Skip to main content

Η πιθανότητα ενός τέταρτου μνημονίου και ο δρόμος προς τις εκλογές

Η Ελλάδα, πριν καλά – καλά βγει από την περίοδο των μνημονίων, παραβιάζει τη μια μετά την άλλη τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Πόσο πιθανό είναι ένα ...τέταρτο μνημόνιο; Το ερώτημα σας ακούγεται παράδοξο, περίεργο, παράταιρο; Κι όμως, δεν είναι. Για ξανασκεφτείτε το.

Η Ελλάδα, πριν καλά – καλά βγει από την περίοδο των μνημονίων, παραβιάζει τη μια μετά την άλλη τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για να τα καταφέρει και να βγει από αυτή την κατάσταση. Η ιστορία των συντάξεων δεν είναι μοναδική αλλά είναι ενδεικτική. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μια σημαντική διευκρίνιση: Εννοείται ότι κανείς δεν θέλει αυτή αλλά και καμία μείωση.

Όμως, για να «διαγραφεί» ένα λάθος, πάει να γίνει ένα άλλο. Κι αυτό γιατί στην κυβέρνηση, για να παρουσιάσουν το απαραίτητο υπερπλεόνασμα, που θα τους επιτρέψει να αθετήσουν την πρώτη δέσμευση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να προκύψει μια άλλη, που θα είναι δέκα φορές χειρότερη. Ο «Τειρεσίας» στο σημείο αυτό θα κάνει μια πρόβλεψη. Η χώρα οδηγείται σε τέταρτο μνημόνιο. Είτε συγκαλυμμένο, είτε φανερό, το οποίο θα είναι χειρότερο όλων των προηγούμενων. Πώς; Αυτή τη στιγμή, η μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι δείξει πλεόνασμα. Οσο το δυνατόν υψηλότερο. Στο βωμό αυτού του στόχου, θυσιάζονται τα πάντα. Πάνω απ΄ όλα η ανάπτυξη, αφού πετσοκόβεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και βεβαίως η οποιαδήποτε ρευστότητα στην αγορά που περιμένει πως και πως για να πάρει μια ανάσα.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί για ένα εξάμηνο τουλάχιστον. Και κάπως έτσι θα πάμε στις εκλογές, όπου το κυβερνόν κόμμα ελπίζει στην καλύτερη των περιπτώσεων ότι θα κόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ και στη χειρότερη ότι ο Μητσοτάκης θα σχηματίσει κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης. Κι αυτό γιατί θα είναι τέτοια η κατάσταση της οικονομίας, που θα παραλάβει, που θα αναγκασθεί να οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε μνημόνιο.