Skip to main content

Η Πιερία στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης

Όραμα του ΕΒΕ Πιερίας, η δημιουργία ενός εμπορευματικού Κέντρου στο Μακρύγιαλο, ενός Βιοτεχνικού Πάρκου στο Αιγίνιο και αεροδρομίου στη θέση «Κλειδί».
Γράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Η Πιερία αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από τη δημιουργία υποδομών που θα θέσουν την επιχειρηματικότητα σε άλλο επίπεδο.

Ένα από τα βασικά εγχειρήματα που επιδιώκουμε ως Επιμελητήριο Πιερίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, είναι η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στο Μακρύγιαλο, στην Βόρεια Πιερία. Διαθέτουμε όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου και πιστεύω ότι έτσι καλύπτουμε μια βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα της Πιερίας που σχετίζεται με τις συνδυασμένες μεταφορές, το διαμετακομιστικό εμπόριο καθώς και την πληροφορική και τις επικοινωνίες. Ο Φάκελος με όλες τις απαιτούμενες μελέτες, που αποδεικνύουν ότι το εγχείρημα είναι βιώσιμο και παρέχουν όλες της λεπτομέρειες για την υλοποίησή του, είναι ολοκληρωμένος και στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή.

Εκτός αυτών, η δημιουργία  ενός Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.) στο Αιγίνιο αναμένεται, επίσης, να συμβάλει θετικά στην προσέλκυση μεταποιητικών μονάδων στη Βόρεια Πιερία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στο νομό μας. Σημειώνεται ότι η περιοχή της βορείου Πιερίας συγκεντρώνει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η γειτνίασή της με τη Θεσσαλονίκη, και πολλοί επιχειρηματίες ήδη επενδύουν εκεί.

Ένα ακόμη εγχείρημα που επιθυμούμε να υλοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον είναι η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Πιερίας. Είναι ανεπίτρεπτο, σε μια περιοχή με τόσα χιλιόμετρα ακτών και αξιόλογες λιμενικές υποδομές, να μην υπάρχει ακόμη σύνδεση μέσω θαλάσσης με νομούς όπως η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Μαγνησία και τα νησιά των Βορείων Σποράδων.  Το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με τους 8 παραλιακούς δήμους του νομού χρηματοδότησαν την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας – σκοπιμότητας που συμπέρανε ότι το εγχείρημα είναι βιώσιμο. Φέτος έγινε μια πολύ καλή κινητοποίηση και σε συνεργασία με τις Νομαρχίες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και τα Επιμελητήρια των νομών αυτών, με εφαλτήριο τη μελέτη μας,  ξεκινήσαμε μια συζήτηση για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Σήμερα εκπονείται μια μεγαλύτερη μελέτη καθώς έχουμε διευρύνει τους στόχους.                                                                                                         
                                                                                                                                                                                                       
Η ανάδειξη του Ολύμπου και η αξιοποίησή του πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σύμβολο γνωστό ανά τον κόσμο το οποίο μπορεί να αναδειχθεί ως σήμα – κατατεθέν της χώρας μας προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας και την Πιερία. Ο περιβαλλοντικός και πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί στο ορεινό τμήμα του νομού (Όλυμπος, Πιέρια), αξιοποιώντας και τα αρχαία ευρήματα του Δίου.

Ακόμη, θέτουμε, μαζί με άλλους φορείς , το αίτημα για τη δημιουργία αεροδρομίου στη θέση «Κλειδί» , που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Αλιάκμονα και Αξιού ανατολικά της Εθνική Οδού. Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης δεν αρκεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της Β. Ελλάδας ούτε και είναι εύκολα προσβάσιμο εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Επιπλέον, η ίδρυση ενός δεύτερου αεροδρομίου  στην περιοχή της Μακεδονίας μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους νομούς όπως η Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Πέλλα, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Ο ρόλος του Επιμελητηρίου Πιερίας στη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

Το Επιμελητήριο Πιερίας  συμβάλει στο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής και στην εδραίωση μιας σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης ρίχνοντας όλο το βάρος του στη  μεγαλύτερη εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας. Με δραστηριότητες  που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στόχων, αγωνιζόμαστε να καλύψουμε τις μεγάλες ανάγκες  των τοπικών επιχειρήσεων στην πληροφόρηση, στη γνώση, στην ανάδειξη των  ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας και στη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων.

Προσπαθούμε για μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση  των συμφερόντων των μικρών κυρίως επιχειρήσεων της περιοχής μας. Ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια, και  στηρίζουμε τον βιοτέχνη, τον έμπορο, τον επαγγελματία στα καθημερινά μικρά και μεγάλα του προβλήματα. Δημιουργήσαμε παράρτημα στη Βόρεια Πιερία για την άμεση εξυπηρέτηση των μελών μας. Επίσης, λειτουργούμε από το 2006 την Επιμελητηριακή Σχολή η οποία προσφέρει δωρεάν στα μέλη μας ταχύρυθμα σεμινάρια σε αντικείμενα που άπτονται της επιχειρηματικής δραστηριότητας.                                                                                        

Συγκεκριμένα, από τις βασικές προτεραιότητές μας είναι η διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητάς των Πιερικών επιχειρήσεων αλλά και η σχετική ενημέρωση και κατάρτισή τους. Έτσι, συμμετέχουμε σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές στο εσωτερικό και το εξωτερικό όπου το Επιμελητήριο Πιερίας αναλαμβάνει το κόστος ενοικίασης των περιπτέρων και την οργάνωση των αποστολών προσφέροντας δωρεάν στα μέλη τη δυνατότητα να βγουν προς τα έξω και να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Ακόμη, να υπογραμμίσουμε ότι διοργανώνουμε και τοπικές εκθέσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, οι οποίες σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.

Επιπλέον, προχωρήσαμε στην έκδοση ενός δίγλωσσου καταλόγου παρουσιάζοντας τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του νομού. Ακόμη, εκμεταλλευόμαστε τις σύγχρονες τεχνολογίες και προωθούμε τις επιχειρήσεις μας μέσα από τον διαδικτυακό μας τόπο αλλά και με ηλεκτρονικό κατάλογο που δημιουργήσαμε επίσης σε δύο γλώσσες. Επιμεληθήκαμε και διανείμαμε σε όμορους νομούς έντυπο τουριστικής προβολής του νομού μας ενισχύοντας τον εσωτερικό τουρισμό στην περιοχή μας.

Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια, οφείλουμε να αναφέρουμε και την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με διάφορους οργανισμούς και επιμελητήρια, όπως η συμφωνία σύμπραξης και συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) αλλά και τα σύμφωνα συνεργασίας και φιλίας με το Περιφερειακό Οικονομικό Επιμελητήριο της Νις Σερβίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι το Επιμελητήριο Πιερίας έχοντας αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση, δρα για τη βελτίωση των συνθηκών για τους επιχειρηματίες μέλη του. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι καταφέραμε να εντάξουμε τις Πιερικές επιχειρήσεις στην απόφαση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών.