Skip to main content

Δέκα πικρές αλήθειες για την πορεία του ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Άρθρο του Σταύρου Καλαφάτη, αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει».

του Σταύρου Καλαφάτη*

Όταν ξεκίνησε η υλοποίηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013 η Ελλάδα είχε υλοποιήσει μία καμπάνια ενημέρωσης για τους πολίτες με το σύνθημα “Ξέρεις για το ΕΣΠΑ”;. Η εν λόγω καμπάνια μάλιστα βραβεύτηκε από την Ε.Ε. μέσω της τότε επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κας N.Xoύμπνερ.

Ο Πρωθυπουργός, δυστυχώς, με τις πρόσφατες αναφορές του για τις επιτυχίες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΣΕΣ) έδωσε την απάντηση στο ερώτημα της προηγούμενης περιόδου: «Όχι, δεν ξέρω τι γίνεται με το ΕΣΠΑ! Απλά, διαβάζω ό,τι μου δώσει ο συνονόματος Αλέξης Χαρίτσης»!
Μπορεί ο Πρωθυπουργός να μην το παραδεχτεί, όμως το success story της απορρόφησης παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και κενά, αν κάποιος θελήσει να αναλύσει τα ποιοτικά του στοιχεία.

Είναι οξύμωρο ο πρωθυπουργός να μιλάει για την οικονομία και τα κοινοτικά κονδύλια στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, τη στιγμή που καταγράφεται πλήρης ανικανότητα της κυβέρνησης να απορροφήσει τους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους νέους οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος Ε.Π. «Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία» 2014-2020, γνωστού και ως ΕΠΑνΕΚ.

Πόσο μάλλον για τη στήριξη και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπου η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ανήμπορη να τη στηρίξει, περιοριζόμενη αποκλειστικά στην ιδεοληπτική πολιτική της ενάντια στην υγιή επιχειρηματικότητα. Το μόνο μετρήσιμο μέγεθος για το έργο της είναι η αύξηση των λουκέτων, η μείωση των επενδύσεων και η ανελέητη φορολογική λαίλαπα με τους νέους φόρους σε όποιον έκανε το «ταξικό» λάθος να έχει τη δική του επιχείρηση ή να είναι ελεύθερος επαγγελματίας.
Οι δε γενικόλογες αναφορές του σε προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία και επιτυχίες δανειοδότησης από την ΕΕ διαψεύδονται από την πραγματικότητα: Ακόμη δεν άρχισε η υλοποίηση όλων αυτών.

Βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι λέξεις «μείωση φόρου» στην εφετινή του ομιλία δεν ακούστηκαν, ούτε συχνά, ούτε εμφατικά. Εξαντλήθηκαν στις ομιλίες των δύο προηγούμενων ετών. Όμως με τον κ. Τσίπρα κανείς Μικρομεσαίος δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

«Οι αριθμοί ευημερούν - η κοινωνία αναστενάζε»ι, κραύγαζε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Δύο και πλέον χρόνια μετά από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι αριθμοί δυστυχούν και οι μικρομεσαίοι αναστενάζουν.

Καθυστερήσεις διαδικασιών, έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και συντονισμού, εγκατάλειψη των Μικρομεσαίων, έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, επίπλαστοι πανηγυρισμοί, σε συνδυασμό με το ότι οι δικαιούχοι περιμένουν ακόμη τα χρήματά τους, συνθέτουν τον απολογισμό της κυβέρνησης στον τομέα της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι πικρές αλήθειες και οι αστοχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πορεία του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα για τις δράσεις και τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας, είναι πολλές. Ας μάθουν οι πολίτες την αλήθεια –ας πληροφορηθεί και ο Πρωθυπουργός ορισμένες από τις μεγάλες «επιτυχίες» των υπουργών του:

 1. Η Ελλάδα πράγματι κατέλαβε την πρώτη θέση στην απορρόφηση σε κεντρικό επίπεδο διαχείρισης. Όμως, τουλάχιστον το 50% της απορρόφησης οφείλεται στα έργα της προηγούμενης περιόδου 2017-2013 που έχουν μεταφερθεί για να ολοκληρωθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2007-2013 αφού η κυβέρνηση έως τις 31/12/2016 δεν κατάφερε να τα υλοποιήσει πλήρως. Μάλιστα, όπως πιστοποιείται από τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού του 2017, η κυβέρνηση πέρασε, κατά 29,3 %, κάτω από τον πήχη του στόχου που είχε θέσει η ίδια (από τα 2,28 δισ. ευρώ , το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε απορρόφηση 1,61 δισ. ευρώ).

 2. Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος η αύξηση 1,5 δις. ευρώ συνοδεύεται με συγκεκριμένου μετρήσιμους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης η χώρα δεν έχει απορροφήσει κονδύλια για τα προγράμματα επιχειρηματικής στήριξης ενώ στο πρόγραμμα αλιείας η απορρόφηση είναι μόλις στο 1%.

 3. Για το Πακέτο Γιουνκέρ, φαίνεται πως ο στενός συνεργάτης του κ. Πρωθυπουργού, Αλέκος Φλαμπουράρης, αμέλησε να τον ενημερώσει! Τα 2 δισ. διοχετεύτηκαν μέσω του Τραπεζικού Συστήματος και σε funds και όχι άμεσα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς για να φθάσουν τα χρήματα αυτά στα ταμεία των επιχειρήσεων. Αν διαφωνούν, ας δημοσιοποιήσουν τον κατάλογο των επιχειρήσεων που ωφελήθηκαν –αν υπάρχει!

 4. Για 19η φορά ακούσαμε για το περίφημο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον». Είχαν υποσχεθεί πως το πρόγραμμα θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Ως τώρα, αποδεικνύεται πως, για 19η φορά, ακούμε… λόγια του αέρα.

 5. Τα περιβόητα χρηματοδοτικά εργαλεία(το ΤΕΠΙΧΙΙ, το Ταμείο Συνεπενδύσεων, το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το Ταμείο Υποδομών), έχουν μείνει στα χαρτιά. Καμία εκταμίευση δεν αναμένεται έως τις αρχές του 2018.

 6. Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων είχε ξεμπλοκαριστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ολοκληρώθηκαν έργα τα οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε καταγγείλει κι είχε σταθεί ενάντιος στην υλοποιήσή τους. Η μικροψυχία και η οικειοποίηση του έργου των άλλων, σε όλο της το μεγαλείο.

 7. Στο ΕΠΑνΕΚ, το μεγαλύτερο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία, η απορρόφηση λιμνάζει στο 0%. Οι άνεργοι πτυχιούχοι ίδρυσαν τις επιχειρήσεις τους και 18 μήνες από την προκήρυξη του προγράμματος, ακόμη περιμένουν τα χρήματά τους. Στον τουρισμό η αξιολόγηση των 2.553 επενδυτικών σχεδίων ολοκληρώθηκε μετά από 15 μήνες. Η λογική της κομματικής προπαγάνδας επικρατεί σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης. Για να καλύψουν την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, προχώρησαν σε εκδόσεις αποφάσεων, ώστε «να σώσουν την παρτίδα», από την ανικανότητα που τους διέκρινε όλο το προηγούμενο διάστημα.

 8. Στο δε πρόγραμμα για τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις, από τα 1526 σχέδια που εγκρίθηκαν προσωρινά το Φεβρουάριο του 2016, μόλις 29 εντάχθηκαν οριστικά. Παντού τα ίδια.

 9. Στον Αναπτυξιακό Νόμο τα 850 σχέδια που υποβλήθηκαν ακόμη αξιολογούνται. Κανείς δε γνωρίζει πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση, καθώς τα Πληροφοριακά Συστήματα παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα, όπως και για όλο το ΕΣΠΑ.

 10. Για τα επιπλέον 970 εκ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια που δικαιούμαστε, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά κι ούτε υπάρχει έστω ένα πρόχειρο σχέδιο για την αξιοποίησή τους, όταν μάλιστα η ΕΕ μας ζητά εδώ και πολύ καιρό να καταθέσουμε τις θέσεις μας.
 
Δυστυχώς η αλήθεια πονά. Πολύ περισσότερο πονούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν  πέσει θύματα των ανεύθυνων χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ας αφήσει λοιπόν ο πρωθυπουργός τους επίπλαστους πανηγυρισμούς και ας βγει από το καβούκι της αδιαφορίας, για τον τρόπο που η κυβέρνησή του διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ.

Ο Σταύρος Καλαφάτης είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει"