Skip to main content

Η Περιφέρεια παρουσιάζει το σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκαλεί συνάντηση εργασίας, όπου θα παρουσιαστεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το mega project της παραλίας

Συνάντηση εργασίας, όπου θα παρουσιαστεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το mega project της ενοποίησης, ανάπλασης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, σε μήκος περίπου 40 χλμ., συγκαλεί για την ερχόμενη Παρασκευή ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο βγήκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση και την Παρασκευή θα παρουσιαστεί από τους μελετητές και τον κ. Τζιτζικώστα στους επτά δημάρχους με παράκτιες εκτάσεις, δηλαδή τους δημάρχους Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, Θέρμης, Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Θερμαϊκού, Γιώργο Τσαμασλή.

Θα ακολουθήσει μια πρώτη συζήτηση επί των προβλέψεων του σχεδίου με τους δημάρχους, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Πάρη Μπίλλια και του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργου Τσακούμη.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν φορείς και πολίτες, θα διαρκέσει δύο μήνες και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση των ενστάσεων, απόψεων, θέσεων και προτάσεων, θα γίνουν οι όποιες διορθώσεις και θα προκύψει η τελική μορφή του σχεδίου. Ακολουθούν οι εγκρίσεις των φορέων του δημοσίου στους οποίους ανήκουν εκτάσεις στην παραλιακή ζώνη και μετά η έγκριση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων). Στη συνέχεια το σχέδιο θα προωθηθεί στη διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να φτάσει να εξεταστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να δοθεί για υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Οι διαδικασίες αυτές, που είναι και χρονοβόρες και γραφειοκρατικές, αλλά αναγκαίες, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2022 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς ίσως ακόμη και το καλοκαίρι να έχει περάσει το σχέδιο από το ΣτΕ.