικά η υγρασία.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης καλές πρακτικές στον συγκεκριμένο τομέα από το εξωτερικό, μέσω του ευρωπαϊκού έργου «Support» του Ιnterreg Εurope, μεταξύ των οποίων μια μονάδα βιολογικού καθαρισμού στο Βάιλερμπαχ της Γερμανίας οι παρεμβάσεις στην οποία επέφεραν πολύ μεγάλη εξοικονόμηση στο ενεργειακό κόστος του τοπικού δήμου, δημοτικά κτήρια και 63 συγκροτήματα κατοικιών στην Κροατία, συστήματα ΑΠΕ στο Κάντιθ της Ισπανίας, το παρατηρητήριο ενέργειας δημοτικών κτηρίων στο Βουκουρέστι και δράσεις εκπαίδευσης στο νησί Γκόζο της Μάλτας, όπου εργαζόμενοι στα δημοτικά κτήρια έχουν μάθει να εξοικονομούν ενέργεια.