Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
x

Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟ PHOTOSHOP ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τριήμερο επιστημονικό συνέδριο για την πλαστική χειρουγρική στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ 5-7 Νοεμβρίου. Οι γιατροί καλούν το κοινό να ενημερωθεί.

Η μεταμόσχευση προσώπου, η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή, ο επαναπροσδιορισμός φύλου αλλά και το facelifting, είναι μερικά από τις δεκάδες των θεμάτων που θα συζητηθούν στις 24 ενότητες του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής  που θα πραγματοποιηθεί 5-7 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το Συνέδριο της Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ, που αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση της εταιρείας και πραγματοποιείται ανά διετία, αποτελεί μία υψηλοτάτου επιπέδου διεθνή επιστημονική διοργάνωση, καθώς στην μακριά και πυκνή ατζέντα των ανακοινώσεων, διαλέξεων και στρογγυλών τραπεζών, θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που αναδεικνύουν την πρωτοπορία της πλαστικής χειρουργικής, σε σύνθετες, εξαιρετικά λεπτές επεμβάσεις που έφεραν επανάσταση στη χειρουργική, όπως είναι η μεταμόσχευση προσώπου και ο επαναπροσδιορισμός του φύλου, αποκαταστάσεις από εκτεταμένα εγκαύματα και βαρείς τραυματισμούς.

Στις εργασίες του Συνεδρίου, που θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 Έλληνες σύνεδροι, μέλη της Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ, αλλά και δώδεκα ξένοι διακεκριμένοι πλαστικοί χειρουργοί, ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, ως προσκεκλημένοι ομιλητές.

Στις ιδιαιτερότητες του φετινού συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επανορθωτικής & Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, της Διεθνούς Συνομοσπονδίας του κλάδου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ι.Σ.Θ.), αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συνεδρίου και πρόεδρος του Ι.Σ.Θ., κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Το 11ο Συνέδριο της Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ, πέραν του καθαρώς επιστημονικού του σκοπού, φιλοδοξεί παράλληλα να ενημερώσει την κοινή γνώμη για θέματα που απασχολούν μεγάλο αριθμό ασθενών, όπως και για πρωτοπόρες επεμβάσεις που έχουν ανοίξει καινούργιους δρόμους για την Πλαστική Χειρουργική δίνοντας ταυτόχρονα νέα προοπτική ζωής σε συνανθρώπους μας με σοβαρότατα προβλήματα», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε:

«Αποφασίσθηκε να είναι ανοικτή για παρακολούθηση από το γενικό κοινό η διάλεξη για τη μεταμόσχευση προσώπου, από τον καθηγητή Julian Pribaz, ο οποίος και θα μεταφέρει την εμπειρία της ομάδας της Βοστώνης στο αντικείμενο αυτό που αποτελεί την πλέον πρόσφατη επανάσταση στην Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική».

Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την διάλεξη του καθ. Bryant Toth, με θέμα «Η φωτογραφία στην πλαστική χειρουργική- μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που βλέπουμε;».

Η παραπάνω διάλεξη θίγει ένα από τα φλέγοντα θέματα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα των πλαστικών χειρουργών, καθώς με τις σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης, οι ενδιαφερόμενοι για μία επανορθωτική ή, συχνότερα, αισθητική επέμβαση, κινδυνεύουν να παρασυρθούν από μία εικονική πραγματικότητα που μπορεί να τους καλλιεργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

«Ο κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής είναι ιατρικές πράξεις και μάλιστα πολύ απαιτητικές από  πλευράς γνώσης, εμπειρίας και τεχνικής. Το χειρουργείο δεν είναι σαλόνι αισθητικής», τόνισε στη διάρκεια  της συνέντευξης Τύπου, το μέλος του δ.σ της Εταιρείας και διευθυντής της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, Ηλίας Αθανασόπουλος.

Στο πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο της ελληνικής Πλαστικής Χειρουργικής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες έγινε στη Θεσσαλονίκη ολοκληρωμένη επέμβαση επαναπροσδιορισμού(αλλαγής) φύλλου, σε νεαρό άνδρα.

Η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον ιατρικό τουρισμό, από το κράτος , θα μπορούσε να προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη ασθενείς και για επεμβάσεις είτε επανορθωτικές, είτε αισθητικές, παρότι υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός από τη γειτονική Τουρκία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ, Εξαδάκτυλος είπε ότι η οικονομική κρίση, στοίχισε στις επανορθωτικές επεμβάσεις, που είναι επεμβάσεις υψηλοτέρου κόστους, ενώ αύξησε τη ζήτηση για τις «μικρές επεμβάσεις ιατρείου», που γίνονται με τοπική αναισθησία.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινής γνώμης, οι οργανωτές του συνεδρίου καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε ιδιαίτερη συνεδρία, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στις 19:30. Η συγκεκριμένη συνεδρία θα περιλαμβάνει ομιλίες σε  θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο της Εταιρείας κ. Μιχαήλ Ταραμπέ, τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου και τον πρόεδρο του Συνεδρίου κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό.

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή και πριν αρχίσει η παραπάνω ειδική εκδήλωση, σύνεδροι και επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε δύο παράλληλες εκδηλώσεις, στην παρουσίαση της εταιρείας ΕCOMED, της μόνης ελληνικής εταιρείας κατασκευής μηχανημάτων ιατρικού laser, με έδρα μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην έκθεση ζωγραφικής με έργα της Μένης Καρακίτσου, έκθεση που γίνεται για την ενίσχυση φιλανθρωπικού σκοπού.  

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου

Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

-Σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση νεοπλασιών του δέρματος και των μαλακών μορίων
-Συγγενείς και επίκτητες κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες
-Χειρουργική ογκολογική αποκατάσταση κεφαλής και τραχήλου
-Ρυτιδεκτομή και ανόρθωση προσώπου/τραχήλου (facelift)
-Ρινοπλαστική
-Χειρουργική περιοφθάλμιας χώρας
-Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή και συγγενείς ανωμαλίες/ δυσμορφίες
-Αισθητική χειρουργική μαστού
-Αποκατάσταση δυσμορφιών και χαλάρωσης δέρματος και μαλακών μορίων σώματος (bodylift)
-Χειρουργική αποκατάσταση μετά από μαζική απώλεια βάρους
-Χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων και κακώσεων άκρας χειρός
-Λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση άνω άκρου
-Αποκατάσταση κάτω άκρων
-Σύγχρονες μικροχειρουργικές τεχνικές στην πλαστική χειρουργική
-Σύγχρονες εξελίξεις στη θεραπεία του μελανώματος
-Νεότερα δεδομένα στην αρχική και απώτερη αντιμετώπιση της εγκαυματικής νόσου
-Χειρουργική επαναπροσδιορισμού του φύλου
-Λειτουργική ανατομική και αισθητική χειρουργική έξω γεννητικών οργάνων
-Η χειρουργική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος
-Laser και ενέσιμα υλικά
-Aναπλαστικές /αναγεννητικές θεραπευτικές μέθοδοι (regenerative medicine)
-Xρήση αυτόλογων ιστών στην πλαστική χειρουργική
-Διαχείριση μετεγχειρητικών επιπλοκών
-Δεοντολογία και διαφήμιση στην πλαστική χειρουργική
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ