Skip to main content

Η Περιφέρεια στη μάχη ενάντια στην παιδική κακοποίηση

Η Έλενα Ράπτη και Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την καμπάνια «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ», για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Σύμφωνο συνεργασίας, στο πλαίσιο της μεγάλης καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ», ενάντια στην παιδική κακοποίηση, υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με την βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπο της Βουλής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπεύθυνη της καμπάνιας στην Ελλάδα Έλενα Ράπτη, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Γερακίνας Μπισμπινά.

Η καμπάνια «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ», έχει ως στόχο την υπογραφή, επικύρωση και εφαρμογή, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση. Βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο της εκστρατείας είναι να παρέχει στα παιδιά, τις οικογένειες, τους κηδεμόνες, την εκπαιδευτική κοινότητα, την κοινωνία ευρύτερα, την κατάλληλη πληροφόρηση και τα μέσα, προκειμένου να προλαμβάνονται, να καταγγέλλονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται σωστά και αποτελεσματικά, όλα τα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κακοποίησης, με τους θύτες να είναι κυρίως άτομα του στενού τους περιβάλλοντος και μάλιστα του οικογενειακού. Γι' αυτό το λόγο η μάστιγα αυτή αποτέλεσε το αντικείμενο μιας από τις πιο μεγάλες και συνεπείς καμπάνιες της Ευρώπης, προκειμένου να βγει το πέπλο της μυστικότητας και της σιωπής που σκέπαζε το φαινόμενο και να αποκαλυφθεί έτσι η δράση των θυτών και η φρίκη των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Ράπτη μάλιστα το 16% των παιδιών στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης και ενώ στο παρελθόν όλοι ήταν αρνητικοί ακόμη και στο ενημερωτικό υλικό που διένειμαν όσοι συμμετέχουν στην καμπάνια, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

«Με την επικύρωση της συνεργασίας, δηλώνουμε τη δέσμευσή μας και την ξεκάθαρη πρόθεσή μας να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη διάδοση των μηνυμάτων της καμπάνιας σε όσον το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε τους πολίτες στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, Με έναν, κυρίαρχο στόχο, την προστασία τους», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε πως «και μόνο η αναφορά σε φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών είναι 'γροθιά στο στομάχι', είναι σοβαρή και ανησυχητική παθογένεια. Πρέπει να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε φόβο, πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού, να μιλήσουμε ανοιχτά και να προχωρήσουμε γενναία -και αυστηρά για τους υπαίτιους- στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να ενεργοποιηθούν όλοι, Πολιτεία, θεσμοί, φορείς και κοινωνία, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας και ευαισθητοποίησης, κάτι που θα επιδιώξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Είναι χρέος μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά και το δικαίωμά τους να έχουν ανέμελη παιδική ηλικία, με υγεία σώματος και ψυχής. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τους στερήσει τα όνειρα, την αθωότητα και το χαμόγελο. Γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα μας, το χαμόγελο και η ψυχή κάθε κοινωνίας. Είναι η δύναμη των κοινωνιών για να μπορούν να γίνονται καλύτερες, πιο ανθρώπινες και δημιουργικές. Ευθύνη όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και θεσμών είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγιή σωματική, νοητική και ψυχική ανάπτυξή των παιδιών. Να φτιάξουμε μια Ελλάδα και μια Ευρώπη πιο ασφαλή για τα παιδιά. Έναν κόσμο που να ανταποκρίνεται στα παιδικά όνειρα και στις ανάγκες των παιδιών», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η κ. Ράπτη ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Τζιτζικώστα για την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, καθώς η Περιφέρεια είναι η πρώτη που λαμβάνει μέρος στην καμπάνια «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» και δήλωσε ότι στόχος της είναι να συμμετάσχουν και οι άλλες Περιφέρειες στη μεγάλη προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως υπογράμμισε η βουλευτής: «Είναι ιδιαίτερα μεγάλο το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης και στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι το 16% των παιδιών της χώρας μας έπεσαν θέματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Τα εργαλεία που προσφέρει πλέον το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σημαντικά για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Όπλο των δραστών είναι η μυστικότητα και το μεγάλο μας στοίχημα είναι να πείσουμε τα παιδιά να σπάσουν τη σιωπή τους. Στη χώρα λειτουργούν επτά τηλεφωνικές γραμμές, οι περισσότερες σε 24ωρη βάση, ώστε να προσφέρουν βοήθεια».

Η κ. Ράπτη σημείωσε ότι ανέλαβε το 2013 την καμπάνια εκπροσωπώντας τη χώρα μας, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016 και υλοποιήθηκαν πάνω από 200 δράσεις. «Συνέχισαν όμως να υπάρχουν εκατοντάδες εκκρεμή αιτήματα για ενημέρωση, οπότε συνεχίζουμε. Σε τεσσεράμισι χρόνια υλοποιήσαμε συνολικά 450 δράσεις. Με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλευρό μας θα υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερες μέχρι τον τελικό στόχο, που είναι η πλήρης εξάλειψη του φαινομένου», τόνισε η κ. Ράπτη.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει ως προτεραιότητα της πολιτικής της την αλληλεγγύη στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, την προστασία της οικογένειας και των παιδιών, τη στήριξη των γονέων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ίδρυση και λειτουργία της «Σχολής Γονέων» και του «Κέντρου Θηλασμού», η οργάνωση της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού με θέμα την υιοθεσία, το πρόγραμμα αγωγής υγείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τη συμμετοχή ιατρών και εποπτών υγείας ενημερώσαμε συνολικά 17.341 μαθητές το 2017, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το 2016 κ.ά.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει, χρηματοδοτώντας τη λειτουργία τους με πόρους από το ΕΣΠΑ:

-Επτά δομές 'συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών', με περισσότερες από 550 ωφελούμενες, γυναίκες και παιδιά.

-14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις για τα παιδιά σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συνεχάρη την κ. Ράπτη, για την οποία τόνισε ότι «αναλαμβάνοντας να 'τρέξει' αυτή τη σπουδαία καμπάνια, 'τρέχει' έναν αληθινό μαραθώνιο, 'οργώνοντας' κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα, ενημερώνοντας και αφυπνίζοντας τον κόσμο γι' αυτό το 'δύσκολο' και ευαίσθητο θέμα. Και το κάνει με ιδιαίτερη αγάπη, ανθρωπιά και αξιομίμητη προσήλωση στο στόχο».

Η κ. Μπισμπινά τόνισε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει με κάθε τρόπο και μέσο στην καμπάνια, ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας

Σύμφωνα με την κ. Μπισμπινά: «Το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα συντελέσει έμπρακτα και θα ενισχύσει με στοχευμένες δράσεις την ευρωπαϊκή καμπάνια. Ευχή όλων μας και ευθύνη είναι να σταματήσει ο εφιάλτης της βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης κατά των παιδιών. Είναι κυρίως στο χέρι μας να πραγματοποιηθεί αυτή η ευχή, είναι καθήκον όλων μας να συνταχθούμε σε αυτόν τον αγώνα». Η αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε την προσπάθεια «ασπίδα προστασίας των παιδιών από τη φρίκη της κακοποίησης», ζήτησε «να σπάσει ο κύκλος της σιωπής» και επισήμανε την «έλλειψη ενιαίου εθνικού πλαισίου για την προστασία του παιδιού».