Skip to main content

Οι περιφερειάρχες εξετάζουν προσφυγή στο ΣτΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Αυτά δεν αρμόζουν σε μια Δημοκρατία, δεν αρμόζουν στην Ελλάδα του 2019, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να προσφύγει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, για να αποφύγει την απόφαση της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης (και ειδικά των Περιφερειών και των Δήμων) στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΝΠΕ στο γραφείο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, χαρακτηρίστηκε εξωφρενικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση καλεί τις Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, με υπαγορευμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντός μόλις 30 ημερών.

«Πιστεύω ότι θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η νομική υπηρεσία της ΕΝΠΕ και εξωτερικοί συνεργάτες εξετάζουν την αντίδρασή μας», είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός.

«Η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δυστυχώς βάζει σε μνημόνιο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ελεγχόμενη οικονομική διαχείριση στην αυτοδιοίκηση, κάτι που, είναι αντισυνταγματικό. Είχε συμφωνηθεί μια τέτοια διαδικασία να γίνει μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα και όχι καταναγκαστικά. Ο κ. Χουλιαράκης αρνήθηκε όλο αυτό το διάστημα να συναντηθεί με την Ένωση Περιφερειών και με την αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Αγοραστός.

Η αυτοδοίκηση δημιούργησε τα πλεονάσματα, σημείωσε και δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «θέλουν να βάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα, για να ελέγχονται, διότι για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που είναι 7,7 δισ. ευρώ το επόμενο εξάμηνο πρέπει να πάρουν την έγκριση των δανειστών, γι' αυτό θέλουν να μαζέψουν τα χρήματα για να μην έχουν πρόβλημα με τους δανειστές. Το άλλο είναι ότι θέλουν να δείξουν ότι έχουν κεφαλαιακή επάρκεια για να μπορούν να δανείζονται με λιγότερο στις αγορές ή να δανείζονται από τις αγορές άμα θα βγουν γιατί υπήρχε πρόβλημα πέντε μήνες να βγουν στις αγορές. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι αποσπασματική. Δείχνει μια αγωνία, μια πονηρία διότι για να υλοποιηθεί χρειάζεται να μας δώσουν νέους εργαζόμενους, άλλο ένα λογιστήριο στις περιφέρειες για να κάνει όλη αυτή τη γραφειοκρατία και λένε ότι πατάσσουν τη γραφειοκρατία...».

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ο οποίος να προσδιορίζει τη διαδικασία των αποθεματικών. Έκανε λόγο για αιφνιδιασμό, που δημιουργεί ζημιά στην κοινωνία και προέβλεψε ότι «το χρήμα αυτό θα λείψει από την αγορά και θα αναγκαστεί η τραπεζική αγορά να πιέσει και για τα κόκκινα δάνεια και τους ανθρώπους που χρωστάνε».

«Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας στη χώρα. Μετά την κύρωση από τη Βουλή της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών απέναντι στη βούληση του 80% των Ελλήνων, σήμερα η κυβέρνηση δίνει εντολή σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, να πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση. Με τη λογική: 'Αποφασίζουμε και διατάσσουμε'. Αυτά δεν αρμόζουν σε μια Δημοκρατία, δεν αρμόζουν στην Ελλάδα του 2019, γιατί εκτός όλων αυτών, εάν προχωρήσει αυτή η απόφαση της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των ίδιων των Περιφερειών. Αυτά δεν είναι χρήματα που κάθονται στην άκρη. Αυτά είναι χρήματα που τα αξιοποιούν οι Περιφέρειες για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να μας ξεκαθαρίσει, τί από τα δύο ισχύει; Βγήκαμε τον προηγούμενο Αύγουστο από τα μνημόνια και η οικονομία ανακάμπτει ή τελικά είμαστε ακόμη στο 2015 και πρέπει πάλι να αφαιμάξουμε όλους τους φορείς του Δημοσίου; Η ερώτηση είναι απλή και περιμένουμε απαντήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.