Skip to main content

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τρέχει στο 1ο Flamingo Run

Το 1ο Flamingo Run στο Καλοχώρι επιλέγει η ΠΚΜ για να ξεκινήσει τον δικό της αγώνα δρόμου για τη στήριξη δράσεων μη κερδοσκοπικών φορέων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιλέγει το 1ο Flamingo Run στο Καλοχώρι για να ξεκινήσει τον δικό της αγώνα δρόμου για τη στήριξη δράσεων μη κερδοσκοπικών φορέων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού έργου BlueCrowdfunding.

Το Ευρωπαϊκό έργο BlueCrowdfunding (blue-crowdfunding.interreg-med.eu/) υλοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg MED 2014-2020. Στο πλαίσιο του έργου αυτού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει και υλοποιεί για πρώτη φορά μια πιλοτική εκστρατεία για την στήριξη μη κερδοσκοπικών φορέων με τη χρήση του εργαλείου της συμμετοχικής χρηματοδότησης (Crowdfunding).       

Το καινοτόμο πολυσυμμετοχικό μοντέλο civic-crowdfunding (χρηματοδότηση από το πλήθος) είναι μία νέα μέθοδος για την άντληση πόρων από ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων για ένα θέμα, ζήτημα ή ιδέα με κοινωφελή πρόσημο. Έπειτα από ανοιχτή πρόκληση και διαδικασία επιλέχθηκαν προς στήριξη, δύο φορείς με περιβαλλοντική ευαισθησία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δέλτα του Γαλλικού ποταμού και ειδικότερα ο φορέας  Εχεδώρου Φύσις (facebook.com/ehedoroufysis) που συμβάλλει στην αναμόρφωση και ανάδειξη του οικοσυστήματος του Δέλτα του Γαλλικού ποταμού και η Δράση για την Άγρια Ζωή (facebook.com/drasiagriazoi/) που έχει ως στόχο την προστασία της πανίδας και ορνιθοπανίδας της περιοχής.

Η έναρξη της καμπάνιας συμμετοχικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο του έργου BlueCrowdfunding θα συμπέσει με το 1ο Flamingo Run (1ο Flamingo Run, Kυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 - timing4s), την Κυριακή 3 Οκτωβρίου. Το Flamingo Run είναι μια αθλητική-δρομική γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στη δυτική παραλία του Θερμαϊκού, την περιοχή της λιμνοθάλασσας και του "Κόκκινου Δρόμου" Καλοχωρίου. Μια πανέμορφη περιοχή του Δήμου Δέλτα, γεμάτο Flamingos και όμορφες παραθαλάσσιες διαδρομές που προσφέρονται για τρέξιμο-περπάτημα αλλά και οικογενειακές εξορμήσεις.

Έπειτα από στρατηγική συνέργεια με τη συγκεκριμένη διοργάνωση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι ανωτέρω φορείς θα βρίσκονται εκεί με περίπτερο με σκοπό την ενημέρωση και επικοινωνία της πιλοτικής καμπάνιας συμμετοχικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων κοινωφελούς σκοπού, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σημαντικές πληροφορίες για τη δράση του Έργου και την έξυπνη χρήση του εργαλείου Crowdfunding. Στο Μαραθώνιο των 5 χιλιομέτρων με ώρα εκκίνησης 12 το μεσημέρι, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 1ου Flamingo Run, θα λάβει μέρος ομάδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την έναρξη του δικού της αγώνα για τη στήριξη σημαντικών δράσεων με περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή του Δέλτα του Γαλλικού ποταμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν από τους φορείς και οι επιμέρους δράσεις για τις οποίες λαμβάνει χώρα η εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα πεδίων, από την αποκατάσταση δύο πλωτών γεφυρών έως την αποκατάσταση και στεγανοποίηση του παρατηρητηρίου «Ίκαρος», την τοποθέτηση υπερυψωμένης δεξαμενής, την προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού για τον καθαρισμό λαδωμένων/πετρελαιομένων πουλιών, τη δημιουργία κλωβού και την τοποθέτηση καμερών σε κλωβούς επανένταξης και τεχνητές φωλιές θηλαστικών ή πτηνών ώστε οι μαθητές σχολείων να παρακολουθούν τη συμπεριφορά και τις συνήθειες διαφόρων ζώων.

Η πλατφόρμα του προγράμματος (pkm-crowdfunding.eu) σχεδιάστηκε κατάλληλα ώστε να υποδέχεται εγχρήματες δωρεές σε διεθνές επίπεδο. Η Περιφέρεια καλεί το κοινό να συμμετάσχει στην καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το έργο των μη κερδοσκοπικών φορέων Εχεδώρου Φύσις (facebook.com/ehedoroufysis/) και Δράση για την Άγρια Ζωή (facebook.com/drasiagriazoi/). Η καινοτομία και η προστιθέμενη αξία αυτής της εκστρατείας έγκειται κυρίως στη στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας να αντλήσει πόρους μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης, όχι για να υλοποιήσει έργα η ίδια, αλλά για να υποστηρίξει τεχνικά και επικοινωνιακά μη κερδοσκοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια για την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων με σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Απώτερος σκοπός της πιλοτικής αυτής δράσης είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για μία σαφώς προσδιορισμένη, ανοιχτή και διαφανή διαδικασία επιλογής προτάσεων φορέων (αντίστοιχης με αυτήν που ακολουθήθηκε και για αυτήν τη φορά) και υποστήριξης τους (μέσω εκστρατειών συμμετοχικής χρηματοδότησης) δείχνοντας με τον τρόπο αυτό στους μη κερδοσκοπικούς φορείς της περιφέρειας το δρόμο μίας σύγχρονης και ολοένα δυναμικότερης μορφής εναλλακτικής χρηματοδότησης των δράσεων τους, διαδικασία η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό και αναπόσπαστο συστατικό της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Τσανίδη Βασίλειο, υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Έργου Blue Crowdfunding, στέλεχος της Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ στο e-mail v.tsanidis@pkm.gov.gr και στο τηλ. 2313319605 και με την κ. Σαράφη Μαρία, υπεύθυνη Επικοινωνίας των Ευρωπαϊκών Έργων της ΠΚΜ στο e-mail m.sarafi@pkm.gov.gr και στο τηλ. 2313319661